YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE -  Taş ocağının yapılmasıyla ormanlık alanların büyük zarar göreceğini belirten köylülere sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Buca Kırıklar Köyü'ne yapılması planlanan taş ocağına tepki gösteren vatandaşlar Buca Kent Konseyi öncülüğünde köy meydanında toplanarak eylem yaptı. Eyleme Buca Belediye Başkanı CHP'li Levent Piriştina da destek verdi. Ellerindeki dövizlerle eylem yapan köylüler "Köyümüze dokunma, ormandan uzak dur", "Doğaya düşman, insana da düşman" sloganları attı. Yaşanan süreci doğa katliamı olarak değerlendiren Kırıklar Köyü Muhtarı Mümtaz Özçiftçi, "Köyümüzde yapılmak istenen doğa katliamına tepki göstermek için toplandık. Biz sadece burada değil, hiçbir köyde taş ocağı kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Herkes bunu böyle bilsin. Bunu ben de vatandaşlarımız da istemiyor. Biz burada doğduk, buralarda nefes alıyoruz. Bu katliama müsaade etmeyeceğiz" dedi.

AVRUPA BU KİRLİ SANAYİYİ BAŞINDAN GÖNDERDİ

Vatandaşlar adına basın açıklamasını okuyan Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvet Balcılar ise şunları söyledi: "Taş ocağı yapılmasına tepki göstermek adına doğasever olarak burada bir araya geldik. Kent konseylerinin amaçlarından biri de ortak akıl çevresinde buluşarak doğayı korumak ve kentine sahip çıkmaktır. Biz bu bilinçle, bugün Kırıklar halkının yanındayız. Çevre felaketine yol açacak her türlü yatırıma karşıyız. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki yatırımlar ne hayvan, ne ağaç, ne doğa, çevre, ne sağlık ne de bu halkın geçim kaynağı olan zeytinlik için alan bırakıyor. Kemalpaşa’ ya bakın ne derece eridiğini göreceksiniz. Bu taş ocaklarından çıkan tozlar kansere yol açıyor. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bizim kirli sanayiye ihtiyacımız yok. Avrupa’nın başından gönderdiği kirli sanayinin burada vücut bulmaması gerekiyor."

'DOĞAMIZLA, EKMEĞİMİZLE, EMEĞİMİZLE OYNAMAYIN'

Eyleme destek veren Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina da çocukların geleceklerini korumak için seslerinin duyulmasını istediklerini belirterek şöyle dedi: "Bizim tek amacımız var. Doğaya, çevreye, köylüye, insanlığa karşı bir sevdamız var. Barış içinde tarıma, tarıma dayalı sanayiye, emeğe, ekmeğe zarar vermeden bir hayat sürmektir. İnsanlar da bu kaygıyla tek ses olarak burada toplandılar. Burada yaşayan insanların ürettiklerine saygımız, sevgimiz var. Buradaki insanlarla birlikte diyoruz ki, bizim doğamızla, bizim tabiatımızla, bizim ağacımızla, bizim emeğimizle, bizim ekmeğimizle oynamayın, bizden uzak durun. Buradaki insanların tek amacı budur. Hiçbir siyasi amaçları yok bu insanların. Mevzu çevre olunca, mevzu insan hayatı olunca kimse bu duruma sessiz kalamaz. Bizim köyümüze dokunmayın diyoruz."

Eyleme, Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İzmir Doğa Dağcılık Kulübü, Pulsarizm İzmir Motorsiklet Kulübü, Buca Esnaf Odası, Gökdere Kültür ve Dayanışma Derneği üyelerinden katılımcılar destek verdi.

Editör: Haber Merkezi