Metehan UD - Bu şartlı izin 1 Kasım 2015’ten önce yapılmış evleri kapsarken, yasa tasarısı torba yasaya eklenerek yakında Meclis gündemine gelecek. İlk olarak ‘riskli alan’ ilan edilmiş bölgelerde uygulanacak yasanın birçok mağduriyet yaratması söz konusu. Bugünlerde İzmir’de Gediz Elektrik’ten, ev sahiplerine ‘sözleşme yenileme’ çağrılı yazılar gidiyor. Bu yazı üzerine Gediz Elektrik’e giden ve binalarındaki dairelerin tamamında elektrik, su hattı olmayan vatandaşlara abonelik verilmesi için bu yasa tasarısından sonra taahhütname istenecek. 

‘ELEKTRİĞİ KESMEKLE TEHDİT EDİYORLAR’

Düzenlemeyi riskli alan edilerek zorla kentsel dönüşüme tabi tutulan Karabağlar’daki kurulmuş halk dernekleri temsilcilerine sorduk. Kentsel dönüşümle ilgili sürekli yeni bir sürprizle karşı karşıya kaldıklarını belirten Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, “Kentsel dönüşüm ilan edilmiş bölgelerle ilgili yeni bir oyunla daha karşı karşıyayız. Bunun adını koymakta da gerçekten zorlanıyoruz. Zaten ‘Yıkacağım, kentsel dönüşüme aldım diyorsun’, o zaman elektrik, su ve doğal gazı neden veriyorsun. Ekstra vatandaştan bir abonelik talebi daha niye. Bu kabul edilemez bir durum. Abonelik hattı için zorunlu kılınıyor. Elektriği kesmekle tehdit ediyorlar”dedi.

‘RİSKLİ İLAN EDİLEN YAPILAR MI YOKSA BİZ MİYİZ’

Yıllardır aboneliklerinin olduğunu da dile getiren Ecevit şunları da söyledi: “Bunu hangi gerekçe ile sunuyorsun. Yürütmenin yaptıkları arasında büyük çelişkiler var. Bunu anlamakta da zorlanıyoruz. Bizi vatandaş olarak saymıyorlarsa bunu deklare edebilirler. Burada riskli görülen bizim yaşam alanlarımız, binalarımız mı, yoksa biz miyiz? Bu yapılan uygulamalar niye. Burada bir kentsel dönüşüm yapmak istiyorlarsa önce bize sormaları lazım.” 

‘ELEKTRİK, SUYLA TEHDİT EDİYORLAR’

Limontepe Kentsel Dönüşüm Derneği Başkan Yardımcısı Uygar Manduz da, yasanın Meclisten geçmesi halinde elektriklerinin kesilmesiyle karşı karşıya geleceklerini dile getirdi. Manduz şunları söyledi: “Bu alanlarda yaşayan insanlar fikren bir dönüşüm istemiyorsa, ki zaten dönüşüm isteğini de kimseye sormadan kararını aldılar. Elektriğimizi, suyumuzu kesmekle tehdit ediyorlar. Biz bu tip uygulamaları bekliyorduk.” 

‘BÖYLE AFFA KARŞIYIZ’

Mahalleleri kentsel dönüşüm bölgesinde olduğu için  gerekli hizmetleri alamadıklarını da ekleyen Manduz, “Hizmet getirmiyorlar, bir şey istiyoruz yapmıyorlar. Mahallelerimiz mahrumiyet bölgesi haline geldi. Bize karşı bir dayatma söz konusu. ‘Kentsel dönüşümü kabul edeceksin’ demeye gelen bir şey bu. Biz affın bu şekilde çıkmasından yana değiliz. Olmaması için de elimizden geleni yapacağız” dedi. 

‘YASAL SÜRECİMİZ DEVAM EDİYOR’

Salih Omurtak Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Ramazan Satan: Bu korkutma bence bir yönetici için hiç etik değil. Halka rağmen bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bunun vebalini kimse kaldıramaz. Yöneticiler bizden uzak yaşıyorlar. Kim onlara ne söylüyorsa o maddeleri torbaya atıyorlar. Sonra bunlar halka silah olarak geri dönüyor. Elektriği, suyu devam ettirme karşılığında elinden evini alacaksın. Biz buna karşıyız. Yasal sürecimiz devam ediyor. Kime sorsak ‘Hükümet yanlış yolda’ ama neden geri dönmüyorlar.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi