2100 yıllık Ana Tanrıca Kibele heykelinin bulunduğu Ordu’daki tarihi Kurul Kalesi’nin bitişiğindeki Andezit Taşocağı, mahkeme kararına rağmen çalışmalarına devam ediyor.

Ordu İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişinin 15.06.2012 tarihli raporunda; “Kale surlarını destekleyen kayalık alanların ocağa dönüştürülmesi halinde savunma görevi gören kayalıkların zarar görmesine hatta kale yerleşiminin de tamamen ortadan kalkmasına yol açacağı düşünülmektedir” ibaresine rağmen taşocağının çalışmalara devam etmesi çevreciler tarafından tepkiyle karşılandı.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı'na sordu:

Mahkeme kararlarına rağmen, 2100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu “Kurul Kalesi Arkeolojik Sit Alanı’ sınırında andezit ocağı açılmasının gerekçesi nedir?

Taş ocaklarının ruhsatlandırılmaları sırasında bölgede bulunan tarihi yerlerin korunması için bakanlığınızın ve ilgili birimlerin aldıkları önlemler nelerdir?

Ordu ilinde faaliyet gösteren Andezit Taşocağı ile ilgili bakanlığınıza ulaşan şikâyet sayısı kaçtır? Bu şikayetler sonucu ilgili birimlerce ne tür bir işlem başlatılmıştır?

Andezit Taşocağının, 2100 yıllık Ana Tanrıca Kibele heykelinin bulunduğu alana uzaklığı ne kadardır?

Tarihi Kurul Kalesi ve Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu alan tehdit altında mıdır?

Mahkeme en son Samsun Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun 2011 yılında aldığı “Söz konusu alanda andezit ocağı açılması uygun değildir” kararını onamıştır. Bu karar neden uygulanmamaktadır? Kararın bir an önce uygulanması adına bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?

Andezit Taşocağına çalışma ruhsatı ne zaman ve nerede verilmiştir?

2863 sayılı yasa ve ilke kararları gereği arkeolojik sit alanlarının komşuluğundaki parsellerde yapılan her türlü fiziki müdahale için koruma kurulu kararı gerekiyor. Taşocağının yürüttüğü faaliyetlerde koruma kurulu kararı var mıdır?

Bu taş, mermer, kum, çakıl ocakları işletme ve arama ruhsatları ile faaliyet gösteren işletmelerin ekolojik dengeye, tarım alanlarına, SİT alanlarına büyük zararlar verdiği iddiaları doğru mudur? Bu konuda bakanlık olarak ne tür denetimler yapmaktasınız?

Editör: Haber Merkezi