Geçtiğimiz yıllarda futbol kulüplerinin 20 milyar TL civarı olan borçlarına Ziraat Bankası uzun zamanlı kredilerle ilaç olmuştu. Daha doğrusu kulüplerin borçlarını satın alıp yapılandırmıştı.

Peki, Ziraat Bankası’nın asıl görevi nedir? 19.yüzyılın başlarında Osmanlı’da ilk batılı bankalar yer edinmeye başlamıştı. O dönem topraklarımızda ulusal nitelikte bir bankacılık anlayışı olmadığından halkı tefecilere, faizcilere ve yabancı sermaye güçlerinden kurtarmak amacıyla 15 Ağustos 1888’de Menafi Sandıkları’nın işlevini üstlenerek modern Ziraat Bankası kuruldu. Esas kuruluş amacı çiftçi ve halk olan Ziraat Bankası, bugün güç odakları ve futbol için çalışıyor.

Lise döneminden çok sevdiğim edebiyat öğretmenim Ali Osman Hocam şöyle söylemişti;  “Ziraat Bankası’nın kuruluş amacı, tarımı, çiftçiliği, hayvancılığı ve halkı desteklemektir.” Bu sözlere daha dün gibi aklımdayken bankanın şimdiki haline bakıyorum da sanırım hocam bize yanlış anlatmış. 

Şöyle demeliydi belki de; 

“Dövizle futbolcu getirilmesine yardımcı olup, maaşlarının dövizle ödenmesine yardımcı olan, kulüpler ve bir takım güç odakları battığında halkın hakkı olanı onlara sunan ve çiftçiye ödenmesi gereken destek payını ödemeyip, Demirören’e destek olan finansal bir kuruluş.”

Bildiğiniz gibi şey 30, diğer şey 18, öteki şey 17 lira civarında. Her gün şeylere de güncelleme gelmeye devam ediyor. Gözlerimizdeki ışık, Astronot giysisinin 12 milyon dolar, Türkiye Uzay Ajansı bütçesinin 5,4 milyon dolar ve Diyanet’in bütçesinin 16 milyar 98 milyon olduğunu okuduğum günden beri kayboldu. Bu gidişle feri de gidecek zaten. Yine de siz siz olun, Ziraat Bankası’na giderken çiftçiyim demeyin, batık futbol kulübüyüm deyin.