Göztepe’ye 14 sezon aradan sonra yeniden Süper Lig’deki ilk maçına FB karşısında çıkarken çok az kimse şans tanıyordu. Futbol otoritelerindeki hakim kanı, ezilmeden yenileceği yönündeydi. Zaten İzmir’in sarı kırmızlı ekibi seyircisizdi. Üstelik rakibinin yüzde 5 kontenjanından seyircisi de vardı.

Göztepe Başkanı Sepil ve yöneticiler şeref tribününde başta endişeliydiler. Nasıl endişeli olmasınlardı? Yeni bir teknik adam ve sahaya çıkan ilk onbirde Leo ve Jahoviç dışında dokuz yeni futbolcu.

BRAVO TAMER TUNA

Son Altınordu hazırlık maçında izlediğim Göztepe için “takım değil henüz” demiştim. Süper Lig’deki ilk deneyimini Göztepe’nin başında yaşayan Tamer Tuna’yı kutluyorum öncelikle. Kalan bir haftada takımı önemli ölçüde toparlamış FB karşısında. Altınordu karşısındaki on biri bu kadar kısa zamanda takım haline getirmek başarıdır. İlk on birde o hazırlık maçına göre henüz geldiği için Kadu ve Tanju’nun yerine de Leo başladı.

GÖZTEPE TAKIM OLMA YOLUNDA ÇABUK MESAFE ALDI

Beto, Altınordu maçında çok tedirgindi fakat kısa zamanda bu psikolojiden sıyrılmış. FB maçında gayet iyi bir maç çıkardı. Gollerde defans hatası vardı ve beto’nun yapabileceği bir şey yoktu. Çok yerinde kurtarışlar yaptı, topu oyuna iyi soktu.Defansta kaleci Beto, sağbekte Sabri, defans blokunun ortasındaki tandemde Peynerbes ve Kadu ligi götürür. Ancak kaliteli bir solbek alınmasında yarar var. Kadu FB karşısında yenilen ilk golde partneri Peynerbes’le birlikte hatalıydı ama sonradan toparlandı ve hemen bütün ilk toplara müdahale ederek beraberlikte rol oynadı.

Göztepe orta sahası kendisini Premier ve Süper Lig’de kanıtlamış kaliteli oyunculardan kurulu. Gouffran, Kasımpaşa’dan tanıdığımız Scarione ve Castro, Başakşehir’den gelen Rotman orta alanda iş yapar ancak FB karşısındaki bir zaafı gidermek koşuluyla: Orta saha ayağında topu az tutabildi. Halbuki güçlü ve top tekniği yüksek oyunculardan kurulu bir orta saha var. Topu ayağına aldıklarında çabuk ataklar dışında bu oyuncular topla oynayabilmeli, ayağa top yapabilmeli. Teknik Direktör Tuna bu sorunu önümüzdeki birkaç maçlık periyotta çözmeli.

Kaptan Sabri, deneyimiyle katkılı olacağının işaretlerini verdi FB karşısında ama çok gereksiz bir sarı kart aldı. Tıpkı Beto ve Castro gibi. Göztepe’nin uzun lig maratonundaki kadrosu kart cezalarını kaldırmaz. Şimdiden uyarıyorum. 76’da oyuna dahil olan geçen sezonki kadrodan Halil, bu takımda iş yapabileceğini gösterdi. Tribünün de tuttuğu Halil, Tuna’nın dikkat merkezinde olacak bir oyuncu.

Forvette Jahoviç çalışkandı, zaman zaman defansa da yardımcı oldu, top çıkardı ama Ghilas’la uyumlu olamadılar. Ghilas göbekte fazla yalnız kaldı ve bazen sıkıldı bazen de sinirlendi. Tuna’nın bu ikili üzerine biraz daha çalışması gerekiyor.

İLK GOLÜ YESE DE ÖNE GEÇMEYİ BECEREN GÖZTEPE

Maça gelirsek… Göztepe, Altonordu hazırlık maçının çok ötesinde özgüvenli ve diri başladı. 5. Dk’da Alper’in ayağından stoperlerin hatasıyla kalesinde gördüğü gole rağmen demoralize olmadı. Nitekim, birkaç dakika sonra Altınordu hazırlık maçında da çok güzel bir gole imza atan Castro’nun ceza alanı dışından sağ dışla vurduğu yarım vole Volkan’ın müdahalesine rağmen FB ağlarıyla buluştu ve skora denge geldi. 18 ve 21’de Beto’nun soğukkanlı kurtarışları vardı. 22’de Göztepe etkili geldi ama ceza alanında forvetler topu ezdi. İlk yarım saat başa baş ve kontrollü bir orta saha mücadelesi şeklinde geçti. 38’de V. Persie’nin tehlikeli kafası yandan dışarı çıktı. 45 ve 46’da FB kalesi sarı kırmızlıların bindirmeleriyle üst üste tehlike atlattı.

51’de maçın etkisiz adamı Ghilas’ın çalım fantezisi kalesine tehlike olarak yansıdı; Mehmet’in kafası yan direğe çarpıp kaleci Beto’nun kucağına düştü! 53’te ise Castro’nun geliştirdiği akında Gouffran’ın şutu kaleci Volkan’da kaldı.

57’de Göz Göz öne geçti; Scarione’nin ısrarla taşıdığı top Josef’in hatasıyla önüne düşünce bu oyuncu Volkan’ı avladı; 2-1.

MAÇIN HAKKI BERABERLİKTİ

64’te ise skora denge geldi; Velbueno’nun frikiğine kafayı vurup topu ağlarla buluşturan Scriptiel oldu; 2-2. 67 ve 71’de sahnede günün çalışkan ismi Scarione vardı; ilkinde şutu Volkan’da kaldı, ikincisinde frikiği üstten dışarı çıktı. 88’de yine Scarione topu Halil’e uzatsa skor bir kez daha değişebilirdi. 4 dakikalık uzatmalarda bile golü arayan taraf Göz Göz’dü. 91’de topu ezmeseler golü bulmak işten bile değildi. 93’te karşılıklı olarak Scritel ve Scrione’nin vuruşları dışarı çıktı. Sıcaktan ve yorgunluktan dolayı son dakikalarda Göztepe’den iki taktik değişiklik daha geldi.

FB’nin üç oyuncu değişikliği ise maça ağırlık koymaya dönüktü ama Ahmethan ve Samet ile Atıf Şesu da skoru FB lehine değiştiremediler. FB’de yen transfer Velbuena bir dinamo gibiydi. Doksan dakika çok çalıştı. Oynadı, oynattı. Duran topları kullanmanın yanında şut da çekti orta da yaptı. İyi bir kumaş. Belki Mehmet Ekici’nin takıma katılmasıyla orta sahada Velbuena yalnızlıktan kurtulursa daha da verimli bir forvet arkası oluşacak. FB’ye güçlü ve yırtıcı bir santrfor şart sahada. FB’nin ise işi zor, öyle gözüküyor. Avantajı ise FB’nin şampiyon ve gol kralı çocuğu, yetenekli teknik adam Aykut Kocaman.

GÖZTEPE NE YAPAR?

Sonuç olarak bu Göztepe Süper Lig’de iş yapar. Hem de zaman içerisinde bayağı iş yapar. Yeter ki havaya girmesin, “FB’yi hem de seyircisiz elimizden kaçırdık” şımarıklığına, rehavetine girmesin. Göztepe hatlar arasındaki kopukluğu giderip orta alanda daha çok top yapma yeteneği kazandıkça her takımla başa baş oynar ve çok da can yakar.

FB maçından önce, Göztepe’ye seyircisiz FB ve Trabzon maçlarıyla bir deplasmanda 2-3 puan alması başarıdır demiştim. Hala aynı fikirdeyim. Dördüncü maçına seyircisi önünde 2-3 puanla girecek Göz Göz iyi bir yola girecektir.