Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan Gaziemir’deki nükleer atıklarla ilgili tartışmalar sürerken flaş bir gelişme yaşandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Nükleer Düzenleme Kurumu, nükleer atıkların bulunduğu alanın temizlenmesi ve sorumlularının ortaya çıkarılması için Gaziemir Belediyesi tarafından yapılan başvuruya yanıt verdi. Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu Radyasyondan Korunma Dairesi Başkanı Sabri Hızarcı imzasıyla Gaziemir Belediyesi'ne gönderilen yazıda, “İlgi yazınız incelenmiştir. İlgi yazınızda belirtilen Aslan Avcı Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye ait İzmir ili, Gaziemir ilçesi, Emrez Mahallesi'nde bulunan fabrika sahasının çevresel iyileştirme faaliyetleri kapsamında ilgili kurumlarla çalışmalar yürütülmektedir. Konuya ilişkin gelişmelerin ilgili kurumlarca bildirileceği değerlendirilmektedir” açıklamasına yer verildi. Göreve geldiğinden bu yana nükleer atıkların temizlenmesi ve sorumlularının bulunması için farkındalık eylemlerine imza atan Gaziemir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Halil Arda, çağrılarına rağmen alanın temizlenmesi için harekete geçilmediğini belirtirken, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun bölgede çevresel iyileştirme konusunda çalışma yapıldığına yönelik açıklaması dikkat çekti. Konuya ilişkin; Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, İz Gazete’ye konuştu.

‘HİÇBİR ŞEY YAPILMIYOR’

Nükleer Düzenleme Kurumu’nun yanıtının alanın temizlenmesi ile ilgili hiçbir faaliyet yapılmadığının göstergesi olduğunun altını çizen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Bize zaten sözde gerekli çalışmaların yapıldığını söylüyorlardı, ben de bize bir bilgi versinler, ben de vatandaşlarımıza bilgi vereyim, orada yaşayan insanlar çok tedirgin, en azından içleri rahat etsin, benim de içim rahat etsin diye bir resmi yazıp gerekli çalışmaların ne olduğunu öğrenmek istedim. Ama gelen yazıda zaten bize söylenenden başka bir şey yok. Bu da hiçbir çalışma yapılmadığının göstergesi… Hiçbir şey yapılmıyor. Yıllar önce hangi noktadaysa şu anda da aynı noktada… Kurum’dan gelen yazıdaki açıklama sadece top çevirmek, başka bir şey değil. Bu konuda verecekleri bir cevap olmadığı için beni suçluyorlar, bu konuda en son suçlanacak insan benim… Biz bunu dile getirdikçe, hakkımızı aradıkça, orada yaşayan insanların sağlığını düşündükçe maalesef bir AKP’li İzmir Milletvekili çıkıp ‘laf ebeliği’ yaptığımızı söylüyor. Biz oranın temizlenmesiyle ilgili icraat makamı değiliz. Eğer bir laf ebeliği yapılıyorsa bu yazıyla anlaşılıyor zaten… Neler yapıldığını anlatsınlar, hangi aşamadalar? Ben sormaya devam edeceğim” açıklamalarında bulundu.

‘İKİ SORUYU YANITLAYIN’

Nükleer atıklarla ilgili yıllar önce kesilen cezanın tahsil edilip edilmediği ile atıkların hangi kanalla bu alana getirildiği konusundaki soruların yanıtlanması konusunda çağrı yapan Başkan Halil Arda, “Mademki temizlemiyorlar, o zaman iki tane sorum var; birincisi, yıllar önce kestikleri 5 milyon 200 bin lira civarındaki cezayı tahsil ettiler mi, etmediler mi? Ceza kestiklerini söylüyorlar, ceza kesmek oranın temizlenmesi anlamına gelmiyor. Bu ceza tahsil edildi mi, edilmedi mi? Ben tahsil edilmediğini iddia ediyorum. Bunu ispat etsinler. Eğer tahsil edilmediyse bugüne yuvarlayıp oraya el koysunlar, mülkiyeti devlete geçsin ve devlet burayı temizlesin. Orayı kirleten iş yeri sahipleri ile ilgili bir şey söylemediğimi iddia ediyorlar, kendilerini şiddetle kınıyorum. Ben, bu atıkları bile bile buraya getiren fabrika sahiplerini koruyacak olsam ne bu eylemleri yaparım ne sesimi çıkartırım. Birinci sorum; burası için kesilen ceza tahsil edildi mi? İkinci sorum da bu atıklar nereden getirildi? Bu iki soruya cevap istiyorum. Ben, temizlemeyeceklerini anladım. Burasını CHP iktidarında biz temizleyeceğiz. Yürekleri varsa o kişilere de ceza kessinler. Bu iş bu kadar savsaklandığına üstü örtüldüğünü göre bu atıkların ülkeye getirilmesi ile ilgili çok ciddi isimlere ulaşılacağını düşünüyorum” diye konuştu.

‘YETKİ KULLANILMIYOR’

Geçtiğimiz süreçte, Çernobil sorununu Meclis gündemine taşıyan TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, soru önergesine verilen yanıt ile Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından Gaziemir Belediyesi’ne verilen yanıtın benzerlik taşıdığını kaydetti. Nükleer Düzenleme Kurumu’nun kanun kapsamında kendisine verilen yetkiyi kullanmadığını vurgulayan CHP’li Bakan, “Bu gönderilen yazı bizim soru önergemize verilen yanıtla aynı… Aslında bu da burada bir adım atıldığını göstermiyor. Bugüne kadar var olan durum, riskler ne ise aynı şekilde devam ediyor. Nükleer atıkların kaldırılması ve alanın rehabilite edilmesi ile ilgili kanunla, Nükleer Düzenleme Kurumu’na verilmiş yetki kullanılmıyor. Buna tabiri caizse top çevirmek diyoruz. Gerçek anlamda sonuç almaya, halk sağlığını tehdit eden riskleri kaldırmaya yönelik attıkları bir adım yok. Baştan savma bir cevap vermişler. Biz bu konudaki mücadelemize, bunu Türkiye’nin gündeminde tutmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi