ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Kültürpark, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde, İzmir Düşünce Topluluğu’nun düzenlediği Ekoloji Forumu’nda İzmir’in çevre sorunları ele alındı.

Foruma, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır, Murat Bakan, Kani Beko ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay katıldı.

Toplantıda ilk söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer oldu. Soyer, ‘Biz doğadan uzaklaştıkca, doğamız, toprağımız altın madenleri, enerji santralleri ve balık çiftlikleri ile kirletildikçe ekonomimiz bozuluyor. Buraya gelirken özgeçmişini bırakan gençlerimiz öyle çok ki.” diyerek doğa talanının işsizliği de beraberinde getirdiğine vurgu yaptı.

Soyer’den sonra söz alan Fridays For Future İzmir iklim aktivistlerinin konuşması toplantıya damga vurdu. Fridays For Future adına konuşan 16 yaşındaki lise öğrenciler Elif Çelikcan ve Deniz Küçükler, konuşmasına iklim krizine dikkat çekerek başladı.

YAŞAMAK İSTİYORLAR

Sıcaklıkların Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen ve üst sınır olan 2 dereceye ulaştığında 150 milyon insanın sadece hava kirliliğinden öleceğine dikkat çeken gençler gerçekleştirdikleri iklim grevinin nedenini şu sözlerle açıkladı; “Sıcaklık 2 derece yükseldiğinde bunun geri dönüşü olmayacak. Buzullar tamamen eriyecek. Biz bunlar yaşanırken en iyi ihtimalle 30 yaşında olacağız. Bugün burada olmamızın, cuma günleri okulda değil de sokakta olmamızın sebebi bu. Yaşamak istiyoruz.”

DEĞİŞİM GELİYOR!

Gençler, geçtiğimiz yıl tek başına İsveç parlamentosu önünde Fridays For Future, iklim için okul grevini başlatarak milyonların desteğini alan 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg’in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya dikkat çekti. Greta’nın 2018 yılında başlattığı tek kişilik grevin, bugün 163 ülkede 4 milyon kişiyle karşılık bulduğunu söyleyen gençler “Fridays For Future İzmir ayağının başlangıcı, bir önceki iklim grevi olan 24 Mayıs’a dayanıyor. 24 Mayıs’ta sayımız iki elin parmağını geçmezken resmi olmayan sayılara göre 20 Eylül’de öğrenci grevinde 200, hep beraber ise 2 bin kişiydik. Bu sayıların bizim için anlamı şu; değişim geliyor, istesek de istemesek de.” diyerek değişimin zaferi getireceğine vurgu yaptı.

BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN

“Değişim, tek bir belediye tek bir hükümetle kazanılacak bir zafer değil. İşte bu yüzden gerektiği sürece cumaları okulda olmayacağız. Okulu protesto etmek için değil tam tersine bu amaç uğruna hayatımızın belki de en önemli kısmından feragat etmek zorunda kaldığımızı sizlere göstermek için. Çünkü biz gençler olarak biliyoruz ki başka bir dünya mümkün. Aktivizmin işe yaramadığını söyleyenler oluyor.” diyen gençler Birleşmiş Krallık, İrlanda, Kanada, Fransa, Arjantin, Portekiz ve İspanya’nın iklim acil durumu ilan ettiğini hatırlattı. Toplamda 265 milyon insanın yaşadığı 1034 yerel yönetimde iklim acil durumu ilan edildiğini açıklayan gençler, Almanya Başbakan’ı Angela Merkel’in, 20 Eylül sonrası iklim krizine karşı önlem almak için 59 milyar euroluk bir bütçe ayırdığına dikkat çekti. Gençler gerçekleştirdikleri iklim mücadesini ‘uğruna savaştıkları’ bir aktivistlik olarak niteleyerek “Taraf değiliz. Hep beraber karşı çıkmazsak hepimizi alıp götürecek bir kriz bu. İşte bu yüzden tek bir isteğimiz var; iklim adaleti hemen şimdi.” dedi.

Editör: Haber Merkezi