Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda maddeleri görüşülmeye başlayacak olan torba yasadan çevre katliamı çıktığını açıkladı. Tasarının bazı maddelerinin çevre üzerinde geri dönüşümü olanaksız zararlar yaratacağını ifade eden EGEÇEP milletvekillerini "meydana gelecek ekolojik yıkımdan siz sorumlu olursunuz" diye uyardı.

GERİ DÖNÜŞÜMÜ OLMAYAN ZARARLARA YOL AÇACAK

EGEÇEP Yürütme Kurulu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Ali Osman Karababa imzasıyla basına gönderilen yazılı açıklamada “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda maddeleri üzerinde  görüşmelere başlanacağı aktarılarak, Torba Tasarının 54, 55, 56 ve 61 maddelerinin Türkiye doğasında ve yaşam alanlarında geri dönüşü olmayacak yıkımlara yol açacağı dile getirildi.

Kanun tasarısındaki çevre karşıtı maddeleri tek tek sıralayan Karababa, "54. maddesi yasalaşırsa; madencilik faaliyetleri için gereken ÇED ve diğer izin süreçlerinin 3 ay içinde bitirilmemesi halinde izin verilmiş sayılacak. Bu tasarı, madencilikte Türkiye’nin tüm çevre mevzuatını rafa kaldırmak, Bergama köylü hareketi ile başlayan yirmi yıllık çevre hareketi tarihini çöpe atmaktır" dedi.

ORMANLAR MADENCİLERİN BABALARININ ÇİFTLİĞİ DEĞİL!

Tasarının 55. Maddesinin orman alanlarında yapılacak madencilik faaliyetlerinde ilk 10 yıl için herhangi bir bedel alınmayacağını düzenlediğini ifade eden Karababa, "Ormanlar madencilerin babalarının çiftliği değildir!" dedi. Tasarının 56. maddesi ile "jeolojik haritalama, jeofizik etüd, sismik, karot, kırıntı ve numune almaya yönelik faaliyetler için ÇED kararı aranmayacağı” düzenlemesi ile Kazdağları ve diğer hassas alanların madencilerin insafına bırakılmak istendiğine dikkat çeken Karababa, 61.maddesi ile de mera, yaylak ve kışlakların, endüstri bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, organize sanayi bölgesi, serbest bölge kılıfı altında ot parası dahi ödenmeden yağmaya açılacağını belirtti. 

MİLLETVEKİLLERİNE UYARI

"Biyolojik çeşitliliğin, yaban ve evcil hayvanlar için yaşam alanı olan meraları yapmaya açmaya kimsenin hakkı yoktur! diye Karababa yazılı açıklamada; "Mızrak çuvala sığmaz, çevre talanı da torbaya sığmaz! Tüm çevre, kent, doğa ve ekoloji hareketlerine çevreyi mahvedecek bu tasarıya karşı çıkmaları çağrısında bulunuyoruz.  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine de sesleniyoruz; Torba Tasarının 54, 55, 56 ve 61.maddelerini tasarıdan çıkartın. Aksi halde oluşacak her türlü ekolojik yıkımdan sizleri sorumlu tutacağız" ifadelerine yer verdi.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi