İZ GAZETE- Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), ilçede yapılması planlanan, ‘Batı  Ege  ve  Güney  Marmara  Endüstriyel Atık  (Cüruf)  Bertaraf  Tesisi’ projesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Yöre halkı ve ALÇEP olarak mahkeme itiraz sürecini başlattık" denildi.

'İTİRAZ SÜRECİNİ BAŞLATTIK'

Yapılan açıklamada, "Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığının; Yukarı Şehitkemal ve çevre köyleri de hiç düşünmeden, çevre zarar analizi yapılmadan, ÇED sürecine itirazları dikkate almadan; bölgenin içme sularının, göletlerinin, bal ormanlarının, zeytinliklerinin nasıl kirleneceği düşünmeden, Ekovar Çevre Grup Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (cüruf) bertaraf tesisi projesi ÇED raporunu onayladığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bizler birlik halinde Zehir  Gemisi NAE SAO PAULO  gemisini nasıl durdurduysaksak  Batı Ege ve Güney Marmara bölgesinde 7 ilin endüstriyel atığını da ilçemize getirecek olan bizim için daha çok kanser daha çok ölüm anlamına gelen bu projeyi de birlikte durduracağız. Bizler tesisin yapılacağı bölgede oturan yöre halkı ve ALÇEP olarak bugün Aliağa 2. Noterliğinde EGEÇEP’in de takipcisi olacağı mahkeme itiraz sürecini başlattık" ifadeleri kullanıldı.

'NEDEN GÜVENELİM?'

“TÜBİTAK‘ın ve en son İBB ‘nin yayınladığı raporlarda Aliağa’nın yeni bir tesisi kaldıracak hali kalmadığı açıkça görülmektedir" denilen açıklamada, "Bu rapolar ortada iken bizler Aliağa’nın daha da kirlenmesine göz yummayacağız! Soruyoruz;  10 yıl boyunca hiçbir geri dönüşüm yapmadığını, ruhsatsız, kuralsız, kaidesiz çalıştığı İ.B.B tarafından da tespit edilen bu firmalara Aliağa halkı olarak nasıl ve neden güvenelim? Madem sıra bizim köylerimize kadar gelmiştir; bizler için de bu karara direnmekten, mücadele etmekten başka bir yol kalmamıştır. Daha  Aliağa’mızın hangi bölgesine kıymayı planlıyorsunuz? Biz Aliağa’da yaşayan insanlar olarak, Bakanlığın  bu kararından vazgeçmesini, demir çelik firmalarının bölgedeki cürufu  kurallara uygun olarak geri dönüştürmesini,  yine bu firmaların Aliağa’dan uzak durmasını ve mevcutta yıllar boyunca kuralsız bir şekilde çalışarak kirlettiği Foça Ilıpınar’daki depolama alanını da ivedilikle mevzuatlara uygun şekilde dönüştürmelerini talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.


        

Editör: Haber Merkezi