İz Tv’de yayınlanan Tugay Can İle Gün Doğdu programının canlı yayın konuğu Avukat Şehrazat Mercan oldu. Mercan, Efemçukuru’nda yürütülecek olan proje için verilen “ÇED olumlu” kararının iptali için Bakanlık aleyhine açılan davada yeni bir aşamaya geçilmesini değerlendirerek, “Burada yapılan keşifte İZSU’nunda açtığı dava da vardı. Bu davada keşif yapılacağı için avukat Arif Ali Cangı takipçisiydi. Kendisi ısrarla mahkemeden talep etse de bizim keşfe katılımımıza izin verilmedi. Aslında bağlantılı dosyalar. Asıl üzücü olan İzmir’in suyu orası ve İzmir uyuyor. Aziz Bey zamanında da dava açıldı. Bakanlık tarafından yine ÇED verilmedi. Herkes orada test oldu” dedi.

‘DURDURMA KARARI’

Çeşme Germiyan’da ormana, antik eserlere zarar vererek RES kurmak isteyen Güral Porselen Firması’nın çalışmalarına ilişkin ve açılan davaların dikkate alınmamasına yönelik, “2016 yılında yapılan yüzey araştırmalarında kilise, su sarnıcı ve kaya mezarları tespit ediliyor. Bunların sonucunda kurula tescil edilmesi için verilen rapor var elimizde. 2016 yılında tescil edilmiş olsaydı, firma buraya giremezdi. Bizler dava açıyoruz, arkasından yenisini veriyorlar. Şu an da yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz. Sakınca teşkil etmeyen yerlere rüzgar elektrik santralleri de planlanabilir. Önceliğimiz arkeolojik değerlerimizin, ormanlarımızın, kıyılarımızın olduğu yerleri korunmaktır. Umarım iyi bir karar çıkar ve haber veririm” açıklamasında bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Çeşme Turizm Projesi ile ilgili konuşan Mercan, “Bir yeri planlarken özelliklerini ve değerlerini bilerek planlama yapmalısınız. Bunun için başta suyunu bilmeniz lazım. Bizim yarımadamızda su sıkıntı var. Çeşme suyunu Kutlak Barajı’ndan ve Ildır kuyularından sağlamaktadır. Çeşme geliştirme bölge koruma kararıyla birlikte 120 milyon metrekare alanı kapattım diyorsunuz. Bu Çeşme’nin üçte ikisine denk gelmektedir. Bu alanı kapattığınız da yasal olarak üst hakkı veriyor.

'GÜCÜMÜZ YETTİĞİ SÜRECE İTİRAZLARIMIZI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Çeşme Projesi’ne dair açılan davaya ilişkin Büyükşehir Belediyesi’nin herhangi toplantı düzenlemediğini söyleyen Mercan, “Çeşme Belediyesi kültür merkezinde oldukça katılımı yüksek olan bir toplantı düzenledi. Ancak orada da bizlere raporlarınızı görelim inceleyelim denilmedi. Açıkçası oldukça kırgınız. Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi’nin de plan yetkileri var. En azından bizlerle buluşup kendi geldikleri kültürlere uygun şekil çalışma yapmalarını beklerdim. Çeşme Yarımadası’nın üçte ikisini ayrıcalıklı hale getirerek bir yere teslim edeceksiniz? Halkın olan ormanlar, tarım alanlarını planlayarak halk için mi yapıyorsunuz? Gücümüz yettiği sürece itirazlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Oldukça karışık ve net olmayan bir durum var. Belediyelerimizi daha aktif ve katılımcı olarak, vatandaşın fikirlerini oraya taşıyan belediyeler olarak görmek isterdik” açıklamasında bulundu

Editör: Haber Merkezi