GÜLSEN CANDEMİR/İZ GAZETE - Kültürpark Platformu İzmir Fuarındaki hangarlar önünde yaptığı açıklama ile hangarların sökülmesini istedi. Platform adına açıklama yapan Erol Akcan, “Geçici kaydıyla” inşa edilmiş, yeni fuar alanı açılınca, söküleceği ilan edilmiş, parkın neredeyse onda birini kaplayan hangarların bu anlamsız işlev yükleme çabalarına yenilerini eklemek için el altında tutulmaya çalışıldığının farkındayız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bir kez daha diyoruz ki; Kültürpark’a ilgisiz işlevler yüklemek, parkın ekolojisini bozma girişimlerinden vaz geçiniz. Burası ne otopark, ne rant alanı, ne de işlevlendirilecek boş bir alandır. Burası kamusal alandır. Sit alanıdır. İzmir’in, İzmir’linin belleği, kültürparkıdır.”dedi.

BİZLERİ KAYGILANDIRIYOR

Platform bileşenlerinin katıldığı açıklamada konuşan sözcü Erol Akcan; “Tarihi, hem doğal sit alanı olarak tescilli, İzmir’in gözbebeği Kültürpark’ı, 2014 Yılından bu güne parka yeni işlevler yükleyerek talan eden, rant yaratmanın peşinde koşan sermayeye karşı korumak kollamak ve asli işlevine kavuşturmak için mücadele ediyoruz. Nüfusu hızla artan İzmir’in trafik ve altyapı sorunlarıyla beraber, kaliteli yeşil alan ihtiyacı da artmıştır. Kültürpark yarını görebilen insanların yarattığı bir hazinedir. Bu hazineyi korumamız, geliştirmemiz gerekirken pazar yeri yapıyorsunuz. İzmir’in her semtinde altyapıları, otoparkları hazır pazar yerleri bulunurken popülizm ve gösteriş uğruna yaratacağı trafik yükü, kirlilik biline biline Kültürpark’a amacı dışında işlev yüklüyorsunuz. Bunu yaparken, yaz aylarında yapılan KültürparkÇalıştayı ve Arama Konferansındaortaya çıkan “Kültürpark’a asla araç girmesin ve hiçbir şekilde pazar kurulmasın” sonuçlarını hiç umursamıyorsunuz. O parkın tanımlanmış bir misyonu varken, Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanmadan, boşaltılan binaların Butik Müze olarak değerlendirilmek istendiğini okuyoruz. Plan çalışmaları henüz gerçek anlamda başlamadan sarf ettiğiniz sözler, attığınız adımlar bizleri kaygılandırıyor.

YERİNE PARK İSTEDİLER

Hangarlar yapılırken dönemin Belediye Başkanı İzmir’lilerden özür dileyerek, yeni Fuar Alanı tamamlandığında söz konusu demonte yapıların buradan söküleceğinin sözünü vermişti. Parktaki bazı binaların yasa dışı yapılmış ekleri yıkılıyor. Madem yasa dışı yapılar temizleniyor, Kültürpark’ın içindeki en büyük yasadışıyapı olan Hangarları da hemen sökün. Kültürpark’ın doğasında ve tarihinde var olan ana işlevine engel olmaya çalışmayın. Hangarları 15 yıl önce Geçici Fuar Alanı olarak inşa edenlerin kararlarına, planlarına uymanızı, sözünüzü tutmanızı,Kültürpark’ın bağrındaki bu hançeri çıkartmanızı bekliyoruz.

İzmir’in ekolojisine, Kültürpark’ın sahip olduğu değerlere, İzmir’in bu vazgeçilemez ekosistemine sahip çıkın. Hemen şimdi Koruma Amaçlı İmar Planı’nı yapmak için gerekli iradeyi gösterin. Kültürpark’ın işlevsiz bir alan olmadığını, İzmir’in yaşam kaynağı olduğunu bilerek, ona işlev aramaktan vaz geçin. Unutulmamalıdır ki, Kültürpark’ı kuruluş işlevine döndürecek olanlar, Dr Behçet Uz ve arkadaşları gibi sevgi, takdir ve saygı ile anılacaktır.

Açıklamada, İlyas Yaman ise 2004 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Av. Noyan Özkan’a gönderilen, hangarların geçici olduğu belirtilen yazıyı okudu.

Editör: Haber Merkezi