İZ GAZETE - Başköylü yurttaşlar, tek geçim kaynakları olan incir, ceviz, zeytin ve kestane üretimini kaybetmek istemiyor. Köylüler bugün Başköy’de toplanarak, jeotermal kaynak arama sondaj çalışmasına başlamak isteyen firmanın, İzmir Valiliği’ne ÇED başvurusunda bulunmasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi

Toplantıya Başköylüler olmak üzere, Akyurt, Akmescit, Topalak, Toparlar, Armutlu, Yemişler, Ortaköy, Germencik, Bozköy ve Dampınar köylerinden katılımcılar da destek verdi.

Köylülere destek veren CHP Çevre komisyonu üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, her koşulda Tire halkının yanında olacağını söyledi.

HUKUK MÜCADELESİ VERECEKLER

Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Vergili, yasalara, devlete ve yatırımlara karşı olmadıklarını ama hukuksuzluğun karşısında olduklarını dile getirerek “Çiftçileri yerinden yurdundan etmek isteyen bu haksız, hukuksuz girişimin daime AYÇEP olarak Tire köyü incircileriyle birlikte karşı duracağız. Germencik Çevreciler Derneği, Başköy ve çevresindeki diğer köylüler hukuka güvenmeli ve birlik olup bu hukuk mücadelesini kazanmalıyız.” dedi.

“KADINLAR İSTERSE BAŞARIR”

İzmir çevre davalarının savunucusu Avukat Şehrazat Mercan ise, köylü kadınların emek mücadelesine dikkat çekerek “Bir mücadelede kadınlar varsa ve önderlik ediyorlarsa o mücadeleye kazanılmış gözüyle bakılmalıdır.” dedi. Konuşmasında kadınlara seslenen Mercan “Kocalarınızı asla rahat bırakmayın, onları bu mücadelenin içinde tutun. Siz isterseniz çok şey başarabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

“Küçük bir sondajla işe başlayanlardan ÇED bile istenmiyor.” diyen Mercan firmayı kurnazlık yapmakla eleştirdi.

“ÖLÜMSE ÖLÜM, KAVGAYSA KAVGA”

Bergama’da, Yırca’da doğa mücadelesinde öne çıkan kadınlar gibi Başköylü kadınlar da buluşmada söz aldı. Konuşmasına yaşadıkları toprakları ninelerinden dedelerinden aldıklarını söyleyen çiftçi bir kadın “Büyüklerimiz bu topraklarda nasıl kurtuluş savaşı vermişlerse biz de burada savaşacağız. Ölümse ölüm, kavgaysa kavga. Hakkımızı kazanana kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Konuşma yapan bir diğer köylü kadın da “Bu toprakları bir zengin uğruna yok edemeyiz. Topraklarımızı vermeyeceğiz. Ege’yi isteseler Ege’yi de vermeyeceğiz” diyerek mücadele çağrısı yaptı.

Editör: Haber Merkezi