Yandaş yazarlardan birisi geçen gün köşesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile ilgili oldukça yakışıksız ifadeler kullanarak 9 Eylül Resepsiyonu’nda dans etmesini eleştirmiş. Eleştirirken de, asla kabul edilemeyecek bir tavırla, cinsiyetçi ve sanat düşmanı olduğunu göstermiş. Kabadayı siyasetçilere alıştıklarından, bu samimi, rahat tavırlar ‘rahatsız’ etmiş belli ki…

Tunç Başkan’ın dans etmesini AKP’li bir yönetici ise sosyal medyada ‘paçozluk’ olarak değerlendirmiş, bu zat da onu referans alarak sözünü kullanmış. Böylece sanattan, müzikten, eğlenceden ne kadar uzak olduklarını da itiraf etmiş oldular, farkında bile değiller.

***

Şehir dışında olduğum için katılamadığım resepsiyonda çekilen söz konusu videoyu defalarca izledim. Her izlediğimde yüzümde bir gülümseme oluştu. Özellikle de Tunç Başkan’ın eşi Neptün Hanım’la dans ettiği ve çevredekilerin de onlara eşlik ettiği anlar çok hoşuma gitti. Bu videodaki görüntülerden rahatsız olmak için kesinlikle ‘rahatsız’ olmak gerekir, net.

Tunç Başkan adaylığı döneminde de her mitinginde dans etti. DİSK önündeki buluşmada Çav Bella eşliğinde sahnede dans ettiği anlar hafızalara kazındı. İşçilerle birlikte slogan atmış ve şu cümleleri kurmuştu Tunç Başkan: “Bu kentin yarattığı refahı adil bir şekilde paylaştıracağız. Ben bunu başarabileceğimizi bildiğim için siyaset yapıyorum. Biliyorum ki bunu el ele yapacağız. Bu tek kişinin hayali olamaz. Bu hepimizin hayali. Çünkü biz hepimiz bunu hak ediyoruz. Bu kenti büyüten alın teriniz. O yüzden bu kentin refahı ananızın sütü gibi helal. Bu kentin refahını birlikte büyütmek zorundayız. Bunu yaparsak bunu adil paylaştırmak benim boynumun borcudur. Ama önce o refahı birlikte büyüteceğiz. Ama şunu da bilin ki bu refahı adil bir şekilde paylaştıramazsam geceleri rahat uyuyamam.”

Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan memurlarla toplu sözleşme imzaladığında da dans etti. Toplu sözleşme masasında bir işveren olarak oturmasına ve çalışma arkadaşları olan memurlara verilen rekor zamma rağmen yumruğunu sallaya sallaya dans etmişti Tunç başkan. Masada yanında oturan KESK’e bağlı Tüm-Bel Sen temsilcileri kendisinden yaşça çok daha genç olmasına rağmen onlardan çok daha coşkulu ve çok daha heyecanlıydı.

***

İşçisiyle, memuruyla ilişkisini çekemiyorlar, çünkü yandaşı oldukları partinin hiçbir belediyesinde böyle bir başkanları yok. Çünkü onlar işçiye hakaret eden, ölen madencinin yakınına tekme atan, kanser hastasına 'sadaka' vermeye çalışan idarecileri seviyorlar. O yüzden her fırsatta saldırmaya çalışıyorlar. Hatta fırsat bulamayıp saçma sapan fırsat yaratmaya çalışıyorlar. Dans etmek bile onlar için ‘saldırı’ malzemesi oluyor.

***

Ekrem İmamoğlu’nun hazır cevap olmasını, Mansur Yavaş’ın haklı ‘atar’larını, Tunç Soyer’in naifliğini çekemiyorlar.

Çekemiyorlar dans eden bir Büyükşehir Belediye Başkanı olmasını.

Ama alışacaklar…

Sen her istediğinde dans et Başkanım, emin ol çok yakışıyor…