Çaltılıdere Köyü’ndeki 200 dönümlük sulak alanda tekne yat imalat sanayi bölgesi projesinin yapılmak istendiği çeşitli basın kuruluşlarında haber olmuş, projenin komisyon kararından önce tanıtılması tartışmalara konu olmuştu. İzmir Mahalli Sulak Alan Komisyonu'nun 26 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği oturumda ise arazi sulak alan olmaktan çıkarılarak tekne ve yat imalatına açıldı.

Aliağa Ekspres Gazetesi'nden Eren Saran'ın aktardığına göre, tartışmalı kararda, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Kara, Prof. Dr. Şükran Çaklı, Prof. Dr. Celalettin Aydın ve Doç. Dr. Özgür Altan tarafından hazırlanan 24 Nisan 2017 tarihli raporda, “Hacıahmet Koyu, başta balıklar ve su kuşları olmak üzere gerek ekolojik değeri gerekse ticari değeri yüksek bitki ve hayvan çeşitliliği ile birçok tür için bir yaşama ortamı olma ve kendi kendini koruyabilme ve yenilenebilme özelliğini kaybetmiştir” ibaresi yer alırken Dokuz Üniversitesi’nin hazırladığı ve aksi yönde bir rapor daha olduğu iddiaları da bulunuyor.

Konuyla ilgili Çaltılıdere Mahalle Muhtarı Selahattin Yıldız, daha önce söz konusu 200 dönümlük arazi için ‘Sulak Alandır’ diyen komisyonun bu kararına kendisinin de şaşırdığını aktardı. “Köyde yaptıkları toplantılarda bizlere bu arazinin sulak alandan çıkarılmayacağını, buraya bir proje yapılmasına izin verilmeyeceğini söylemişlerdi. Bizler buranın doldurulmaması gerektiğini, kuş cenneti olan bir arazinin ranta kurban gitmemesini defalarca söyledik, daha önce Belediye Başkanımıza da bu konuda köylüler olarak görüşlerimizi ilettik ve sözler aldık. Anlaşılan o ki burayı gözden çıkarmışlar, dolduracaklar ve ranta açacaklar, köylüler olarak bu saatten sonra tepkimizi çeşitli çevre kuruluşlarıyla birlikte koymayı düşünüyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi