YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, korkulan orman yangınlarında artış olmaya başladı. Son günlerde İzmir’de ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çıkan orman yangınlarını CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Ednan Arslan, gazetemize özel değerlendirdi.

‘BU YANGINLARIN BAZILARI KASITLI ÇIKARILIYOR’

Orman yangılarının çok önemli bir sorun olduğunu belirten CHP’li Arslan, “Gözde turizm bölgelerinde başladı bu yangınlar ve ben bazıları hakkında iyi niyetli düşünemiyorum. Datça’daki yangında sadece bir otel alanı kadar yangın çıkıyor. Menderes’te çıkan yangın 5 yıldızlı otellere çok yakın, yine Dikili’deki yangın deniz manzaralı villaların olduğu bir alanda çıktı. Buna tüm vatandaşların sahip çıkması gerekiyor. Yasalar anlamında daha caydırıcı tedbirler alınması gerekiyor. Ama maalesef her seferinde görüyoruz ki, ülkemizin bu önemli değerleri yok olup gidiyor. Her seferinde ağaçlandırılacak deniyor, iki sene sonra farklı şeylerle karşılaşıyoruz. İmara açıldığını gördüğümüz yerler oluyor. Buraların takipçisi olacağız, peşkeş çektirmeyeceğiz. Bu yangınların insan eliyle yakılan, art niyetli yangınlar olmamasını umuyoruz. Ama maalesef bu işlerin bazıları kasıtlı ve bunu yapanların da yanlarına kar kalmasına müsaade etmeyiz.”  açıklamasında bulundu.

‘İMAR İZNİ VERİLMEMESİ KONUSUNDA TAKİPÇİ OLACAĞIZ’

Yasa gereği, yanan alanların en geç bir sene içerisinde tekrar ağaçlandırılması gerektiğini hatırlatan Arslan, “Ama maalesef genelde bu yapılmıyor. Yanan yer orman vasfından çıktığı için farklı bir formülle imar iznini oraya uyduruyorlar. Biz bu yanan alanların takipçisi olacağız ve imar izninin verilmemesi, tekrar ağaçlandırılması gerektiği konusunda yerel yönetimlerle işbirliği yaparak, bakanlığı zorlayacağız.” dedi. Daha önce yanmış alanların ne olduğu konusunda danışmanlarının bir araştırma içinde olduğunu da aktaran Arslan, “Yanan ormanlık alanlar tekrar ağaçlandırılıp rehabilite edildi mi, yoksa imara mı açıldı bakacağız. İlgili bakanlıklara da gerekli önergeleri sunacağız” diye konuştu.

CHP’Lİ SERTEL NE DEMİŞTİ?

Öte yandan CHP’li Arslan, geçtiğimiz günlerde CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in yaptığı şu açıklamayı hatırlattı:

“Orman yangınları yaz aylarında ciddi bir artış gösteriyor. Bütçe olmadığı için orman yangınlarına müdahale eden işçiler kritik bir dönemde işten çıkarılıyor. Yıllardır 9 ay 29 gün süreyle geçici işçi statüsünde görev yapan ve orman yangınlarına müdahale eden işçilerin yarısından fazlasının sözleşmesi 5 ay 29 güne çekildi ve çok kısa bir süre sonra işsiz kalacaklar. 4 bin kadar işçinin sözleşmesi ise yalnızca 2 ay uzatıldı. Dolayısıyla yangınlara müdahale edecek ekip yarı yarıya azaldı. Hiçbirimiz istemeyiz ancak ciddi ve geniş çapta bir yangın çıktığında buna kim müdahale edecek. Personel sayısı yetecek mi? Ekonomik nedenlerle alınan bu karar derhal gözden geçirilmeli ve işçilerin sözleşmesi eskiden olduğu gibi yaz boyunca devam etmelidir.”

Editör: Haber Merkezi