Gizem TABAN/İZGAZETE- Bornova Belediyesi kasım ayı olağan birinci meclis oturumu Bornova Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa İduğ’un yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda AKP’li meclis üyeleri ile Başkan İduğ arasında tartışmalar yaşandı. 

TARTIŞMA YAŞANDI

CHP Grup Başkanvekili Bahar Gürsul, toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alarak kadın cinayetlerinin artış gösterdiğine dikkat çekerek hükümet tarafından feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çekti. Gürsul, mevcut kanunların kadınları yeterince koruyamadığını, bir an önce gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine söz alan AKP Meclis Üyesi Fatih Taştan, “Meclis gündemi sürekli 1-2 metrekare yer satışından ibaret olunca ülke gündemini konuşmak durumunda kalıyorsunuz” diyerek CHP’li Gürsul’a tepki gösterdi. Taştan, vaat edilen projeler üzerinden de Başkan İduğ’u eleştirdi. Bunun üzerin Başkan İduğ ve AKP’li Taştan arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

TANSİYON YÜKSELDİ

AKP’li Taştan’ın eleştirilerine tepki gösteren Başkan İduğ, “Bornova Belediyesi ile ilgili söylediklerinizin hiçbirine katılmıyorum. Yılın sonuna geldik, yapılan çalışmaları izlediniz. Bu meclisin aldığı tüm kararları uyguluyoruz. Hangi proje kaldı?” ifadelerini kullandı. AKP’li Taştan ise, “Sayalım mı?” yanıtını verdi. Bunun üzerine gerilim tırmandı. Başkan İduğ, “Sayın, hangi proje kaldı? Yaptığımız projeleri de sayın” dedi. AKP’li Taştan vaat edilen bazı projelerin gerçekleşmediğini belirtti. Başkan İduğ ise, yaptıkları projelerden bahsetti, henüz gerçekleşmeyenlerle ilgili ise gerekçeleri açıkladı. Başkan İduğ, “Pandemiyi Mustafa İduğ mu çıkardı? Türkiye’deki ekonomiyi Mustafa İduğ mu aşağı çekti? Fatih bey siz neden bahsediyorsunuz? Sizi test edeceğim” diye konuştu. AKP’li Taştan, “Neyimi test edeceksiniz?” diyerek Başkan İduğ’a tepki gösterdi. Meclis’te tansiyon yükseldi. 

‘YAPTIKLARIMIZI DA SAYIN’

Eleştirilere ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan İduğ, “Sizin söylediklerinizle bizim yaptıklarımız örtüşmüyor. Göreve geldiğimizden beri yaptıklarımızı da sayın. Gerçekleri saptırıyorsunuz. Asfalt üretim tesisi yapacağımı söyledim yaptım, yurt yapacağımı söyledim yaptım. Kongre merkezine açıklık getireyim. Kongre merkezi ile ilgili proje değişikliği yapmıştık, projenin yüzde 70’ini Büyükşehir’den alacaktık. 2021 kasım ayında enflasyonda çok ciddi bir yükseliş oldu. Maliyet 40 milyondan 140 milyona çıktı. Yapıp yapmamakta kararsızım” dedi. AKP’li Taştan’ın, “Sizin Meclis’e başkanlık önergesi olarak getirdiklerinizi saymıyorum, CHP Grubu içerisinden verilen bir tane önergenin burada geçip proje olarak hayata geçtiğini söyleyebilir misiniz?” çıkışı üzerine Başkan İduğ, “55 tane projenin tamamı, meclis üyelerimin, bürokratlarımın ve sizlerin talepleriyle gerçekleşti. Biz başladığımız günden bugüne hangi projeye elimizi attıysak bitirdik, bitiriyoruz. 2023’te Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında hepsini hizmete açacağız. Başladığımız hiçbir işi yarım bırakmadık, bırakmayız. Temeli attıysak projeyi de bitiririz” açıklamalarında bulundu.  

‘BURADAN SİYASET ÇIKMAZ’

Tartışmaların ardından söz alan CHP’li Gürsul, Bornova Belediye Meclisi’nin kısa sürede Başkan İduğ önderliğinde çok başarılı işler yaptığını vurgulayarak, “Mülkiye müfettişleri tarafından tetkik edildi, onlar da raporlarında övgüyle söz ettiler. Ben kadın üzerinden siyaset yapmadım, kadın cinayetlerinden bahsettim” dedi. CHP Meclis Üyesi İbrahim Ulaş Polat ise, “Bütün meclise haksızlık ediliyor. Ak Parti Grubu’nun bize ilettikleri de önerge haline geliyor. Burada bir ortak akıl söz konusu… Usulde veya gündemde eksik görüyorsak bunu başka bir şekilde tartışabiliriz. Biz toplumu ilgilendiren tüm özel günler veya değerlerle ilgili konuşuyoruz. Buradan siyaset çıkmaz. Kadın cinayetleri hepimizin sorunu…. Bahar Hanım’ın bunu dile getirmesinde bir sorun yok” ifadelerini kullandı. 

‘YAZIKLAR OLSUN’

AKP’li Sait Tatlı da Başkan İduğ’a yatırım eleştirisinde bulundu. AKP’li Tatlı'ya sert çıkan Başkan Mustafa İduğ, "Para uzaya mı gitti? Kaynak yönetimi konusunda böyle konuşamazsınız, gelin size anlatayım, böyle konuşmanıza izin vermem, asla kabul etmiyorum. Rakamlar, yatırımlar her şey ortada… Böyle bir şey söyleyemezsiniz. Gerçekleri söylemiyorsunuz. Siz ya görmüyorsunuz ya da size göstermek lazım. Fen İşlerine 80-90 milyon para ayırdık asfalt için görmüyor musunuz? Bunu görmemek için kör olmak lazım. Yazıklar olsun. Pınarbaşı'na yapılan yolları söyleyin, havuz, yurt, kreş, pazar yerleri yaptık, asfalt üretim merkezini yaptık, bunları söyleyin, gerçeklerle konuşun. Size kaynak yönetimini anlatacağım" diye konuştu. 

‘BÜTÇE YÖNETİMİ BUDUR’

Başkan İduğ, ayrıca, “Konuşmanızın başında ‘İZBETON asfalt veremiyor dedin’ dediniz.  Ben böyle söylemedim. Ben başkanlığa ilk oturduğum gün asfalt üretim tesisi kuracağımı söyledim, sebebi İZBETON değil, Bornova büyük, İZBETON 30 ilçeye hizmet veriyor. Ben yüce meclisin onayıyla tesisi yaptım, tesis kendini amorti etti. 142 araç satın aldık. Kaynak, bütçe yönetimi budur. Bütün belediyeler borçlu, yatırım yapan belediye burada buyurun. Kimse kusura bakmasın” dedi.

‘BÜTÜN BELEDİYELERE BAKIN’

İduğ, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Türkiye'deki bütün belediyelere gidin bakın, yatırıma en fazla yüzdeyi ayırmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar borçlanma olmadı, yine olmayacak. Bilin ki bütçenin yüzde 65'i personel gideri, kalan yüzde 35'le tüm yatırımları yapacağız. Ben 2022'den 2023'e para aktarıyorum. Kasamızda nakit para var, ben 2023'e borçsuz ve kasasında para ile geçeceğim. Meclisin kararlarını hayat geçirmek için elimden geleni yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim.”

Editör: Haber Merkezi