TUGAY CAN / İZ GAZETE - Müftülüklere nikah yetkisi verilmesi, istifası istenen Belediye Başkanları, İhsan Eliaçık’a yapılan saldırı ve İzmir’in gündemi gibi farklı konulara değinilen Hayatın İzi programında CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ın sorularını yanıtladı.

MHP BİZE MUHALEFET OLDU

Müftülere nikah kıyma yetkisi verilen yasayla ilgili parlamentoda en çok muhalefet yapan partinin Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu vurgulayan Murat Bakan, “Ancak bu konuda da MHP bize muhalefet oldu, referandumda olduğu gibi AKP ile birlikte hareket etti.” dedi. Kamuoyunda müftülüklere nikah kıyma yetkisi olarak bilinen yasada MHP’li kadın milletvekillerinin konuşmalarını örnek gösteren Bakan, MHP’li kadın milletvekillerinin meclisteki konuşmalarında yasayla ilgili tek bir kelime etmediklerine dikkat çekti.

MECLİSTE EN ÇOK MUHALEFET EDEN PARTİ CHP’YDİ

MHP’nin referandum sürecinden bu yana AKP ile kol kola yürüdüğünü, buna karşın mecliste muhalefet eden bir Cumhuriyet Halk Partisi’nin var olduğunu ifade eden Bakan, Alt Komisyonda Hüda Kaya’nın toplantıya geç gelmesi sebebiyle yasanın dört oya karşı üç oyla geçtiğini ancak HDP’nin mecliste muhalefet yapan partilerden biri olduğunu dile getirdi.

RUHBAN SINIFI OLUŞTURUYORSUN                                                  

Dini hukukun miras, çocuk velayeti gibi konularda yetersiz kaldığını vurgulayan Bakan, resmi nikâhın maddi dünyayı kapsadığını ifade etti. Ayrıca kamuoyunda Avrupa’da papazların nikâh kıydığı ile ilgili yanlış bir bilgi olduğunu vurguladı. “Papazın nikahının yasalarca bir hükmü yok, Avrupa’da da bağlayıcılığı olan resmi nikahtır.” dedi.

Avrupa’da kilisenin kurumlaşmış bir aygıt olduğunu dile getiren Bakan, bu aygıtın bir ruhban sınıfı oluşturduğunu, getirilen yasanın buna özenmek olduğunu dile getirdi. “Dini referanslarla konuşmanın doğru olmadığını düşünüyorum ama özenilen şey bizden başka bir şey ve ne dinen ne de ilmen uygun değil.” dedi.

AKP’YE OY VEREN ON SEÇMENDEN İKİSİ BAŞKANLIĞA HAYIR DEDİ

Toplumsal Muhalefetin zaman zaman sönük kaldığı fikrine katılmadığını ifade eden Bakan, MHP, Saadet ve HDP tabanının büyük oranda 16 Nisan referandumunda hayır oyu verdiğine dikkat çekti. “Baktığımız zaman bu insanların ortak bir noktaları yok gibi gözüküyor. Ancak biraz dikkatli bakınca bu insanların Adalet, İnsan Hakları, İfade Özgürlüğü, Düşünce Özgürlüğü gibi ortak değerlerde bir araya geldiğini görüyoruz. Referanduma evet diyen iki parti-AKP ve MHP- nin 1 Kasım’da aldıkları oy yüzde altmış bir iken, 16 Nisan’da yüzde elli alamadığını görüyoruz. Bu AKP’ye oy veren seçmenden ikisinin başkanlığa hayır dediğini gösterir.” dedi.

BELEDİYE BAŞKANLARI SÜRECİYLE BİRLİKTE AKP’NİN ÖMRÜ TAMAMLANMIŞTIR

Seksenden fazla belediyeye kayyum atayan AKP’nin kendi Belediye Başkanlarına aba altından sopa gösterek istifaya zorlanmalarının doğru olmadığını, Belediye Başkanlarının yargılanması gerektiğini dile getiren Bakan, “Çok açık ki bu Belediye Başkanlarının ya FETÖ ile bağlantıları var ya da yolsuzluk yapmışlar. Bu Belediye Başkanları mahkeme önünde aklanacak, ardından karşımıza çıkacak. Belediye Başkanları süreciyle birlikte AKP’nin ömrü tamamlanmıştır.” dedi. İstifa sürecini CHP’li Belediyelere sıçratma çabalarını gördüklerini ve bunun komik olduğunu ifade etti. “CHP Fetöcüleri temizlemiyor komik bir ifade. Bitsin bu hasret diyen CHP değildi.” dedi.

İHSAN ELİAÇIK’A YAPILAN SALDIRI

İhsan Eliaçık’a dünyaya aynı pencereden bakmadıklarını dile getiren Bakan,” Ancak ben İhsan Eliaçık’ın istediğini özgürce savunma hakkını savunuyorum. Kendisi Adalet Kurultayına geldi, konuşmasını herkes dinledi. Demokrasi budur.” dedi. AKP’nin otoriter bir rejim kurduğunu dile getiren Bakan,  “Valilerin il başkanı gibi davrandığını, Milli Eğitim Müdürünün AKP İl Başkanı gibi tweet attığı bir ortamda düşünce özgürlüğünden söz etmek mümkün olmaz.” ifadelerini kullandı.

CHP’DE SEÇİMLE GELEN SEÇİMLE GİDER

CHP’nin Kurultay dönemiyle ilgili soruları da yanıtlayan Murat Bakan, “ CHP’de seçimle gelen seçimle gider” dedi. Ayrıca Belediye Başkanlarına projelerini tamamlamak için zaman verilmesi gerektiğini ifade eden CHP’li Bakan, “CHP’de emir demiri kesmez, seçimle gelen seçimle gider. Elbette rekabet olmalı, rekabet motivasyon sağlar. Ancak yeni seçilmiş bir Belediye Başkanına projelerini tamamlaması için şans verilmeli” dedi. Bakan, özellikle genç belediye başkanlarını başarılı bulduğunu ifade etti. 

Kendisinin genel merkezde bir görev alıp almayacağı sorusu üzerine Bakan” Milletvekilliğinin üstünde bir iş göremiyorum, bulunduğun mevkiinin hakkını vereceksin. Dolayısıyla herhangi bir göreve aday değilim.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi