ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Binali Yıldırım'ın İzmir projeleri arasında yer alan Körfez Geçiş Projesi, İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi'nce yürütmeyi durdurma kararı aldı. 

GEDİZ DELTASINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK PROJE

Körfez Geçiş Projesi için verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu' kararına karşı 3'üncü İdare Mahkemesi'nde açılan iptal davası sonuçlandı. Mahkeme, projenin koruma alanları ile Gediz Deltası sulak alanı üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilerin yeterince incelenmediğini, 'İzmir Körfezi Geçişi Projesi'nin il ya da bölge düzeyinde planın stratejisi olarak üretilmediğini belirterek, projenin planlama ilke ve esaslarına uygun olmadığına hükmetti.

KOCAOĞLU KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİNİ DESTEKLİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı 2. oturumunda Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu ile AKP'li üyelerce proje ile ilgili tartışma yaşandı. 

Kocaoğlu AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ'ın mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından yaptığı açıklamayı eleştirerek “Bir milletvekili arkadaşımız ‘danışıklı dövüş’ diye laf etmiş. ‘Körfez Geçişi yapılsın’ diye diye ağzımda tüy bitti. Bunu siyasi malzeme yapmayın” diyerek Körfez Projesini desteklediğini bir kez daha ifade etti.

BİLİME VE HUKUKA AYKIRI PROJE

Çevre davalarının İzmir'deki önemli avukatlarından ve Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) kurucularından Arif Ali Cangı, Kocaoğlu'nun projeyi destekleyen açıklamalarına tepki gösterdi. 

Cangı yaptığı açıklamada projenin hukuka aykırı olduğuna bir kez daha dikkat çekerek Kocaoğlu'nu bilime ve hukuka aykırı bir projeyi destekleyerek İzmir'e ihanet girişimi olarak nitelendirdiği Körfez Geçiş Projesine destek olmakla eleştirdi.

Cangı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bilimsel olmayan,hukuka aykırı proje savunulur mu? İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Körfez Geçiş Projesi'nin Ulaşım Ana Planı'nda yer almaması konusundaki tartışmalara bilimsellik kriteri ile yanıt vermişti, demişti ki; "...Biz akla ve bilime inanırız. Ulaşım Master Planı'na konulmaması, bu planın bilimsel bir vesika olmasını güçlendirir..." Yani Körfez Geçiş Projesi bilime aykırı. Ardından mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi, yani hukuka aykırı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bilime ve hukuka aykırı olan projeye sahip çıkıyor. Bu İzmir'e ihanet girişimine ortak olmaktır."

Editör: Haber Merkezi