OBEN ULU - Atatürk plajı yanında, küçük limana Sahil Güvenlik Komutanlığı için yapılan 2 katlı yapıya karşı ilçe sakinleri tepki göstermeye devam ediyor. İnşaatın durdurulması amacıyla yapılan protesto gösterisi ve basın açıklamasının yanı sıra ilçenin farklı noktalarında ise imza kampanyası başlatıldı.

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde yaklaşık 200 kişi üçüncü defa küçük limandaki inşaat alanında toplandı. İnşaat çalışmalarının bir an önce durdurulmasını isteyen grup, 'Dikili'mize, denizimize, sahilimize ve çevremize sahip çıkalım' yazılı pankart ile 'Görüntü kirliliğine hayır', 'Çevreyi hor gören geleceği zor görür', 'Kentime, mahalleme, sokağıma, denizime dokunma', 'Rüzgârımı kesme denizimi bölme' yazılı dövizler açtı.

BALIKÇI TEKNELERİ VE GÖÇMEN SORUNU VURGULANDI

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını okuyan Ayşe Hamarat Ortaköy, inşaatın durdurulmasının yanı sıra Dikili Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın daha hâkim ve sağlıklı bir alana taşınması gerektiği vurguladı. Yapılan açıklamada; “Bir yanında plaj diğer yanında balıkçı limanı olan bu yapı ilçemizin güzelliğini bozmanın yanı sıra burada ki hava akımını da olumsuz etkileyeceği aşikârdır. Ayrıca bilindiği gibi ilçemiz uzun bir zamandır ülkelerinden Yunanistan’ın Midilli Adasına geçmeye çalışan göçmenlerin akınına uğramıştır. Ne yazık ki ilçemizde insan kaçakçıları da bu vesileyle işin ticaretini yapmaktadır. Hemen hemen havanın uygun olduğu her gün karşıya geçmeye çalışan göçmenler Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından buraya getirilmekte ve işlemleri bitene kadar burada bekletilmektedir. Geçmişte hepimizi çok derinden yaralayan birçok olayda burada yaşanmıştır. Örneğin uygunsuz hava koşulları nedeniyle botlarının batması sonucu yaşamlarını yitiren cansız bedenler buradan çocuklarımızın gözleri önünde taşınmıştır. Yaralı göçmenler için hiç uygun olmayan bu alana çağırılan ambulanslar yazın yoğun nüfus nedeniyle defalarca kez gecikmiş ya da yaralıyı trafik nedeniyle hastaneye daha geç yetiştirmiştir. İşlemleri sırasında burada bekletilen göçmenler aşırı sıcak altında isyan çıkarmış ve telleri aşarak şehre kaçmışlardır. Sahil Güvenlik Komutanlığı da bu konuda birçok defa zor durumda kalmıştır. Bu sebeple Sahil Güvenlik Komutanlığı daha hâkim, daha uygun ve ilçemizin gerçeği olan göçmenleri koşulları daha iyileştirilmiş bekletme alanı olan bir yere taşınmalıdır. Ayrıca yetersiz alan nedeniyle balıkçılarımız küçük limanda yer bulamamaktadır. Sahil Güvenlik Komutanlığının taşınması, azda olsa balıkçılarımızın ekmek teknelerinin bu alanda yer bulmasına yol açacaktır. Böylelikle Bademli yolu üzerinde ki burunda bulunan iskelede şiddetli fırtınalarda batan teknelerine bir alternatif yaratılacaktır. Tüm bunlara ve daha birçok nedene yol açan sorunun giderilmesi için İzmir Valiliği’ni, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, Dikili Kaymakamlığı’nı ve Dikili Belediye Başkanlığı’nı göreve çağırıyoruz. Bu konunun takipçisi olacağımızı, yasal haklarımıza sahip çıkacağımızı ve gereken neyse Dikili halkı olarak yapacağımızı ve bu konuda ki kararlılığımızı da yetkililere duyuruyoruz. Denizimize, doğamıza, yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz” denildi.

Basın açıklamasının ardından yapılan bilgilendirmede imza kampanyasının devam ettirileceği, hafta içinde belirlenen bir heyetle Dikili Kaymakamı ile görüşmeye gidileceği, Kaymakamlığa ve Çevre İl Müdürlüğü’ne birer dilekçe verileceği ifade edildi.