İl binasında yapılan basın toplantısında, AKP Hükümetine yakınlığı ile bilinen Sancak Ailesi'nin bir kuruluşu olan FOLKART’ın İzmir Furaı'na ana sponsor olmasının düşündürücü ve kaygı verici olduğu ifade edildi. Yine açıklamada, Kültürpark'ın İzmir'in hafızası ve sembol kamusal alanı olduğu belirtilerek, sermayenin rant alanı olmadığı vurgulandı.

HDK Ekoloji Meclisi'nin üyelerinin de katıldığı açıklamada basın metnini okuyan İl Eş Başkanı Gülay Bilici, Basmane çukuru olarak bilinen arsanın peşkeş çekildiği bu firmanın İzmir'in hafızası, kültürel ve peyzaj değerlerine sahip Kültürpark'a dair bir takım hesapları bulunduğu ifade ederek "Çünkü “Basmane Çukuru” olarak bilinen ve Kültürpark’ın bir parçası olan arazi TMSF tarafından bu şirkete devredilmiştir. Ve bu şirket Kültürparkı, ele geçirdiği söz konusu araziye yapacağı yatırımın besleneceği bir nevi hinterlantı/arka bahçesi olarak görmektedir. Bu da kentlerimize, doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmayı ilke edinmiş bir parti olarak bizi, İzmirli hemşehrilerimiz adına ciddi bir şekilde kaygılandırmaktadır" dedi.

Açıklamanın tamamı şöyle: 

Basına ve İzmir Kamuoyunun Dikkatine!

İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl 26 Ağustos - 4 Eylül 2016 tarihleri arasında 85. kez kapılarını İzmirlilere açacak. Yine aynı yerde, Kültürpark alanında gerçekleştirilecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı’na bu yıl ilk kez bazı özel şirketler sponsor olmuştur. Temel ilkesinin “kârı özelleştirmek, zararı ise kamusallaştırmak” olduğu ülke ekonomisinin mevcut koşullarında “bunu dert edecek ne var?” diye sorulabilir.

Ancak, güçlü bütçe yapısı ve sahip olduğu yetkileri açısından İzmir Büyük Şehir Belediyesinin sponsor ihtiyacı olmadığını hepimiz biliyoruz. Hal böyleyken AKP Hükümetinin en gözde yandaş sermaye grubu Sancak Ailesinin bir kuruluşu olan FOLKART’ın ana sponsor olması düşündürücü ve kaygı vericidir. Çünkü “Basmane Çukuru” olarak bilinen ve Kültürpark’ın bir parçası olan arazi TMSF tarafından bu şirkete devredilmiştir. Ve bu şirket Kültürparkı, ele geçirdiği söz konusu araziye yapacağı yatırımın besleneceği bir nevi hinterlantı/arka bahçesi olarak görmektedir. Bu da kentlerimize, doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmayı ilke edinmiş bir parti olarak bizi, İzmirli hemşerilerimiz adına ciddi bir şekilde kaygılandırmaktadır.

1) Kültürpark, İzmir’in hafızası ve sembol kamusal alanıdır Her ne kadar Enternasyonal Fuar ile birlikte anılsa da kültür, sanat, spor ve dinlenme alanı olarak yıl boyu İzmirlilerin hizmetinde olan Kültürpark, sadece bir yeşil alan olmayıp peyzaj değerleriyle birlikte eylemsel bir kent mekânıdır. 1936 yılında, Sovyetler Birliği ile Türkiye ilişkilerinin en iyi zamanlarında Moskova’da ki Gorki Kültürpark’ından esinlenilerek İzmir’in Büyük Yangın Alanı üzerinde oluşturulmuştur. Bu nedenle birçok açıdan İzmir’in önemli bir hafıza mekânıdır. Kültürpark, 80 yıllık tarihi boyunca anılarda bıraktığı iz kadar İzmir’in yok sayılan eski sakinleri Rumları ve Ermenileri hatırlatması bakımından da önem taşır. Yıllarca Enternasyonal Fuar’a ev sahipliği yaptığı için kentin iktisat tarihi açısından da çok önemli bir alandır. Kısacası Kültürpark, İzmir’in sokakları, caddeleri-bulvarları, meydanları, anıtları gibi bir hafıza mekânı ve kamusal alandır.

2) Kültürpark, İZFAŞ’ın mülkü değildir İZFAŞ, 1990 yılında fuarcılık endüstrisindeki gelişmelere ayak uydurmak amacıyla Kültürpark’ta ihtisas fuarları yapılmaya başlamasıyla kurulmuş bir şirkettir. Çoğunluk hissesi Büyük Şehir Belediyesine ait olmakla birlikte ortakları arasında sermaye grupları ve meslek örgütleri de bulunmaktadır. Gaziemir’de oluşturulan yeni fuar alanının 2015’te faaliyete geçmesinden sonra ihtisas fuarları artık burada (Gaziemir) gerçekleştirilmektedir. Yeni fuar alanının faaliyete geçmesinden hemen sonra da Kültürpark alanıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi bir proje önerisinde bulunmuştur. İZFAŞ’ın ihtiyaçları gözetilerek oluşturulmuş gibi görünen bu projeye yönelik TMMOB’a bağlı uzman meslek odalarının ve çevreci örgütlerin güçlü itirazları bulunmaktadır. Biz de bu itirazlara katılıyoruz. Ancak söz konusu projeye İZFAŞ dolayımıyla aslında FOLKART‘ın ihtiyaçlarının sinmiş olduğunu düşünüyoruz. Bu durum bize ister istemez İzmir’in daha önce yaşadığı TANSAŞ deneyimini hatırlatıyor: Halka ucuz alışveriş imkânı sunacağız gerekçesiyle kentin parkları ve diğer kamusal alanları buralara inşa edilen marketlerin daha sonra özelleştirilmesi sonucunda sermayeye peşkeş çekilmişti. İZFAŞ’ın da benzer bir süreci izlediğini görüyoruz. Yakın bir zamanda Kültürpark’ın da özelleştirileceği haberiyle karşı karşıya kalırsak hiç şaşırmayacağız.

3) AKP siyasal olarak ele geçiremediği İzmir’i merkezi projeler yoluyla ekonomik olarak ele geçirmeye çalışıyor. Bornova Ağaçlı Yol’daki Karayolları arazisinin, Yine Bornova’da ilaç fabrikasının, Çeşme de Paşalimanı ve Fenerburnu’ndaki arazilerin AKP hükümeti tarafından imar dönüşümleri hızla yapılarak kent rantı FOLKART’a sonuna kadar açılmıştır. Ancak, bizi daha çok Basmane Çukuru kaygılandırıyor. Burhan Özfatura zamanında sermayeye peşkeş çekilen bu arazi yaşanan iflaslar nedeniyle TMSF’ye geçtiğinde Büyükşehir Belediyesi tarafından geri alınma imkânı olduğu halde alınmamıştır.

Şimdi sayın Aziz Kocaoğlu’na sormak istiyoruz:

• İzmir halkının mülkü olan bu arazi neden geri alınmamıştır?

• Basmane Çukurunun sahibi olan FOLKART, hiç ihtiyaç duymadığınız halde İzmir Enternasyonal Fuarının ana sponsoru olmaya sizi nasıl ikna etmiştir?

• Kültürpark için önerdiğiniz projelerin bu ilişkileniş ile bir bağlantısı var mıdır?

Şimdi biz İzmirliler merakla bu soruların cevabını bekliyoruz. Cevapları beklerken bu arada ivedilikle yapılmasını istediğimiz bazı şeyler de var:

-İzmir Enternasyonal Fuarı’nın bir şirketle anılmasına aracılık eden İZFAŞ, kentin hafızasına sabotaj düzenlemiştir.

-Kültürpark, İZFAŞ gibi ticari kuruluşların mülkü veya işletmesi değildir. Acilen İZFAŞ’ın, Kültürpark’la ilgili bütün ilişkileri kesilmelidir.

-İZFAŞ sadece Gaziemir’de ki ihtisas fuarlarıyla ilgilenmelidir.

-Enternasyonal Fuar’da dahil olmak üzere Kültürpark içinde bütün organizasyonlar, Belediye’nin 1990 yılından önce olduğu gibi (örneğin Kültürpark Şube Müdürlüğü vb.) resmi bir şubesi tarafından yapılmalıdır.

HDP İzmir İl Örgütü olarak Kültürpark’a ilişkin tüm projelerin yakın takipçisi olacağımızı, kentimizin bu tarihsel, kültürel ve doğal mekânına her koşulda sahip çıkacağımızı sevgili hemşerilerimize duyururuz.

Saygılarımızla

SiyasiHaber

Editör: Haber Merkezi