YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Foça, uzun zamandır termik santralleri ve demir-çelik fabrikalarının doğaya verdiği zararlar ile uğraşıyor. Geçtiğimiz aylarda ise cüruf depolama alanında çıkan yangınlara karşı Foçalılar bir araya gelmişti. Foça’nın şimdi de Kozbeyli Mahallesi Gölyüzü Mevkiinde, Erdem Aliağa Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan biyokütle enerji santrali ile zehirlenmek istendiği belirtildi.

İzmir Bakırçay Havzası Balkan ve Rumeli Göçmenleri Derneği Başkanı Gürol Türkmentepe de yapılacak olan santralin Foça’nın doğasını tehdit ettiğini söyleyerek,  tüm sivil toplum örgütlerini, Foça, Bakırçay Havzası ve hatta tüm İzmir halkını en etkili şekilde ses yükseltmeye davet etti.

‘YENİ TEHLİKELERE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Hukuki açıdan mücadele yürütmekte kararlı olduklarını vurgulayan Türkmentepe, “Yeni Foça yıllardır çeşitli kirleticilerle her geçen zaman daha da tehlike altında. Bunlara bir yenisinin eklenmesine kesinlikle izin vermeye niyetimiz yok. Kozbeyli’nin muhteşem doğası turizm açısından her geçen gün daha da cazibe merkezi haline gelmesi gerekirken, hava kirliliğiyle ve yangın tehlikeleriyle yüz yüze geliyor. Haklı mücadelemizde sivil inisiyatifi, siyasileri, yöneticileri etkin bir şekilde yanımızda olmaya davet ediyorum. Biz tüm canlıların yaşamını savunuyoruz. Havamızın kanser taşımasını, ormanlarımızın yanmasını istemiyoruz. Yeni Foça’nın yeni tehlikelere gebe kalmasına yeter diyoruz.” dedi.

CÜRUF ALANINA KARŞI MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Öte yandan, ‘Cüruf Depolama Alanı’ içinde kurulması planlanan santrale karşı olduklarını söyleyen Yeni Foça Forum Dönem Sözcüsü Ezgi Levent, “Güya söylenene göre tarımsal ve orman atıklarıyla günde 90 ton atık yakacaklarını söylüyorlar. Fakat, İlçe Tarım Müdürlüğü, bölgemizde, günde 90 ton yakılabilecek atığın olmadığını söyledi. Ayrıca zaten cüruf tesisine karşı açılmış davalar varken, içerisine biyokütle enerji tesisine karşı çıkıyoruz. 2 sene önce aynı bölgede, başka bir firma tarafından yapılmaya çalışıldı. Belediyenin açtığı dava ve bizim eylemlerimiz sonucundan engellendi. Şimdi de bu projeye karşı çıkıyoruz” diye konuştu.

‘HER TÜRLÜ MADDEYİ YAKMANIN YOLU AÇILACAK’

Biyokütle adı altında ne yakılacağını bilmediklerini dile getiren Levent, “Zararsız atık yakacaklarına dair ruhsat alacaklar. Zaten ne yakarsa yaksın, çıkaracağı gaz tehlikeli. Depolama tesisi içinde yakma tesisi olmamasına rağmen, kağıt hamuru ve plastik yakarak yangın çıkmasına sebep oluyorlar. Bu tesisi açarak, yakabilecekleri her türlü zehirli maddeyi başka tesis adı altında yakacaklar, bizim en büyük korkumuz bu. Yani, bütün tehlikeli maddelerin yakmanın yolu açılacak.” ifadelerini kullandı.