TUGAY CAN / İZ GAZETE - Koronavirüs salgının ülkemizde de can almaya başlaması ile birlikte uzmanlar virüsten korunmak için birtakım tedbirler açıkladı. Bu tedbirler arasında en etkili olanı ise kişisel hijyeni sağlamak! Ancak bu noktada da ülkemizi çok ciddi bir problem bekliyor. Geride bıraktığımız kış aylarının kurak geçmesi ile birlikte barajların doluluk oranı da tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de kara kara düşünmeye sebep oluyor. Uzmanlar ise sık sık vatandaşların suyu gereksiz kullanmaması gerektiği çağrısında bulunuyorlar.

TABLO: İZSU verilerine göre İzmir'deki barajların doluluk oranı

‘DOLULUK 2019’DAN AZ!’

İZSU’nun verilerine göre ise 2020 yılı içerisinde 2019 yılına kıyasla ciddi bir azalma göze çarpıyor. Yine aynı verilere göre; İzmir’in su ihtiyacını karşılayan barajlardan; Tahtalı Barajı’nın yüzde 63.49, Balçova Barajı’nın yüzde 24.81, Ürkmez Barajı’nın yüzde 67.16, Güzelhisar Barajı’nın yüzde 66.6, Gördes Barajı’nın yüzde 10.58, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nın ise yüzde 51.44 doluluk oranı bulunuyor.

Ancak yaz aylarının gelmesi ile birlikte barajların doluluk seviyelerin çok daha aşağılara çekilmesi bekleniyor.

TABLO: İZSU verilerine göre İzmir'deki barajların 2019-2020 karşılaştırması

YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI

Suyun tedbirli kullanılmasının özendirilmesi ve bu konuda tedbirler alınması için DİSK de yerel yönetimlere bir çağrıda bulundu. DİSK Ege Bölge Temsilciliği tarafından yapılan çağrıda “Tüm ülkeyi ve dünyayı etkisine alan koronavirüs salgınında hijyenin temizliğin önemi başta sağlıkçılar olmak üzere bizim insanlarının tavsiyeler arasında yer alıyor. Ancak burada dikkat çekilmesi gereken konu hijyen ve temizlik için kullanılan suyun gerekesiz kullanılmasının getireceği susuzluk tehlikesi. Dolayısıyla suyun israfından kaçınılması ve bu konuda tüm belediyelerin çağrı ve afiş yapmaları gerektiğini ifade ediyoruz. Kurak geçen bir kış dönemi ile birlikte önümüzde zorlu bir süreç var. Barajların doluluk oranında göz önüne alındığında su kullanımını yeterince yapmamız gerektiğini kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Su hayattır. Suyumıza sahip çıkalım” denildi.

Editör: Haber Merkezi