Türkiye’de sadece İzmir Kuşcenneti ve Tuz Gölü’nde kuluçkaya yatabilen flamingolar İzmir’de üreme rekoruna koşuyor. İzmir Kuşcennetini Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından yapılan 6 bin 460 metrekare  flamingo kuluçka adasında bu sene 17 bin-18 bin çift flamingo kuluçkaya yattı. Bu sene en az 16 bin-17 bin flamingo yavrusu kanatlanarak  uçacak. 

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Türkiye’de sadece İzmir Kuşcenneti ve Tuz Gölü’nde kuluçkaya yatabilen flamingolar İzmir’de üreme rekoruna koşuyor. 1980’li yıllarda 100-150 çift flamingo kuluçkaya yatıp, 75-80 yavru olurken 2012 yılında İzmir Kuşcennetini Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından yapılan 6 bin 460 metrekare  flamingo kuluçka adasında bu sene 17 bin-18 bin çift flamingo kuluçkaya yatmıştır. Bu sene en az 16 bin-17 bin flamingo yavrusunun uçacağını bekliyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Sıkı, “Bu sene havaların erken ısınması ile flamingolar kendileri için özel olarak yapılan kuluçka adasına diğer yıllara göre 15 gün erken gelerek 1 Nisan 2016 tarihinde kuluçkaya yatmıştır. 30 günlük kuluçka döneminden sonra şu anda 35 günlük olan yavrular üreme adasında dolaşmaya ve su içinde toplanarak “kreş” oluşturmaya başlamıştır. Bu yavruların yanı sıra halen adanın  yüzde  75’inde kuluçka devam etmektedir. Flamingolar 1 yılda sadece 1 yumurta ile kuluçkaya yatarak 1 yavru uçurmaktadır. Şayet bu üreme adası 2012 yılında yapılmamış olsaydı ne yazık ki bugün 1 çift flamingo dahi İzmir’de üreme imkanı bulamayacaktı” dedi.

BİLİM + BİRLİK = 36 BİN FLAMİNGO

Türkiye’nin Dünya kamuoyunda çevre adına gurur duymasını sağlayan İzmir Kuşcennetinde 34 bin-36 bin flamingoya ev sahipliği yapmasında  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,  Kuşcennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere Genel Kurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, İzmir DSİ 2. Bölge Müdürlüğü ile Binbir Gıda Çamaltı Tuz İşletmesinin işbirliğinin koordinasyonunda ve 34 yıldan beri Kuşcennetine hizmet eden Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın bilimsel desteği ile İzmir’de bu başarı elde edildi.

Prof. Dr. Sıkı,  “Bu başarı başta Türkiye olmak üzere bütün dünyaya örnek olacak bir çalışma.  Bütün İzmirliler sahip oldukları ve savundukları Kuşcenneti ile ne kadar övünse azdır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi