Çeşme’nin Germiyan bölgesinde Güral Porselen tarafından yapılmak istenen rüzgar enerji santralı tartışmaları sürüyor. Bölge halkının istemediği santral için dün İzmir’de EGEÇEP tarafından bir protesto gerçekleştirildi. Porselen tabakların kırıldığı protesto sonrasında bu sabah İZ TV’deki Gün Doğdu programına bağlanan bölge sakini Can Özgür yaşananları ve çevre halkının projeden nasıl etkilendiğini anlattı.

Can Özgür, “Güral Persolen tarafından RES Çeşme Germiyan bölgesine RES yapılıyor. Her tarafımız çevrili… İzin alınmadan, ÇED Raporu alınmadan yapılıyor. Yapılan bölge kilise bölgesi olrak geçiyor, orada tarihi yapı var. 58 tane beton kamyonu geldi, birgün içerisinde bitirdiler. Şimdi ayrı bir yol daha açıyorlar, çam ağaçaları, zeytin ağaçları bunların hepsini kesiyorlar. Yurtdışında yerleşim yeri olan yerlerde rüzgar güllerini kaldırıyorlar. Germiyan Köyünde 15 yıldır kaldırılmayan bir taş ocağı var. Bu ayrı bir konu. Köy halkında akciğer kanseri var. Eski Muhtar Zafer Abi ve çevresindeki insanların vertigoları başladı. Üçlü üçlü yapıyorlar. Neden? ÇED Raporu almamak için. RES olduğu için betonu döktükleri anda pervaneleri getirmeleri 2 gün. Biz pazartesi günü durdurma için avukata vekalet verdik fakat mahkemeye gidecek, üst makhkemeye gidecek derken RES’ler bitmiş olacak. Ben yeni taşındım buraya ama etrafımız RES’lerle çevrildiği anda ne kuşlar gelecek ne başka bir şey. Köy halkı tarım konusunda çok ileri seviyede. Gıdaların birçoğu Germiyan tarafından geliyor. İnatla para kazanma amaçlı, kamu yararına denilen ama zararına olan projeler Türkiye’de devam ediyor”

Çeşme Belediye Başkanı'na ve Valiliğe seslenen Özgür, “ÇED Raporu olmadan illegal bir şeye nasıl izin veriyorsunuz? Yapacağımız eylemler ve isteklerimiz hukuk ve adalet üzerinde gitsin. Buraya arkeologlarla gelsinler” dedi.

Editör: Haber Merkezi