Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir’de geçtiğimiz gün; Karaburun ve Dikili ilçelerinde makilik ve ormanlık alanda çıkan ve toplamda 12 hektarlık alanın zarar gördüğü yangınlar tedirginlik yarattı. Yangın olaylarının arttığı yaz mevsimi yaklaşırken akıllara İzmir’de 2019 yılında yaşanan geniş çaplı orman yangını ile 2021 yılında Türkiye’nin birçok ilinde yaşanan binlerce hektar orman alanını yok eden yangınlar akla geldi. Yangınların önlenmesi ve yangınla mücadele konusunda yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Aykut Akdemir, yetkililere çağrıda bulundu.

‘ALARMDA OLUNMALI’

2021 yılında 2 bin 737 adet orman yangınında 139 bin 503 hektar ormanlık alanın yangınlardan etkilendiğine dikkat çeken TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir, 2021 yılının ülke tarihinin orman yangınlarında en fazla alanın yandığı yıl olarak tarihe geçtiğini söyledi. Orman yangınlarının önlenmesi ve yangınla etkin mücadele konusunda yapılması gerekenler hakkında konuşan Akdemir, yeterli miktarda eğitimli teknik ve idari personel görevlendirilmesi gerektiğini belirtirken uzmanlaşma ve liyakata önem verilmesi gerektiğini de vurguladı. Özellikle büyük yangınların meydana geldiği Akdeniz ve Ege kıyı bölgelerde meteorolojik olarak riskli zamanlarda alarm halinde olunması gerektiğini söyleyen Akdemir, “Yangın çıkma olasılığı yüksek olan bölgelerde meteorolojik verilere göre devriye ekipleri görevlendirilmeli, bu uygulama için yerel yönetimlerle azami ölçüde iş birliği yapılmalıdır” dedi.

‘ARAÇ FİLOSU OLMALI’

Orman yangınları ile etkin mücadele için Orman Genel Müdürlüğü’nün yeterli sayı ve nitelikteki hava aracı filosuna en yakın zamanda sahip olması gerektiğini ifade eden Akdemir, “Kullanılmakta olan ilk müdahale aracı, arozöz, su tankı, helikopter, paletli traktör, greyder gibi araçlar bakımlı ve sürekli çalışır halde olmalıdır. Belirtilen araçlar belli sayıda kadrolu personel ile çalıştırıldığından hiçbir şekilde kadrosuz eksik araç göreve çıkarılmamalıdır. Bu ekiplerin kadroları tam kapasite ile derhal doldurulmalıdır” diye konuştu.

‘GEÇİCİ BİR ÖNLEM’

İzmir Orman Bölge Müdürlüğünce Buca Yangın İlk Müdahale Ekip Merkezi’nde konuşlandırılmak üzere 105 gün süre ile 15 yangın işçisi ve 1 orman mühendisinden oluşan bir hizmet alımı gerçekleştirileceği ilanı bulunduğuna dikkat çeken Akdemir, “Yangın sezonuna girerken bir yandan eksik kadroların tamamlanması için kadrolu personel alımı yapılırken bir kısım eksik kadronun yerine taahhüt yolu ile geçici olarak kapatılmasına çalışılması geçici bir önlem olup sorunun tam anlamı ile çözülmesi mümkün görünmemektedir. Orman yangınları ile üst düzeyde mücadele etmek için taahhüt usulü uygulamalardan acilen vazgeçilerek devletin yeteri kadar kadro tahsisi yaparak bu işlere yatkın, yöreyi bilen orman köylüleri arasından objektif yöntemlerle seçilecek personel ile mücadele yoluna gitmelidir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi