Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sadet Partisi’ni ziyareti, MHP ile AKP arasında bir güvensizlik mi yaşanıyor? sorusunu akıllara getirirken, “İki ortak birbirine ve kendilerine güvenseler, böyle bir parti arayışına ihtiyaç olmaz. 2021 yılı bu durumu bir seçim olarak ortaya koyacak gibi görünüyor” yorumları siyaset kulislerinde konuşulan en önemli konularından birisi haline geldi.

2021 yılında seçim olur mu, olmaz mı tartışmaları yaşanırken, bu tartışmalarda bürokrasi ve bürokratların tavır ve davranışlarının önemine dikkat çeken siyasiler, bürokrasinin devletin hafızası olduğunu ve değişimleri önceden görebildiklerinin altını çiziyorlar.

Bürokrasinin siyaset karşısında, yasal, materyal, stratejik örgütsel ve siyasal eylem kaynaklarının bulunduğunu, bu yüzden bürokrat-siyaset ilişkisinin vazgeçilmez olduğunu dile getiren siyasetçiler, 

Bürokrasiyi devlet yönetiminin mihenk taş, bürokratları ise iktidar değişimlerini önceden gören ‘sismik deprem cihazı’na benzetiyorlar.

Son yıllarda kamu yönetimi, bilgi teknolojileri ve demokrasi gibi alanlarda bürokrasinin siyaset üzerindeki etkilerini azaltıcı yönde bazı gelişmeler yaşansa da, diğer taraftan iktidara danışmanlık yapmaya devam eden bürokrat sayısındaki artış da dikkat çekiyor.

Meclisin 26 Ocak tarihine kadar tatile girdiği bu günlerde, Ankara’da olan ve dışarıdan gelen AKP milletvekilleri ve bazı siyasi bürokratlar renkli Söğütözü kafe, bar ve otel lobilerinde boy göstermeleri farklı yorumlara neden oluyor. Milletvekillerinin Otoriteye yakınlıklarını göstermek için yedikleri yemekten, giyilen kravata, kadar birbirleriyle yarıştıkları ise Bakan Albayrak’ın istifasıyla başlayan parti içi dengelerin yakın zamanda değişeceği iddiaları dile getiriliyor.

Özellikle AKP milletvekillerinin, Osmanlı kavurması ve fırında kabak tatlısı yapan bazı restoranları tercih ettikleri gözlemleniyor. Milletvekilleri ve siyasi bürokratların tercih ettikleri yemekler üzerinden birbirlerine göndermeler yapıldığına örnek olarak, Osmanlı kavurmasının Saray’ı, işaret ettiğini, kabak tatlısının ise iktidardan talepleri bitmeyen, en son parti kapatma dayatması yapan MHP’nin “kabak tadı verdi” anlamına gelen esprili göndermeler konuşuluyor. 

Önceden randevu alınarak gelinen ve siyasilerin gözde kafelerinden birinin sahibi, “En çok AK partili milletvekilleri, siyasetçiler, danışmanlar, belediye başkanları ve partililer, Osmanlı kavurması yemek için buraya gelir. Siyasetin nabzı bizim mekanda atıyor demek doğru olur” diyor. Bürokratların da geldiğini ancak eskisi gibi çok gelmediği bilgisini de paylaşmaktan geri durmuyor.

Ankara kulislerinde, “Parayı bulan bazı vekiller yaşam şeklini değiştirmeye başladı” gibi yorumların yanı sıra, Saray’a yakın mekanlarda boy gösteren milletvekillerinin, parti içinde yaşanacak bir değişimin kokusunu aldıkları ve olası bir değişimde koltuk kapma çabasına girdikleri şeklinde de yorumlar yapılıyor.

Aynı zamanda birçok siyasinin evlerinin bulunduğu Söğütözü semtinin daha önce vazgeçilmez müdavimleri olan bürokratların son zamanlarda pek fazla gözükmemesi ise “siyasette taşlar yerinden oynamaya mı başlıyor? sorularını akla getirdi.

İktidar milletvekillerinin bu hareketliliğini, İzmir Efes’de yaşamış olan filozof Herakleitos’un, “Değişim, değişmeyen tek şeydir” sözünü anımsatan bazı muhalefet milletvekilleri bu değişimin, olası bir erken seçim sinyali olduğunu, bunun da ya haziran ya da eylül ekim aylarında olabileceği öngörülerini paylaşıyor.

Daha önce Söğütözü mekanlarında çok sık boy gösteren bürokratların fazla görünmeyişini ise “Halk iktidarını değiştirmeye karar vermiş. Kafe ve otel lobilerini terk eden bürokratlar, yaklaşan seçimle birlikte bir iktidar değişiminin öncü sinyallerini vermeye başladı” şeklinde yorumlar yapılıyor.