Yaklaşık üç ay önce ‘kimliği halen belirsiz kişiler!’ tarafından camilerin merkezi hoparlör sistemine girilerek İtalyanca Çav Bella isimli İtalyan şarkı çalınmıştı. Arkadaşım, dostum Banu Özdemir de olgu aktarımı yaparak kendi sosyal medya hesabından, başkalarının çektiği görüntüleri paylaşmıştı. Hatta yetkilileri ve diyaneti göreve davet etmişti. Hepimizin lanetlediği bu hadisenin kurbanı Banu Özdemir oldu. Sosyal medyada iğrenç bir linç yedi. Kişiliğine, ailesine, kadınlığına ve en önemlisi canına yönelik tehdit ve hakaretler aldı. Bayrama yakın gözaltına alındı ve ardından tutuklandı. Suçsuz olduğu halde bayramı ailesinden ve sevdiklerinden uzakta mahpusta geçirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Bunların hayallerinde camilerden ezan sesi yerine başka bir ses duymak vardır” diye Banu'yu ve Chp'yi suçlamıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu; "Onu buluruz caminin dibinde ezan dinletiriz" demişti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş; "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak konunun sonuna kadar takipçisi olacağız” demişti.

Geçtiğimiz perşembe günü bu dava görüldü. Davayı kalabalık bir grup izledi. Görebildiklerim arasında şunlar vardı; Chp Grup Başkanvekili Özgür Özel, Chp milletvekilleri Özcan Purçu, Atila Sertel, Murat Bakan ve Kamil Okyay Sındır, Chp Pm üyesi Umut Akdoğan ve Devrim Barış Çelik, Eski Bakan Yaşar Okuyan, Chp İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Chp İl Başkan Yardımcısı Özkan Tice, Chp Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Balçova Belediye Meclis Üyesi Kerim Özgün Bolak, Torbalı Belediye Başkan A. Adayı Övünç Demir, avukatlar ve partililer…

Suçluların bulunup ezan dinletileceği söylenmişti ama henüz bir gelişme yaşanmadı. Diyanet davanın takipçisi olacağız demişti ama ben diyanetten kimseyi görmedim. Gördüklerimi de yukarıda yazdım hepsi Chp'li... Banu, savunmasında esas mağdurun kendisi olduğunu, paylaştığı videoların kaynağını ve niyetinin sadece olgu aktarımı yapmak olduğunu açık açık ifade etti. Avukatları da bu davada esas mağdurun müvekkilleri ve Türk adalet sistemi olduğunun vurgusunu yaptılar. Hakim, Banu'nun yüzüne; suçunu itiraf etmesi halinde beş sene boyunca suç işlemezse cezasının erteleneceğini söyledi. Banu, “Bir suçum yok bu sebeple itiraf edeceğim bir şey de yok diyerek” reddetti. Ek savunmalara geçildi. Hakim, Banu’ya paylaşıma neden müzik emojisi koydun diye sordu? Böyle bir soruyu da ilk kez duydum hayatımda. Hatta yanlış mı duydum acaba diye yanımdakine sordum, ‘Ben doğru mu duydum?’ diye. "Paylaşımın sesli olduğunu belirtmek için" koydum o emojileri dedi Banu.
Neden dört defa paylaştın diye de soruldu, arka arkaya paylaşmasını kasıt olarak değerlendirdi yüksek ihtimalle. Banu da; “Facebook’ta 4 paylaşımı aynı anda yapmak mümkünken Twitter'da karakter kısıtı olduğundan mümkün değil, bu sebeple dördünü birden paylaşabilmek için arka arkaya paylaştım" diye cevap verdi.

Son olarak hakim; Banu'nun paylaşımından sonra memlekette bir infial, bir kaos oldu mu? Halk bu paylaşım sebebi ile kin ve nefrete teşvik oldu mu? diye öğrenmek için bir de kolluk kuvvetlerinden görüş alalım diyerek mahkemeyi 26 kasım saat 14'e erteledi. Gördüğüm, izlediğim en ilginç davaydı. Davalı hakkında tüm deliller toplanmış ve ortada suç unsuru veya kasıt yok ama halen tutuklama talebiyle yargılanıyor. Ayrıca büyük büyük sözlerle yakalanacağı söylenen failler henüz bulunamamışken yetkilileri göreve davet paylaşımı yapan, bu paylaşımda müzik emojisi koyduğu için yargılanan genç bir kadın var... Yazsan kitap olur. Banu tutuklandığı günlerde şunu yazmıştım:

"Banu'yu uzun yıllardır tanırım iyi niyetinden gram şüphem yok. Banu için her şeyi diyebilirsiniz; hırçın, hırslı, fevri... Ama asla herhangi bir inanç değerine ya da kutsalına el uzattı diyemezsiniz. Eğer derseniz, önce bunu delilleri ile ispat etmeniz ve sonra hukuken gereğini yapmanız gerekir... Madem böyle bir delil yok, hukuken de tutuklu kalmasını gerektirecek bir durum yok, öyleyse neden merkezi hoparlör sistemine sanki Banu girmiş ve bu şarkıyı o dinletmiş gibi bir hava oluşturuldu? Sırf bunu paylaştı diye genç bir insanın istikbali ve hatta konunun hassasiyeti bakımından canıyla oynanır mı?"

Ben yine aynı şeyi söylüyorum müzik emojisi ve dört defa arka arkaya paylaşım yapmasından başka herhangi bir suç yoksa bu şamata halen neden devam ediyor?
Haftaya görüşmek üzere…