İZ GAZETE- Kongre sürecinin başından bu yana olağan dışı gelişmelerle gündeme gelen Çiğli’de şimdi de delege seçimlerinde ipi göğüsleyen beyaz liste içerisindeki kriz gündemde.

Mavi liste henüz adayını açıklamamışken, beyaz liste 3 adayla kriz yaşamaya başladı. Kendi aralarında imzaladıkları protokolün dışarıya sızdırılmasından sonra artan gerilim Can Radyo canlı yayınında masaya yatırıldı.

Gazetemiz yazarlarından Doğan Beyazgül’ün Can Radyo’da sunduğu Özgür Yorum programının konuğu olan CHP Çiğli İlçe Başkan Aday Adayları Erkan Akar ve Mert Özcan sürece dair açıklamalarda bulundu. İşte programdan notlar…

Erkan Akar: CHP’nin 2019’da başkanlık seçimlerini kazanması için yola çıktım. Buna inanıyorum. Türkiye artık derin bir çıkmaza giriyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin artık sokağa inmesi lazım, tabana sahip çıkması lazım.

Eski İlçe Başkanlarımızdan Ali Rıza Koçer ve belediye Başkan adaylarımızdan Aziz Buğa ile yan yana geldik ve süreci nasıl yürüteceğimize dair görüşmelerimiz oldu. CHP’nin sokağa ve tabana inebilmesi için, oradan gelen birinin aday olması gerçekliğiyle yüzleştik. Sağ olsunlar, hepsi destek verdi. Küçük Çiğli’nin önemli bir yer olduğunu söylediler. ‘Küçük Çiğli’yi al, bu ilçenin başkanısın’ dediler. Bunlardan sonra Utku başkanımla görüştüm, işimin zor olduğunu, Küçük Çiğli’yi kazanırsam bu işi başaracağımı, kendisinin de aday olmayacağını söyledi. Ben de sokak sokak kapı kapı çalışmaya başladım. Partililerimize gittiğimiz zaman büyük bir teveccüh gördüm. Ben başkan adayı olarak çalışmaya başladıktan sonra, Beyaz Liste olarak geçen dönemden yüzde 100 oranında daha fazla oy aldık. Ben inanıyorum ki, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bundan sonraki süreçte sokağa inmek dışında bir çaresi yok. Şunu açık ve net söylüyorum, 2019 Mart ayında yerel seçimlerimiz var, biri adayımız oldu ve çalıştık kazandık. Kasım ayında ise başkanlık seçimlerimiz var. Eğer onu da kazanamazsak, o koltukta zaten oturtmazlar. Tüm arkadaşlarımızın buna uygun davranması gerektiğine inanıyorum.

Bu inançla ilçe başkanlığına aday oldum. Kendi ekibimizle Küçük Çiğli’de yüzde 100’lük bir başarı elde ettik ve bunu tüm Çiğli’ye yansıttık. Dirayetli, inançlı ve kararlıyım.

Geçen hafta aday adaylarımızla iki toplantı yaptık. Maalesef buradan bir sonuç alamadık. Bir uzlaşıya varamadık. Çünkü hepimiz de o göreve layığız. Üçüncü toplantımızda bir karar aldık, bu karar doğrultusunda; beyaz listenin kazandığı mahallelere, delegelere gitme kararı aldık. Delegelere gideceğiz ve delegelerin verdiği karara saygı duyacağız. Tüm arkadaşlarımız da bunu imzaladı.

Mert Özcan: Ben bir önceki dönem, İlçede Yönetim Kurulu üyesiydim. Ondan önceki seçimlerde meclis üyeliği adaylık sürecim oldu. Bu sürece yeni değil, delege seçimlerine başlamadan önce, hatta bir önceki seçimde Utku Gümrükçü’nün aday olduğu dönemde de İlçe Başkanlığı’nı düşünüyordum. Siyasetin önderi dediğimiz Tulin Koç, Aziz Buğa, Ali Rıza Koçer, Metin Solak’a adaylığımı anlattım ve onların da desteğini alarak karar verdim. Yeni bir aday değilim, zaferden sonra ortaya çıkmış bir aday değilim. Çalışkan, sistemi bilen, ekibiyle birlikte mahalle mahalle, sokak sokak dolaşabilecek kadrolara ihtiyaç olduğuna inanıyorum; bu yüzden adayım. Partimizde demokrasi hep işler. Demokrasi en iyi Cumhuriyet Halk Partisi’nde işler. Beyaz Liste’nin zaferi bir iki mahalle ile olmadı, tüm Çiğli ile oldu. Bu listeye gönül vermiş tüm arkadaşlarla beraber oldu. Ben beyaz listenin bölünmeyeceğini ve tek adayda buluşulacağına inanıyorum. İmza altına almamızın sebebi de budur. İmzamın arkasındayım. Bir oy dahi alsam sonuna kadar varım. Bu ekibin çıkacak başkan adayının elini ilk ben kaldıracağım. En kısa zamanda da adayımızı teke düşürüp kamuoyuna açıklamayı yapacağız. İmzaladığımız protokolün arkasındayım. Aksi bir şey yapmak bana yakışmaz.

Erkan Akar: Tabi ki attığımız imzanın arkasındayız. Çok net olarak şunu söyleyeyim. Bundan önce de protokol imzalanmak istendi ama ben imzalamadım. Çünkü adayı belirleme yöntemi belli değildi. Üçüncü toplantımızda böyle bir karar çıktı. Ben siyaseten birçok arkadaşımıza göre yeniyim. Bu saatten sonra ben mavi liste, kırmızı liste, sarı listeden arkadaşlarımızla da görüşmeler yapıyorum. Tüm listelerdeki arkadaşlarımız şunu istiyor: Çiğli artık barış istiyor. Belediye ve ilçe kavgasını değil, CHP’nin iktidarını istiyor herkes. Ben protokole ihanet edildiği düşüncesindeyim. Bunun kamuoyuyla paylaşması doğru değildi. Protokolün dışarıya sızması beni derinden yaraladı.

Sayın Zeynel Mertoğlu’na en büyük eleştiri neydi, taraflı davranmasıydı. Herkesin özgür iradesi var. Benim basına demeç vermem kadar normal bir şey olamaz. Benim B, C, D planlarım yok, herhalde bunu ifade etmeliyim, tabi ki arkadaşlarımı motive etmem gerekiyor. Ben bu saatten sonra delegeye gidilmesini tabi ki istemiyorum. Çünkü güven bunalımındayım. Bu saatten sonra o protokolün anlamı kalmadı. Beyaz listenin tüm bileşenlerini toplayıp bu durumu tartışmamız lazım. Ben Ali Rıza Koçer’in, Aziz Buğa’nın, Tülin Koç’un, Gürbüz Bal’ın da bu durumdan rahatsız olduğunu biliyorum.  

Mert Özcan: Ben ekip anlayışına çok inanan birisiyim. Özellikle gençler ve kadınlara çok önem veriyorum. Gençlerin parti binasına gelmek için elimden geleni yapacağım. Buradan sesleniyorum, 18 yaşını geçen her gencin doğum gününü partide kutlamak, onu partiye dahil etmek istiyorum. Mahalledeki üyelerle periyodik toplantılar yapmak istiyorum. Önce mahallenin ne dediğini, önce üyemizin ne dediğini dinlemeliyiz. Sonra mahalledeki oylarımızı nasıl arttırabileceğimizin mücadelesini yapacağız.  Türkiye siyasi tarihinde olmayan bir şey yaşandı. Partimizin tüm PM üyeleri yargılanacak. Bunu ayıplıyorum.

Bana bu görevi verirlerse layıkıyla yapacağıma inanıyorum. Şimdiye kadar siyasetten hiçbir beklentim olmamıştır olmayacaktır. CHP bu ülkenin çimentosudur, herkesi kucaklayacaktır. Bu ateşi Çiğli’den yakmak için adayım.

Erkan Akar:  2019’a giderken Çiğli İlçe Başkanı olacak arkadaşımızın karargâhı, geçen dönem güzel bir organizasyonla alınan ilçe aracı olmalı. O araçla mahalle mahalle dolaşmak gerekiyor. Ben her sokakta parti temsilcisi olmasından yanayım. O sokaktaki arkadaşlarımızın yardımı ile partimize oy vermeyen bir kişiyi bile katsak, CHP’nin oyunu yükseltiriz. Gerçekten gençler kota sınırında ve küskünler. CHP yöneticilerinin CHP’li gençlere yol ve kucak açması lazım. Buradaki en büyük problemlerden biri de işsizlik. Bu konuda gençlere yardımcı olmak lazım... Radikal olmalıyız. CHP’nin tüm ilçe belediye başkanları CHP’nin gençlerine sahip çıkmalı. Ben gençlerin CHP’deki sürece katılmasından yanayım. Geçen gün ÇİZGİ Derneği çok güzel bir çalışma yaptı. Eskişehir milletvekilimiz Prof. Dr. Gaye Usluer’i getirdi. Gaye hanım, eğitim sisteminin yapboza döndüğünden bahsetti. Bunu parti binalarından alıp sokağa yansıtmalıyız. Mesela bir Man Adası meselesi çıktı. Topluma mesaj verirken ortak bir dil kullanmalıyız.

Delegeye gidilmesine karşıyım. Bu büyük bir huzursuzluğa neden oldu. 6 ay önce bana verilen sözlerden bahsetmek istemiyorum. 417 delegeyi kucaklayarak o salondan çıkmak istiyorum. Bunun için barışa, birleştirici olmaya ihtiyacımız var. Beyaz listenin tüm bileşenleriyle bir araya gelmemiz lazım.

Mert Özcan: Bu bir bayrak yarışı ve biz beyaz liste ile yola çıktık. Bu yüzden beyaz listeye sorarız. 400 delegeye kongre günü sorarız.                            Sözleşme dediğimiz şeyin arkasında durmamız gerektiğini düşünüyorum. Ama tekrar ekip olarak karar alırsak da delegeye sormak yerine kendi aramızda adayımızı belirlersek, ona da varım. Mutabakata varım, her şeye açığım. Ben açıklamalarımda da aynı şeyi söyledim. Birinci hedefimiz Cumhuriyet Halk Partisi. Buradan başkan çıkmak ya da çıkmamak dünyanın sonu değildir. Bana hangi görev verilirse bunu yapmaya hazırım. Başka bir arkadaşın başkanlığında da severek yönetimde de yer alırım. 2019’da Cumhuriyet oylanacak. Fanatiklik yapmamamız, küsmememiz lazım. Aziz Buğa başkanımız gündüz PM’den çıkıp, gece MYK’dan çıkmamıştır ama partiye de küsmemiştir. Beyaz listenin belirleyeceği adayın arkasında duracağımı ifade etmek istiyorum. Bütün arkadaşları da ‘Ben olmazsam olmaz’ dayatmasını yapmamaya davet ediyorum. Başkan olursam, tüm partilileri aynı samimiyetle kucaklayacağım. Kimsenin adamı değilim, ocu bucu diye ayrışmaya değil, herkesi partiye davet ediyorum. Birçok projemi de inşallah daha sonraki süreçlerde sizlere anlatacağım.

Erkan Akar: Ben Küçük Çiğli’de başlarken beyaz liste başladım beyaz liste ile bitireceğim. Bugünden başlayarak herkesi kucaklamalıyız. Biz önce beyaz listeden aday çıkacağız, ondan sonra tüm Çiğli’nin başkan adayıyım. Tabi ki 400 delegenin hepsine çağrı yapıyorum, hepsinin oyuna talibim. Tabi ki beyaz liste belirleyecek kendi adayını. Tabi ki taraf olmuşuz ve hepimizin saygı duyması lazım. Beyaz liste olarak çok iyi bir noktaya geldik. Ben beyaz listenin adayı olmak istiyorum. Ve buna ek olarak 400 delege artı 16 doğal delegenin tüm oylarını almak istiyor, salona da tek aday olarak çıkmak istiyorum.

1999’dan beri aktifim. 1992 yılındaki Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin katıldığı seçimlerde, çocuktum. Ben o zamanki ruha dönülmesinden yanayım. Bizim sol ideolojiye ihtiyacımız var. Sol ideoloji sokağı, halkı, emekçileri gerektirir. Bizim Gezi Direnişi’ndeki enerjiyi kaybetmememiz gerekir. Ben sokağın ve halkın adamıyım. Bir işçi olarak, bir işçinin Cumhuriyet Halk Partisi’nde ilçe başkanlığı yapabileceğini tüm topluma göstermek istiyorum, hem de aslanlar gibi yapabileceğini göstermek istiyorum. 11

Her sabah yapacağım kahvaltıyı, başka partilere oy vermiş vatandaşlarla yapmak istiyorum. Milletvekillerinin ve PM üyelerinin de Çiğli’de toplumla daha sık buluşturulması gerektiğini düşünüyorum.

Bu süre içerisinde maalesef benim ekonomimi, işimi, zamanımı sorgulayanlar oldu. CHP, kimsenin cebinden ibaret olmamalı. Bunu kendi arkadaşlarımdan da duyuyorum ve bu beni üzüyor. Bir işçi, CHP’de ilçe başkanı da belediye başkanı da milletvekili de olabilir, bunu herkesin kanıksaması lazım. Çiğli’de barış iklimini sağlayacağız. Yaklaşık 200 bine dayanan nüfusumuzla Çiğli’de çok iyi işler yapmalıyız. Referandumda yüzde 73 hayır çıktı. Bunu başkanlık seçimlerinde daha yukarılara taşımalıyız.

Mert Özcan: Beyaz listenin bir tane adayız, kim olursa üçümüz kol kola salona gireceğiz. Üçümüz birbirimizin elini kaldırarak salona gireceğimize inanıyorum. Olacak arkadaşımızın da başarılı olacağına inanıyorum.

Erkan Akar: Ben Erkan Akar’ın başkan olacağına inanıyorum, arkadaşlarımı bu konuda ikna edeceğime inanıyorum. Komünist Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu nasıl Türkiye’ye yayıldıysa böyle bir örnek çıkaracağımızı düşünüyorum.

Editör: Haber Merkezi