Dikili küçük limanda yapılan tel örgülere ve çevrede oluşan doğa tahribatlarına dikkat çekmek için düzenlenen konser Atatürk Meydanı’nda gerçekleşti. Praksis’in coşturan müziğine eşlik eden vatandaşlar, konser alanında Pandemi kurallarına dikkat ederek ve aralarda mesafe oluşturarak konseri izledi. Konser sırasında Kaz Dağları direnişinin birinci yılı nedeniyle, bölgede direnişi sürdüren aktivistlere de selam gönderildi.

TALAN VE YAĞMACILIK ZİRVE YAPTI

Konser öncesi Dikili Kültür ve Çevre Platformu tarafından bir basın açıklaması okundu. Yapılan açıklamada; “Pandemi günlerinde bile dünyanın her yerinde talanın ve yağmacılığın zirve yaptığı, yaşamın her alanında nefes almanın daraltıldığı, gözü dönmüş sermayenin, vahşi kapitalizmin kendini her zamankinden daha fazla hissettirdiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu tahribatlar içinde ilçemizi yakından ilgilendiren ve çevresinde büyük bir ekolojik yıkıma sebep olan Çukuralan Maden Ocağı ve Madra’da, Kozak'ta suyumuzu zehirleyen Türkiye’nin en büyük altın Madeni TÜMAD da yer alıyor. Çukuralan’da 50 bin ağaç kestiler. Şimdide 3’üncü kez atık depolama tesisi ile suyumuzu, havamızı, denizimizi zehirleyecekler. Tüm bunların yanı sıra ilçemizde tarım alanlarının imara açılmaya çalışılması da dikkatimizden kaçmıyor. Maalesef sermayenin vahşi bir şekilde sürdürdüğü para kazanma hırsı ilçemizin tarım alanlarını hedef alıyor. Değerli tarım arazileri hızla yitiriliyor” denildi.

KIYI KENAR KANUNU ÇİĞNENİYOR

Basın açıklamasında ayrıca; “Bilindiği gibi İlçemizde küçük liman olarak adlandırılan balıkçı barınağının çevresine, Sahil Güvenlik Komutanlığı hizasından itibaren demir çit ve tuğladan duvar örüldü. Burada Kıyı Kenar Kanunu ve bizim yasal hakkımız çiğneniyor. Teller, geçişleri engellemek için örülen duvarlar derhal buradan kaldırılmalıdır. Bunun için tüm ilgili kurumları acil olarak gerekeni yapmaya çağırıyoruz. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; denize sıfır duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz”

“Açıklamamızın başında söylediğimiz gibi gözü dönmüş sermayenin, vahşi kapitalizmin kendini her zamankinden daha fazla hissettirdiği, ekolojik yıkımın en üst seviyeye çıktığı bir dönemi yaşıyoruz. Biz bunlara karşı geldikçe ve deşifre ettikçe birileri yaşam savunucularını birilerinin adamı olmakla hedef göstermektedir. Bilinmelidir ki Dikili Kültür ve Çevre Platformu hiçbir kuruma bağlı değildir, siyasi ve ekonomik olarak bağımsızdır. Buradan uyarıyoruz; Yaşam alanlarımızdan elinizi derhal çekin. Bu konuda yetkili kurumlar olarak gereğini yapın. Aksi halde yaşananlar ile ilgili yargı yoluna başvurup, yaşananları halkımıza anlatmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verildi. Etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür edildi.

HALKIN RIZASI ALINMADAN TEL ÖRGÜ ÇEKİLDİ

Konser sonunda Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel ise Dikili Kültür ve Çevre Platformu adına Praksis üyelerine bir plaket verdi. Engel burada yaptığı konuşmada; “Öncelikle Bergama Çevre Platformu kardeş platform, Dikili Kültür ve Çevre Platformunu selamlıyor. Burada Dikili halkının rızası alınmadan küçük limanda yapılan tel örgüleri şiddetle reddediyoruz. Halka rağmen bu tel örgü yapılamaz. Derhal kaldırılmalıdır. Kaldırılmadığı sürece bu eylemler yapılmaya devam edecektir” dedi.

Engel ayrıca; “Günlerdir ülkenin dört bir yanında çevre mücadelesi veren aktivistlere siyasi iktidarın zor kullandığını izliyoruz. Daha dün Manisa Salihli Çapaklı Köyü’nde kendi tarım alanlarını korumak isteyen köylülere jandarma saldırdı. Halen orada köylüler oturuyor ve direnişi sürdürüyorlar. Onlara selam gönderiyoruz. Bugün Kazdağları’nda ki direnişin yıldönümü. Bu yıldönümü nedeniyle ülkenin dört bir yanından Kaz Dağlarına gelmek isteyen, Kaz Dağlarında ki ağacı, yeşili, havayı, toprağı korumak isteyen insanlar dün gece baskılar altında şehre sokulmadılar. Girenlerde gözaltına alındılar. Onlara yapılan saldırıyı da buradan protesto ediyoruz” dedi. (Oben Ulu)

Editör: Haber Merkezi