Gaziemir'deki nükleer atıkları ayrıştırma projesinin şeffaf olması yönündeki talepleri destekleyen bir mahkeme kararı çıktı. Ankara 11. İdare Mahkemesi ÇED sürecinde İDK toplantı tutanaklarının gizlenmesine yönelik EGEÇEP tarafından yapılan itirazı haklı bularak kararın yürütmesini durduruldu. 

NÜKLEER ATIK TOPLANTISINA "ÖZEL HAYAT" PERDESİ

Gaziemir'de eski bir akü fabrikasının bahçesinde gömülü olarak ortaya çıkarılan nükleer atıklarla ilgili yargı süreci devam ediyor. Evrensel gazetesinden Özer Akdemir'in haberine göre, atıkların ayrıştırılması işini ihale ile alan şirketin ÇED sürecinde Ankara'da yapılan İDK toplantısı tutanakları alanla ilgili aylardır mücadele yürüten EGEÇEP tarafından Bakanlıktan istenmişti. EGEÇEP'ih bu talebi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Müdürlüğü tarafından ‘özel hayatın gizliliğinin ihlal edileceği” gerekçesiyle reddedilmişti. bu karara Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na başvurarak itiraz eden EGEÇEP'e bu kurumdan da red yanıtı gelmişti.

ÇED SÜRECİNDE ŞEFFAFLIK VURGUSU

EGEÇEP bunun üzerine bu kararla ilgili dava açmıştı. Ankara 11.İdare Mahkemesi geçtiğimiz günlerde verdiği kararda İDK tutanaklarının gönderilmemesi kararının yürütmesini durdurdu. Mahkeme Kararında; "...şeffaflık ilkesinin ÇED raporu alınması sürecinin tüm aşamalarında uygulanması gerekliliği göz önünde bulundurularak... 1. İDK toplantı tutanağından ayrılarak/kapatılarak/karartılarak özel hayatın gizliliği gerekçesi ile ilgililere bildirilerek bilgi edinme hakkı talebinde bulunanların erişimine sunulması gerektiği, dolayısıyla dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olduğundan ve uygulanmasının telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracağından yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği..” yazılı.

HALKIN DAHA FAZLA KATILIMI VE GERÇEK DENETİM

Mahkeme kararını değerlendiren EGEÇEP Hukuk Komisonu üyesi Av Arif Ali Cangı, "ÇED süreçlerinin her aşamasının şeffaf biçimde yürütülmesi gerektiği yargı kararı ile belgelendirilmiş oldu. Bundan böyle İDK toplantıları da dahil bütün süreçlerin açık yapılması gerekecek. Özetle karar; ÇED süreçlerine halkın daha fazla katılımının önünü açacak nitelikte" dedi. Mahkeme kararının Gaziemir’deki nükleer atıkların bertarafı konusunun halktan gizlenmeden, şeffaf biçimde yürütülmesi gerektiğine işaret ettiğini belirten Cangı, "Kararla birlikte artık ‘özel hayatın gizliliği” gibi anlamsız bir gerekçeyle reddedilen İDK toplantısı tutanaklarına ulaşabileceğiz. Karar aynı zamanda projenin uygulanması aşamasının da şeffaf yürütülmesinin önünü açıyor" dedi. Cangı şu saatten sonra yapılması gerekenin ayrıştırma projesi ÇED sürecine ilişkin tüm bilgi ve tutanakların kamuya açıklanması, ÇED olumlu kararı verilen projenin açık yanlarının kapatılması ve gerçek anlamda denetimi açısından Valilik tarafından oluşturulacak İzleme Denetleme Komisyonuna bağımsız bilim insanlarının, EGEÇEP ve mahallede temsilcilerin de katılmasının olduğunu dile getirdi. 

EVRENSEL- ÖZER AKDEMİR
 

      

Editör: Haber Merkezi