Maya, kombucha ve alg (su yosunu) gibi canlı organizmalardan biyotasarım projeleri geliştiren öğrenciler, aynı zamanda kahve ve kağıt gibi günlük atık malzemeleri de değerlendirerek çevreci projelere dönüştürdü. Öğrenciler; ayakkabı tabanı, binalar için izolasyon malzemesi, hava temizleyen duvar paneli, telefon kabı, su şişesi ve saksı tasarladı. Çevre konusundaki farkındalığı arttırmak amacıyla yapılan tasarımlar, aralık ayında Ankara’da düzenlenecek Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda sergilenecek. İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Derya Irkdaş Doğu, yapılan çalışmanın önemine dikkat çekerek, “Biyotasarım, günümüz gençleri ve girişimciler için yeni, umut verici bir alan” dedi.

‘Canlılarla birlikte çalışma’ prensibini temel alan biyotasarım projeleri, İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi’nin iş birliği ile gerçekleştirildi. Öğrenciler, karma olarak 5’er kişilik gruplara ayrılarak, tasarımları gerçekleştirmek için canlı malzemelerle deneyler yürütüp, prototip üretimi üzerine uzun süre çalıştı. Toplam 8 grup halinde çalışan öğrencilerin tasarımları, model ve afiş haline de getirilerek, Kampüsİzmir içerisinde sergilendi. Büyük ilgi çeken tasarımlar, ileriki zamanda mezuniyet projesi kapsamında tasarım ve mihendislik öğrencileri tarafından laboratuvar ortamında geliştirilmeye devam edecek.

“EVSEL ATIKLARIN CİDDİ BÖLÜMÜ PLASTİK”

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Derya Irkdaş Doğu, tasarımların nasıl yapıldığı ve neyi amaçladığına yönelik bilgiler verdi. Dr. Doğu, “Türkiye’de, evsel atıkların önemli bir bölümünü plastik atıklar oluşturuyor. Sadece bizim ülkemizde değil, dünyada da aynı durum söz konusu. Halbuki, doğadaki maddeler doğru değerlendirildiğinde, plastik kullanımını ciddi şekilde azaltmak mümkün. Biz de öğrencilerimizle, bu düşünceden yola çıkarak çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Örneğin, bir pet şişenin doğaya karışması 700 yıl sürüyor. Ancak biz canlı maddeler kullanarak, buna alternatif olacak bir ürünü sunduk. Ekmek yapımında kullanılan mayalardan, yosunlardan, atık kahve ve kağıtlardan, günlük hayatta kullandığımız birçok ürüne alternatif olacak tasarımlar üretildi” dedi.

“GİRİŞİMCİLER İÇİN DE FIRSAT”

Dr. Derya Irkdaş Doğu, şöyle devam etti: “Belki de ekmek yaparken kullandığımız mayadan ayakkabı tabanı, saksı ya da izolasyon malzemesi yapılabileceği, birçok kişinin aklına gelmez. Öğrencilerimizle birlikte bunları hayata geçirerek, çevre konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladık. Teknik bilgi kısmında mühendislik öğrencilerimiz, tasarım kısmında da bizim fakültemizde eğitim gören öğrencilerimiz, hep birlikte güzel bir çalışma yaptı. Bu tarz çalışmalara önümüzdeki süreçte devam edeceğiz. Tasarımların, Ankara’daki fuarda sergilenecek olması da bizim için çok önemli. Çevreci tasarımlar, girişimciler için de yeni fırsatlar yaratıyor. Bu doğrultuda onlara ulaşmak için farklı etkinlikler düzenleyebiliriz.”

Editör: Haber Merkezi