ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - İzmir Bergama’da bulunan ve 2011 yılında ömrü en fazla 50-60 yıl olan Bergama Yortanlı Barajının suları altında kalan dönemin şifa merkezi 2000 yıllık antik kent Allianoi, AİHM’in kararı ile yeniden gündeme geldi. 

2004 yılında Allianio mücadelesi için kurulan Allianio Girişim Grubu adına konuşan sözcü Üstün Reinart AİHM'in verdiği ihlal kararı hakkında bilgi verdi. 29 Ocak tarihinde açıklanan karara göre Allianio'n sular altında kalmasına neden olan Koruma Kurulu'nun kararı öncesinde Kurul'un konuyla ilgili çalışmalarına ve olası olumlu kararlarına müdahale niteliğindeki toplantının tutanağına erişimin engellemesi AİHM tarafından ihlal olarak karara bağlandı.

AİHM, TÜRKİYE CUMHURİYETİ ALEYHİNE KARAR VERDİ

AİHM konuyla ilgili yapılan şikayeti Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından ihlal edildiğine karar verdi. 

Mahkeme, davacı ekolojist avukat Arif Ali Cangı'nın hükümet dışı grubun (Allianoi Girişim Grubu) aktivisti olduğunu, yargılama dosyasına resmi toplantı tutanağını sunmamış olması nedeniyle olmadığını, toplantıdaki bilgiyi yayma noktasında aktivist hareketin de gereğini yerine getirmediği gerçeğine not düşerek ihlal kararı verdi. 

Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Reinart, kararla ilgili "Yıllar süren hukuk mücadelemizin sonunda AİHM, birkaç hafta önce çalışmalarımızın değerini tanıyan kararını açıkladı. Bu bizim için buruk da olsa bir zaferdir. Çünkü, Allianoi yok oldu. Ancak unutulmasını istemiyoruz. Allianoi çok önemli bir mücadeleydi. Aktivizmin hak olduğunu ve toplum aktivistinin bilgiye erişiminin hak olduğunu vurgulayan bu karar oldukça önemli bir karar. 2004 yılında bir araya gelerek oluşturduğuz Allianoi Girişim Grubu'nun mücadelesinde ne derece haklı olduğu, AİHM tarafından 2019 yılında verilen kararla bir kez daha tescillenmiştir" dedi.

"KARAR GELECEEĞE BIRAKILAN BİR MİRAS"

Toplantıda konuşan avukat Arif Ali Cangı "Bu karar Allianoi'un nasıl bir hukuksuzlukla suya gömüldüğünün göstergesidir. Gayri resmi tutanağın bize verilmesinin gizlenmiş olması açısından karar çok önemli. Koruma Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileriyle DSİ yetkilileri tarafından baskı altına alınmış ve bu yönde karar verilmiştir. Biz bu tutanağa ulaşmak istedik çünkü mahkemede bu kanıt bizim için çok önemliydi. Engellenmişti. Bu yüzden bu AİHM'in verdiği bu karar çok önemli" ifadelerini kullandı.

Baro Başkanı Özkan Yücel, AİHM kararının geleceğe bir miras olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; "Bu mücadele, bir miras, aynı zamanda yaşadığımız dünyayı toplumu korumanın mücadelesi. Çok güzel bir örnek. Farklı meslek alanlarından birçok arkadaşımız 'Bu dünya bizim, yağmalatmayacağız' dedi. Hâlâ devam ediyorlar. Bu mücadeleyi sürdürenler unutulmayacak ama o tarihi dokuyu suyun altına gömenler de unutulmayacak. Tarih onları mahkum edecek. Mücadeleyi yürüten arkadaşlarımız önümüzü açacaklar; biz Baro olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Sonuna kadar bu mücadelenin bir parçası olarak devam edeceğiz.

Editör: Haber Merkezi