TUGAY CAN / İZGAZETE - CHP eski Genel Başkan Yardımcılığı, 24. dönem İzmir milletvekilliği ve CHP İzmir İl Başkanlığı gibi birçok önemli görevde bulunan Alaattin Yüksel CHP’de yaşanan İl kongre süreciyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. CHP’de kongrelerin tartışmalı olduğuna ilişkin görüşe katıldığını ifade eden Yüksel  “Eskiden daha sert olurdu bu kongreler, şu sıralar eskisi kadar sert değil.  Türkiye’de demokrasi isteyen bir parti olarak kendi içimizde demokrasiyi yürütmek zorundayız. Keşke kongrelerimiz demokrasi şölenine dönüştürebilsek” ifadelerini kullandı. Yüksel ayrıca, “Cumhuriyete ve Cumhuriyet değerlerine kasteden, parlamentoyu ortadan kaldıran, parlamentonun kanun yapma hakkını elinden alan bir iktidar mevcut, KHK’lar ile OHAL ile ilgili olmayan yasaları çıkarıyor. Otoriter devletlerde görebileceğimiz uygulamaları yasal zemine oturtmanın derdindeler. Bunun karşısında demokrasiden yana bir CHP koyulması lazım” dedi.

“BENİM AZİZ KOCAOĞLU’NDAN BEKLENTİM…”

Yüksel, Ümit Kartal’ın “İl Başkanı belirleme yöntemi nasıl olmalıydı?” sorusu üzerine, “Geçen dönem aday olduğum il kongresinde, ben çıkıp ortaya ‘adayım’ demedim. İlçe kongrelerini sırasıyla gezdik, barışa demokrasiye bakış açımızı paylaştık, nasıl bir il başkanı olması gerektiğini belirttik. Aşağıdan yukarıya doğru bir süreçti.”  ifadelerini kullanırken “Keşke daha uzun bir süreçte il başkan adayı ortaya çıksaydı. Benim Aziz Kocaoğlu’ndan beklentim, 2019’a giderken Türkiye’yi demokratik bir Türkiye’ye çevrilmesi sürecinde, iktidar olduğumuz İzmir gibi bir il de mücadele sürecinin konuşulduğu bir örgütlenme biçimiydi.” şeklinde konuştu.

“Geçmişte kimlik üzerinden yapılan tartımalar ne kadar sığ ise bana yakın olan ona yakın olan şeklinde bir sınıflandırmanın da çok yanlış olduğunu düşünüyorum” diyen Yüksel, “Herkesin özgürce siyaset yapma hakkı vardır. Aday belirlemeden çok, nasıl bir il başkanı olmalı konuşulmalı” ifadelerini kullandı.

“HAYAL KIRIKLIĞI İÇERİSİNDEYİM”

Yaşanan süreçte, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun başlattığı çalışmayla ilgili bir sıkıntısı olmadığını ancak buradan bir anlayış birliği çıkmasını beklediğini, eleştirisinin yöntem ve işleyişle ilgili olduğunu ve bu nedenle hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Alaattin Yüksel, “Hepsiyle bir araya gelmişsiniz. Milletvekilleri, başkanlar hemen hepsiyle. Orada bir anlayış birliği geliştirmek önemli... Nasıl bir örgütlenme modeli, nasıl bir il yönetimi ve il başkanı oluşturmak. Mesela il yönetimlerine ilçelerden sizi destekleyen ilçeler size isim verirler. Siz onları tanıma fırsatı bulmazsınız. Bazen çok iyi arkadaşlar gelir, beraber görev yaparsınız. Bazen de mecburiyetten yazdıkları arkadaşlar gelir, onun katkısı olmaz. Bu dönem zorlu olduğu için güçlü bir yönetim kadrosu olmalı. Bu yöntemle ve işleyişle ilgili sıkıntı var. Ne güzel partide karşıt görünen insanlarla bir araya geldik ama nasıl örgüt oluşturacağımız içinde anlayış birliği içindeyiz. İsteyen herkes seçilebilir bu anlayış birliğinde. Ondan sonrası delegenin işidir. İl delegesinin işidir. Delegeler oturacak ve özgürce kendi kararlarını verecekler. Bu olmadığı için hayal kırıklığına uğradım. Ben bu görüşmeler sonunda falancayı aday olarak öneriyorum. Bunu yapmadı. Ama böyle olduğu konuşuluyor. Yoksa Deniz Yücel’e de haksızlık etmiş olmayalım. İl başkan adayımız artık. Başkan aday adaylarımızdan birisi. Adaylar çıkacak, imzalar toplayacak, yüzde on imzayı toplayan aday olacak” şeklinde konuştu.

“KILIÇDAROĞLU KURULTAYI’IN K’SINI AĞZIMIZA ALDIRMAZDI”

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile birkaç kez birlikte çalıştığını hatırlatan Yüksel, “Genel başkanımız şunu söyledi; kongrelerin sakıncalı olduğunu ifade eden milletvekili arkadaşlarımız olmuştu ya, sizin desteklediğiniz aday var mı diye soruldu. Bu darbe dönemleri çok biçti siyaseti, siyasetin anlayışını çok değiştirdi. Bir kariyer planlamasıysa siyaset, ben genel başkana hoş görüneyim, ya da burada kim belirliyorsa il başkanı, belediye başkanına hoş görüneyim anlayışı ne yazık ki var. Ama ben Kemal Kılıçdaroğlu ile beraber çalıştım MYK, PM ve parlamentoda. Kurultayın k’sını ağzımıza aldırmazdı. Parti içi yarışlara asla müdahale etmezdi. Edilmesini de istemezdi. MYK’da iken mümkün olduğunca bunlardan uzak durulmasını isterdi. Şimdi desteklediğiniz aday var mı siz mi destekliyorsunuz diye, gidip fotoğraf çekip genel başkanın adayım diyorlar, herkese açık. Adayı belirleyeceksem kongreleri niye yapıyoruz? Kongreleri kaldıralım o zaman diyor. Aziz Başkan da gitti görüştü genel başkanla. İzmir ve ülkenin yaşayacağı sorunlara bağlı olarak, tam tersine, bir gücün kontrolünde olmak yerine, tarafsız, daha özgür, daha güçlü yönetimlerin oluşturulmasını istedi. Herkes özgürce yarışsın ama kaybedenler ve kazananlar omuz omuza iktidar için beraber mücadele etsinler diyor genel başkan. Bu görüşmenin etkisi var diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. Yüksel, Deniz Yücel’in adaylık toplantısının İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin SMS sisteminden gönderilen mesajla duyurulmasını ise ‘hatalı’ olarak niteledi.

“HİÇBİR MEVKİYE ADAY DEĞİLİM”

Utku Gümrükçü ile birlikte il yönetim kurulunda çalıştıklarını hatırlatan Yüksel, “Utku birlikte siyaset yaptığımız, politik, aktif bir arkadaşımızdır” ifadelerini kullandı. Ümit Kartal'ın sorusu üzerine, ‘Utku Gümrükçü olmasın da kim aday olursa olsun’ anlayışı gibi bir anlayışın bulunmadığını belirten Yüksel, Aziz Kocaoğlu’nun ‘etiketlenmemiş’ bir adayın olması konusunda uğraştığını kaydetti.  Yüksel şöyle konuştu: “Utku olmasın da kim olursa olsun arayışı değil. Gümrükçü ilçe başkanı oldu. Aziz Başkanın yaklaşımı böyle oldu. Etiketlenmiş aday olmasın. Utku’da da böyle bir şey olduğunu kendisi bizzat ona söylemiş. Senin de böyle bir şeyin var. Ona buna yakın ekip adamı olduğun, daha dar grupçu anlayışın var demiş diye biliyorum. Bu da söylenenler arasında. Bu anlamda karşı çıkmış olabilir. Bir açıklaması da yok kimseyle ilgili. Şunu istiyorum, bunu istiyorum diye bir açıklaması yok. Utku ilk yönetim kurulu üyelerimdendir. Beraber siyaset yaptık. Son derece politik, aktif, enerjik bir arkadaşımızdır. Ama görüşlerimiz, dünyaya bakış açımız uyar uymaz onlar tartışılır. Bana yakınlık uzaklıktan çok onun siyasete bakış açısı, felsefesi nedir, sol ve sağ kanatları vardır sosyal demokrat partilerin. Bu yaklaşımda benim dünya görüşüme uygun, vizyonerlik anlayışına uygun ona göre çıkacak adaylar, destekleyeceğiz, bir oyumuz var, gidip kullanacağız. 650 il kongre üyesi var. Özgür iradesiyle il başkanını ve yönetim kurulunu seçeceğiz. Zorlu bir mücadele bekliyor bizi. Biz de omuz verelim. Partinin hiçbir kademesine aday değilim. En çok da böyle siyaset yaptığım günlerde mutlu oluyorum. Hiçbir yere aday olmadan çalıştığınızda çok daha samimi oluyor.”

Önümüzdeki dönemde partinin hiçbir kademesine aday olmayacağını belirten Yüksel, “Hiçbir yere aday olmadığım dönemlerde yapılan işlerden daha fazla haz alıyorum, insanların yaptığım işleri çıkarım için yapamadığımı bilmesi daha önemli.” ifadelerini kullandı.

“ASUMAN’I BEN DE ADAY OLARAK GÖSTERMİŞTİM”

Mevcut il başkanı, halefi Asuman Ali Güven ile ilgili olarak da konuşan Yüksel “Benim istifamdan sonra başkan oldu. Genelde il yönetimlerinde istifalardan sonra bir kaos yaşanır. Bu kaosun ardından atama il başkanı ile yola devam edilir. Partide o dönem yaşananlardan sonra istifa etmek durumunda kaldım. Birlikte seçildiğimiz kurul dünya bakış açısı sağlam bir kuruldu, kendi aralarından bir il başkanı seçerek bir kazaya uğramadan devam ettiler.  Asuman’ı bundan önceki dönemde ben de aday olarak önermiştim.”dedi.

Editör: Haber Merkezi