Gizem TABAN/İZ GAZETE- Geçtiğimiz aylarda yıkımı tamamlanan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeni imar planları askıya çıkarılan Buca Cezaevi arazisi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Bakanlığın planlarının söz konusu alanı yapılaşmaya açtığını belirten ve arazinin yeşil alan olması gerektiğini savunan İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu Meclis Üyeleri, konuyu yargıya taşıdı. Bakanlığın planlarının iptal edilmesi istemli dava dilekçesi İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne sunuldu. Dava dilekçesinin mahkemeye sunulması öncesinde İzBB’nin CHP’li meclis üyeleri Bölge Adliye Mahkemesi’nin Güney Kapısı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP Grubu adına açıklamayı yapan İzBB CHP Grup Başkanvekili Avukat Murat Aydın, İzmir halkına ‘Birlikte hareket etme’ çağrısı yaparak, alanın ranta ve talana açılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

‘HAKLIYIZ, DOĞRU YERDEYİZ’

Yıkılan Buca Cezaevi alanının inşaata ve ranta yönelik, kamu yararına aykırı şekilde kullanılmasına karşı çıkmak için burada olduklarını belirterek sözlerine başlayan İzBB CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Nasıl ki bundan önce ‘O metro Buca’ya gelecek, biz haklıyız, hukuken hiçbir eksiğimiz yok’ dedik ve öyle oldu. Nasıl ki, ‘Asbest yüklü Sao Paulo Gemisi’ni İzmir’e sokmayacağız’ dedik, çünkü haklıydık. Çünkü doğru bir şeyi savunuyorduk ve o gemiyi geri gönderdik. Tüm İzmir halkı ve İzmir’in tüm bileşenleri olarak bunu başardık. Şimdi, ‘Buca Cezaevi alanı halkındır ve yeşil alan olacaktır, oraya o inşaatı yapamayacaklar’ diyoruz. Çünkü biz haklıyız ve hukuken doğru yerdeyiz. İzmir halkının seçilmiş temsilcileri olarak İzmir halkının haklarını savunma görevimizi yerine getiriyoruz. İzBB CHP Meclis Grubu olarak; Buca Cezaevi alanını, inşaata ve ranta açan sözde Çevre Bakanlığı’nın hukuka aykırı, kamu yararına aykırı planının iptali için dava açmaya geldik. Dava dilekçemizi mahkemeye sunacağız. İçinde bulunduğumuz dönemin tüm hukuksuzluklara rağmen, yargının içinde bulunduğu bütün sorunlara rağmen CHP, hukuka inanmaya devam ediyor. Ve sorunlarını demokratik meşru yollarla, hukuk yoluyla çözmeye, hakkını aramaya devam ediyor” açıklamalarında bulundu.

DİLEKÇEYİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İZMİR HALKINA ÇAĞRI

İzmir halkına seslenen CHP’li Aydın, “İzmir halkına şunu söylemek istiyoruz; bizim yanımızda olun, birlikte hareket edelim. Buca Cezaevi alanını ranta ve talana açmalarına izin vermeyelim. İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılında biz Kordon’da yüzüncü yılı gururla kutlarken, beyefendiler tapu dairesinde bu araziyi sattılar. Kaça sattıklarını, ne yapacaklarını bilmiyoruz ama şunu söylüyoruz; İzmir halkı ve CHP buna izin vermeyecek! Çünkü biz hakkı, hukuku adaleti savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz. Buca Cezaevi halkındır, halkın kalacak!” diye konuştu.

İzBB CHP Grubu, basın açıklamasının ardından dava dilekçesini mahkemeye sundu.

Editör: Haber Merkezi