İki ayı aşkın bir zamandır köylerinin bir kilometre yakınına açılmak istenen jeotermal enerji santraline (JES) karşı mücadele eden Tire Başköylüler projenin ÇED sürecinin sonlandırılmasını şenlikle kutladılar. Evrensel'in aktardığına göre şenliğe, Aydın ve İzmir'in çeşitli yörelerinde yaşam alanlarını koruma mücadelesi veren yüzlerce yurttaş katıldı.

'JEOTERMAL ZAFER ALANI'

Geçim kaynakları büyük oranda incir ve zeytin üreticiliği olan Başköylüler, köyün hemen girişine yapılmak istenen JES'e karşı büyük bir direniş sergilediler. JES firması çalışanlarını ve onlarla birlikte hareket eden resmi kurum yetkililerini araziye sokmayan köylülerin bu kararlı direnişi sonrası, geçtiğimiz günlerde Tire Kaymakamı bir açıklama yaparak JES için ÇED olumlu belgesi verilmediğini ve projenin geri çekildiğini duyurdu. Kaymakamın bu açıklamasını sevinçle karşılayan Başköylüler, başarılarını dün gerçekleştirdikleri şenlikle kutladılar. Başköylülere EGEÇEP bileşeni Ege'nin çeşitli yerlerinde mücadele eden yaşam savunucuları ve Aydın'da JES'e karşı nöbet tutan Kızılcaköylüler de katıldılar. Başköylüler konuklarını JES yapılmak istenen alanı okla gösteren "Jeotermal Zafer alanı" yazılı dövizle karşıladılar. Bir iş makinesinin bulunduğu alana köylülerin bayrak diktiği görüldü.

DİRENİŞLER ŞENLİKTE BULUŞTU

Öğle saatlerinden itibaren Başköy Meydanı'nı dolduran köylülere destek için Aydından iki minibüs ve özel araçlarla gelen Kızılcaköy ve AYÇEP üyeleri köy meydanına "Birleşe birleşe kazanacağız", "yaşasın köylü dayanışması" sloganları ile girdiler. Köy meydanında gerçekleşen şenliğe her yaştan kadınlı erkekli bine yakın yurttaşın katıldığı gözlemlendi.

'İKİNCİ KURTULUŞ SAVAŞIMIZI DA KAZANDIK'

Şenlik programını sunan Başköy JES mücadelesinin öncülerinden Sami Şentürk, geçim kaynakları üzerinde çok olumsuz etkileri alacağını bildikleri JES'e karşı 2 ayı aşkın bir süredir devam direnişlerini anlatarak, "14 Eylül bizim için ikinci bir kurtuluş savaşıdır. Başköylüler Yunan işgaline izin vermedikleri gibi jeotermalcilerin yapmaya çalıştıkları işgale de boyun eğmemişler, direnişleriyle jeotermalcileri de ait oldukları yere göndermişlerdir. Bunu herkesten önce başta Başköylü kadınlar yapmıştır. Bu zafer onlara armağan olsun" dedi.

'EKOLOJİ BİRLİĞİ İŞTE BU'

Şenlikte söz alan kurum temsilcilerinden EGEÇEP Eş Dönem Sözcüleri Berrin Esin Kaya ve Fırat Korkmaz, Başköylülerin kararlı direnişinin çok önemli bir başarı olduğunu belirtiler ve bu büyük başarı öyküsünün ülkedeki tüm ekoloji direnişlerine aktarılması gerektiğini söylediler. Ekoloji Birliği Eş Dönem Sözcüsü Özer Akdemir, şenliğe çeşitli yerlerden gelip katılan ekoloji direnişlerini işaret ederek "Ekoloji Birliği işte burası, direnişlerin böyle birleşmesi ve dayanışması için kuruldu birlik" dedi.

Akdemir, Başköy direnişinin iki önemli şeyi hatırlattığını aktararak, "Bunlardan birincisi; Bergama köylülerinden günümüze kadar gelen yaşamı savunma mücadelesinin nasıl olması gerektiğini hatırlattı herkese. İkincisi ise bu kararlı direniş devlete kendi koyduğu yasaları ve hukukun gereğini hatırlattı. Bunu da siz başardınız" dedi.

BAŞARIDA KADINLARIN ROLÜ ÇOK BÜYÜK

EGEÇEP Bilim Komisyonu üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa, direnişin kazanılmasında kadınların rolüne dikkat çekti. AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Aydın'da yaşamı çekilmez hale getiren JES şirketlerine karşı verdikleri mücadelede Başköylülerin başarısının çok önemli olduklarını belirterek "Şirketler bizde para var herşeyi yaparız diyorlar. Parlamento da buna çanak tutuyor. İşte gerçek parlamento burası ve halk burada JES istemiyor" dedi.

Vergili, şenlikte Başköy direnişi ile ilgili yazdığı şiiri de okudu.

BAŞKÖY KIVILCIMI YAKTI

Günlerdir JES şirketine karşı nöbet tutan Kızılcaköy'lüler den Arif  Balaban konuşmalarda köydeki direniş süreci aktarılarak, "İçme suyu barajının yanında JES şirketinin ne işi var" dedi. Emine Kazaz ise Başköy'ün bu başarısının kendilerine örnek olduğunu dile getirdi.

Şenlik boşunca söz alan birçok kurum temsilcisi ve yurttaş da Başköylülerin başarısını kutlarken bu başarının yaktığı kıvılcımın ülkedeki diğer ekoloji mücadelelerine de sıçrayacağını ve direnişlerin güçleneceğini dile getirdiler. Şenlikte konuşan Başköylü kadınlar ise incir ve zeytin üreterek yaşamaya çalıştıklarını, bunu ellerinden almak isteyen hiçbir şirkete izin vermeyeceklerini söylediler.

Başköylüler konuklarına çeşitli yiyecek içeçekler ve incirlerinden de ikram ettiler.

Şenlik Ozan Toprak Dedenin (Tekin Karadağ) türküleri ve davul zurna eşliğinde oynanan oyunlarla devam etti.

Editör: Haber Merkezi