Gizem TABAN/İZGAZETE- Manisa’nın Soma ilçesinden başlayıp İzmir’in Kınık ve Bergama ilçesinden geçen Bakırçay Deresi’ndeki suyun kirlenmesiyle oksijen oranının düşmesi, bölgedeki ekolojiyi ve tarım ürünlerini tehdit ediyor. 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Bedri Serter ve Bergama Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali Bor, Soma’daki kömür işletmelerinin kömürü yıkamasıyla oluşan kirli suyu, Bergama çevresindeki salça fabrikalarının salça kazanlarını kostik olarak adlandırılan hijyen maddesiyle yıkamasıyla oluşan kostikli suyu zaman zaman arıtmaksızın Bakırçay Deresi’ne döktüğünü öne sürdü. 

Serter ve Bor, kirli suların arıtılmadan dereye dökülmesinin kitlesel balık ölümlerine neden olduğunu, ekolojiyi, tarım ürünlerini ve dolayısıyla da insan hayatını tehdit ettiğini söyledi.  CHP Milletvekili Serter ve CHP Meclis Üyesi Bor, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u göreve çağırdı.

KİRLİ SULAR DEREYE DÖKÜLÜYOR
Bölgeye gidip incelemelerde bulunduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Serter, Bakırçay Deresi’nde oluşan kirliliğin nedenine ilişkin, “Çevredeki salça fabrikaları bu dönemde salça kazanlarını kostikli suyla yıkıyor ve yıkadıkları suyu da arıtmaksızın doğrudan Bakırçay Deresi’ne döküyor. Aslında arıtmaları var ancak maliyeti düşürmek için arıtmaları çoğu zaman kullanmadan kostikli suyu direkt dereye döküyorlar. Soma’daki kömür işletmeleri de kömürün yıkanmasıyla oluşan kirli suyu aynı şekilde Bakırçay Deresi’ne döküyor” iddialarında bulundu. 

BAKANLARI GÖREVE DAVET ETTİ
Kirli suyun dereye salınmasıyla ilgili denetimlerin yetersiz olduğunu dile getiren CHP’li Serter, “Tüm topraklarımız zehirleniyor. Tarım ürünleri ve ekoloji mahvoluyor. Acilen kalıcı çözümler bulunmalı. Bütün havzayı etkiliyor. Müthiş kötü bir koku var. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u göreve davet ediyorum” dedi. 


EKOLOJİ VE TARIM ÜRÜNLERİ MAHVOLUYOR
Bakırçay Deresi’nden gelen suyla bölgedeki tarım ürünlerinin sulandığını belirten CHP’li Ali Bor, suyun kirlenmesinin ekolojiyi yok etmesinin yanı sıra tarım ürünlerine de zarar verdiğini, dolayısıyla da insan hayatının tehdit ettiğini söyledi. Bor şu açıklamayı yaptı: “Kostikli su ve kömürlü su sebebiyle Bakırçay’da oksijen seviyesi düşüyor, oksijyen düşünce de kitlesel balık ölümleri gerçekleşiyor. Kostik, bir kimyasal temizlik maddesi olduğu için deredeki tüm ekolojik hayatı da yok ediyor. Bu ilk yaşandığı sırada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yoğun şikayetler gelince Soma’daki Sevişler Barajı’ndan Bakırçay’a su salımı yapıldı. Su salımı olunca Bakırçay’daki oksijen seviyesi biraz daha yükseldi. En son birkaç gün önce çevre sakinleri bana ulaştılar ve ‘Burada durum çok daha vahim halde. Siz de gelip inceler misiniz?’ dediler. Gittim, baktım; her taraf ölü balıklarla dolu ve deterjanlı su gibi akan bir Bakırçay var. Bunu Büyükşehir Belediyemize ilettim. Büyükşehir Belediyemizin ekipleri ertesi gün gelip suda ölçüm yaptı. Son gelinen noktada oksijen miktarı çok düşük. Şu an çok kurak bir dönem olduğu içi Sevişler da tarihinin en düşük seviyelerinde su bulunuyor. O nedenle su salımı da yapılamıyor. Bu bölgede sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılıyor ve tarım ürünlerinin sulaması bu dereden yapılıyor. Böyle olunca tarım ürünlerini de insan hayatını da tehdit ediyor.”

Editör: Haber Merkezi