İZ GAZETE- İçerisinde 600 ton asbest barındırdığı öne sürülen Brezilya Donanması’na ait Nae Sao Paulo isimli uçak gemisinin söküm için Aliağa’ya gelecek olmasına tepkiler sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, denize, çevreye ve insan sağlığına zarar vereceği öngörülen geminin sökümüne onay vermesi tartışma konusu olurken ALÇEP, FOÇEP, EGEÇEP, İYA ve Polen Ekoloji'den konuya ilişkin ortak açıklama geldi.

'EN GEÇ 5 AĞUSTOS'

Yapılan açıklamada, "Uzun süredir gelmemesi için mücadele yürüttüğümüz Brezilya Bandıralı Sao Paulo nükleer uçak gemisi, nam-ı diğer yüzen tehlikeli atık devinin en geç 5 Ağustos'ta yola çıkacağını, hatta gemiyi çekecek römorkörlerin Rio Limanına vardığını, geminin ihracatına karşı beraber örgütlendiğimiz uluslararası çevre örgütlerinden öğrenmiş bulunuyoruz.  Bu gelişme karşısında tekrar etmek isteriz ki tüm bu hazırlıklar nafiledir. Brezilya açısından ihracat, Türkiye açısından ithalat tehlikeli atıkların uluslararası ticaretini düzenleyen Basel Sözleşmesi, İzmir Protokolü, iki ülkenin ve geminin transit geçeceği ülkelerin ulusal çevre mevzuatına aykırıdır. Anayasa'dan kaynaklı yaşam ve çevre hakkımızı kullanarak, içindeki tehlikeli maddelere ve işlemlerine dair envai şaibe olan bu geminin ülkemizde sökülmesinin karşısındayız" ifadeleri kullanıldı.

'KAYBETTİĞİMİZ GELECEĞİMİZDİR'

"Sao Paulo bir semboldür" denilen açıklamada, "On yıllardır kapalı bir kutu gibi işleyerek işçileri, çocukları, denizi, toprağı, havayı zehirleyen gemi sökümü sanayiinde onlarca Sao Paulo söküldü. Çok azını durdurabildik. Kanunu kullananlar, hızlı davranıp, sonrasında kazandığımız davalara konu radyoaktif ve zehirli gemileri sökmüşlerdi bile.  Ama artık gemi sökümünün Aliağa'ya, İzmir'e, hurda metallerinin zehirli dumanlarının indiği tarım havzalarına verdiği geri dönüşsüz zararları, Türkiye'nin kat be kat üstündeki kanser oranlarını, üstü örtülen meslek hastalıklarını ve seri iş cinayetlerini kabul etmemek için birleşiyoruz! Karlar bir avuç şirkete, kalıcı hasarlar ekosisteme ve toplum sağlığına sistemini artık kabul etmiyoruz! Ekonomik büyüme ve istihdam dediğiniz karlarınızdır! Kaybettiğimiz sağlığımız, canlarımız, geleceğimizdir." ifadeleri yer aldı.

'İZİN VERMEYECEĞİZ'

Açıklamada son olarak, "Ne Sao Paulo gemisini, ne de bu şekilde sökülen dünyanın ıskartaya çıkarılmış, gözden çıkarılmış tehlikeli atık dolu yüzlerce gemisini, ne de Aliağa'yı bir avuç şirketin karı için ard arda yaptığı ağır kirletici sanayi yatırımlarını bu haliyle kabul etmiyoruz! Buradan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bir kez daha sesleniyoruz. Halka rağmen, konuyla ilgili ciddi uyarılarda bulunan bilim insanlarına rağmen verdiğiniz şartlı izini derhal iptal edin. Bu izinler geminin sökülmesi halinde zehirlere doğrudan maruz kalacak bizler için de yok hükmündedir. Bu gemi buraya gelemez. Gelmemesi için de tüm meşru mücadele yöntemleriyle karşısında duyacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Aliağa dünyanın çöplüğü değildir. Buna izin vermeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı.
 

Editör: Haber Merkezi