Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yapılacağı açıklanan Çeşme Projesi’nin bilgilendirme toplantısı Pazartesi günü İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleşti.  Toplantıya Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın davet edilmemesi üzerine Çeşme’de de alternatif bir toplantı düzenlendi. Önümüzdeki süreçte de sık sık bu konunun konuşulacağı ortada. Çeşme’ye dair bugüne kadar düzenlenen yapılan düzenlemelerden kısaca bahsetmek istiyorum.

İLK İMZA KENAN EVREN’E AİT

Tarih 7 Aralık 1985.

Dönemin Cumhurbaşkanı darbeci Kenan Evren ve Başbakan Turgut Özal’ın imzasının bulunduğu Resmi Gazete kararında Çeşme Altınkum Turizm Merkezi’nin alanı belirleniyor. Çeşme’de Turizm Merkezi olarak yer alan ilk plan bu!  Bu tarihten bir yıl sonra ise Resmi Gazete’de yeni bir karar daha yayınlanıyor.Yine Kenan Evren ve Turgut Özal imzalı 5 Ağustos 1986 tarihli Resmi Gazete Kararı’nda İzmir Çeşme Paşa Limanı Turizm Merkezi’ne ilişkin karar yer alıyor.  

Altınkum Turizm Merkezi ve Paşa Limanı Turizm Merkezi'nin planları;

***

Bu tarihten sonra da Çeşme’de Turizm’e ilişkin herhangi bir proje Resmi Gazete’de yer almıyor. Ta ki; 2010 yılına kadar.  80 darbesinin çocuğu AKP, bu tarihten sonra boş durmuyor.  

6 Şubat 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Çeşme’nin dört farklı noktası Turizm Merkezi ilan ediliyor. O merkezler şu şekilde:

İzmir Çeşme Alaçatı Çakabey Turizm Merkezi, İzmir Alaçatı Yumru Koyu Turizm Merkezi, İzmir Alaçatı Güvercinlik Turizm Merkezi ve İzmir Şifne Turizm Merkezi

Bu dört merkezden bir buçuk yıl sonra ise kararlar çıkmaya devam ediyor.

2011 yılı içerisinde; 5 Haziran’da İzmir Alaçatı Mersin Körfezi Turizm Merkezi, 23 Ekim’de İzmir Çeşme Reisdere Turizm Merkezi, 2 Aralık tarihinde İzmir Çeşme Altınkum Kuzeyi Turizm Merkezi ve  Ayasaranda Turizm Merkezi planları Resmi Gazete’de yayınlıyor.

BABACAN VE YILDIRIM’IN BULUNDUĞU KABİNE

2010 ve 2011 yılında yayınlanan kararlarda ise dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının yanı sıra tanıdık pek çok ismin imzası bulunuyor. O dönemde kabinede bulunan Ekonomi Bakanı Ali Babacan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın imzası bulunuyor.

O tarihten bugüne Ali Babacan AKP’den ayrılıp, Demokrasi ve Atılım Partisi’ni kurarken, Binali Yıldırım ise “siyasi kariyerine” AKP’de devam etti. İki tane Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybeden Yıldırım, şimdilerde ise İzmir Milletvekili.

***

Çeşme Projesi’ne ilişkin sürece dair önümüzdeki süreçte çok daha fazla konuşacağımız ortada. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı  Tunç Soyer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile yaptığı açıklamada “Birlikte çalışma iradesi bizim için her şeyden kıymetli” dedi. Çeşme’de gerçekleşen alternatif toplantıda konuşan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise ortak akıl doğrultusunda hareket etmenin önemine değindi.

Uzun lafın kısası sürecin “Ben yaptım oldu, STK’ları Ticaret Odası’na topladım bitti” ile yürüyemeyeceği ortada. Örneğin acele kamulaştırmalar için Danıştay’a açılmış davalar söz konusu. Bu davalar henüz sonuçlanmadı. TMMOB’un bu projeye dair bir rapor hazırladığı da biliniyor. Gökdelen konusunda iyi bir sınav veren İzmir’i yeni ve zorlu bir sınav daha bekliyor.