CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde yazılı bir basın açıklaması yayınladı. Türkiye ve Dünya genelinde çevre sorunlarının artarak devam ettiğini ifade eden Altıok, çevre gününde çevre adına kutlayabilecekleri en ufak bir gelişme olmadığını söyledi.

"Türkiye’nin doğası tam anlamıyla vahşi bir talan ekonomisine teslim edilmiş durumda" diyen Altıok, özellikle enerji, maden, ulaştırma ve inşaat sektörü ile Türkiye’nin yağmalandığını dile getirdi. Barajlarla ekosistem değiştiğini, HES’lerle akarsuların kuruduğunu, RES’lerle ormanların kesildiğini aktaran Altıok, yollarla, havalimanlarıya, köprülerle Türkiye’nin doğasın talan edildiğinin altını çizdi. 

Altıok'un Dünya Çevre Günü'nde yayınladığı mesaj şu şekilde:

Yaban hayatı ve hayvan hakları adına Türkiye bir adım ilerlemiyor. Kanun tekliflerimiz raflarda duruyor hiçbir şekilde Meclis gündeme gelmiyor, getirilmiyor. 

Amerikan Yale Üniversitesi’nin 2015 “Dünya Çevre Performansı Endeksi” raporuna göre Türkiye son iki yılda 33 basamak birden geriledi. “Doğa ve Yaban Hayatı Koruma” kategorisinde 100 üzerinden 22,5 puan alarak 180 ülke içinde 177’nci oldu. Doğa ve yaban hayatının korunmasında Türkiye, iç savaş ve diğer felaketlerle mücadele eden Irak, Suriye, Libya ve Haiti’nin bile gerisinde kaldı.

Türkiye 1990 yılına göre iklim değişikliği ve küresel ısınmayı artıran karbondioksit emisyonlarını yüzde 125 artırdı. Üstelik bu artıştan çok daha fazlasını 2030’a kadar yapmayı taahhüt etti. Bu demektir ki daha fazla termik santral, daha fazla duble yol, daha fazla köprülerle hükümet iklimi daha çok değiştirecek. Türkiye iyi olan hiçbir şeyi yüzde 125 artıramazken, kötü olan sera gazı emisyonlarını son 24 (1990-2014) yılda yüzde 125 artırdı! 

Türkiye’nin gerileme kaydettiği diğer ana kategori ise “Ormanlar” oldu. Uydu verileri, 14 yılda 178 bin hektar alanın ormanlaştığını, 333 bin hektarın orman kaybettiğini gösteriyor. Sadece İstanbul’da havaalanı, yol, köprü projeleri için kesilen ve kesilecek ağaç sayısı 3 milyon. Türkiye’nin akciğerleri yok ediliyor! 

Türkiye artık alarm veriyor. İmar uygulamaları, rant ve talan için feda edilen çevre, kirlilik, yok edilen su kaynakları, çölleşme, karbondioksit emisyonu ile yarınlarımızı göremiyoruz. 

CHP olarak Türkiye Çevre Tehdidi Haritasını çıkardık. Haritada da görüldüğü üzere Türkiye doğusunda batısına, kuzeyinden güneyine 200’e yakın çevresel tehditle karşı karşıya. Burada Ege Bölgesi ve İzmir’e özel bir vurgu yapmak gerekiyor. İzmir endüstriyel atıklar ve buna bağlı kirlilikten termik santrale, HES ve baraj projelerinden RES’lere ve ona bağlı orman ve çevre talanına; balık çiftliklerinde kirletilen su kaynaklarına kadar onlarca çevre tehdidi ile karşı karşıya. Enerji, maden ve ulaştırma sektörü İzmir’i yok ediyor. 

CHP olarak bireyi doğa ile bütün olarak ele almaya, toplumun çevreyle uyumlu bir şekilde kalkınmasını savunmaya devam edeceğiz. Gelecek kuşaklara yönelik olarak, insanca ve sağlıklı yaşam koşullarını temin edebilmek için tüm kaynakların eşitlikçi ve adil bir şekilde kullanılmasını savunacağız. Doğa, çevre ve kent politikalarını doğa dostu büyüme anlayışı çerçevesinde şekillendirilmesi için var gücümüzle çalışacağız. Her insanın ve canlının bir arada, temiz ve korunmuş bir doğada yaşamasının anayasal bir hak olarak güvence altına alınması için, doğayı korumanın temel ahlaki bir sorumluluk olduğu bilinciyle, “doğa hakkı” konusunda farkındalık yaratmak ve bu hakkın korunması için mücadelemiz sürecek! 

Türkiye sahipsiz değil. Biz varız, CHP var.

Editör: Haber Merkezi