MİHRİCAN CANDEMİR / İZ GAZETE Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Yöneticisi Hasan Hüseyin Evin, Türkiye İşçi Partisi İzmir İl Başkanı Kenan Yılmaz ve HDP İzmir Eş Başkanı Berna Çelik, İZ Tv’de yayınlanan Bülent Kepenek ile Emek Dünyası programına konuk oldu.

 

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçim sürecine yakın bir zamanda kurulduğunu söyleyen HDP İzmir Eş Başkanı Berna Çelik, emekçilerin, gençlerin ve kadınların kendilerine çıkış yolu olabileceği bir ittifak olduklarını da belirtti. Çelik, “Bizler, ülkede yaşayan tüm halkların derdine çözüm üretmeye yönelik çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu yüzden ittifakımızı ‘Mücadele İttifakı’ olarak nitelendiriyoruz. Ayrıca şu an 6 partiyle beraber yürüyoruz fakat önümüzdeki süreçte ittifakımıza inanç kurumları, sendikalar da dâhil olabilir” diye konuştu.

 ‘İŞÇİ SINIFININ YANINDAYIZ’

İdeolojileri ve hitap ettikleri sınıflar açısından Millet İttifakı ile aralarında farkların olduğunu dile getiren EMEP İzmir İl Yöneticisi Hasan Hüseyin Evin, “Millet İttifakı, Türkiye’nin sermaye sınıfını temsil ediyor. Bizler ise işçi sınıfının yanındayız. Güncel politikalar açısından baktığımızda ise işçi sınıfına yönelik yürütülen bir politikanın olmadığını görüyoruz. Elbette ortaklaştığımız noktalar da var. Örneğin, tek adam rejiminden kurtulmak amacıyla Millet İttifakı ile bir arada oluruz” diye konuştu.

‘DÜZGÜN ADAY ÇIKARILMALI’

Millet İttifakı ile ayrıştıkları noktaları dile getiren Türkiye İşçi Partisi İzmir İl Başkanı Kenan Yılmaz, düzgün bir aday çıkarılması gerektiğini de söyledi. Yılmaz, “200 bin işçinin grevini yasaklayan Babacan dönemini, 1 Kasım ve 7 Haziran’da yaşanan olayların Ahmet Davutoğlu üzerinden açıklanmasını bekliyoruz. Cumhur ve Millet İttifakı’na söyleyeceğimiz şey, düzgün bir aday çıkarmaları gerektiğidir. Çıkardıkları takdirde evet diyebiliriz” diye konuştu. 

‘YAŞAM KAYGISI VAR’

Halkın savaş, yoksulluk ve talanın olduğu bir dönemin içerisinde olduklarını söyleyen Çelik, kadınların hayatta kalma ve yaşam kaygısının olduğunu da vurguladı. Çelik, “Özelikle kadınların yaşama dair kaygıları var. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiği, kadın cinayetlerinin attığı bu AKP döneminde kadınlar, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde dahi şiddet gördü. Bu tarz durumlar insanlarda kaygı yaratıyor. Bizler bu kaygıları nasıl giderebiliriz, yoksulluğa dair neler yapabilirizi konuşuyoruz. Ayrıca alana çıkma açısından eylem etkinliklerimizi düzenliyoruz” şeklinde konuştu.

 ‘HALK FAKİRLEŞİYOR’

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın kendisine ait bir ekonomik programı olduğunu dile getiren Evin, vatandaştan alınan kaynakların, sermayeye aktarılan sistemin değiştirilmesi gerektiğini de belirtti. Evin, halktan toplanan verginin insanların yoksulluğunun giderilmesi için kullanılarak halkın refah düzeyinin arttırılabileceğini söyledi.  Evin, “Emekçi yoksullaşırken sermayenin kârları yüzde 300 oranında artıyor. Yani onlar zenginleşirken halk fakirleşiyor. Ayrıca eğitim, sağlık ve adalet gibi temel hakların rahatlıkla kullanılması, düşüncesini ifade eden insanların cezaevlerine tıkılıp uslandırılmadığı bir düzen, bizim önceliğimizdir” ifadelerini kullandı

‘ESAS OLAN İLKELERDİR’

Kendileri için asıl önemli olanın ilkeler olduğunu ifade eden Çelik, “İlke çerçevesinde yolumuzu belirliyoruz. Şu an ise milletvekili gibi konularda çalışmalarımız yok. HDP kurulduğu günden bugüne dek kriminalize edilerek, ‘Kürt Partisi’ deniliyor. Elbette ki bu böyle değil. Bu durum halkları parçalaya ve bölüştüren bir yaklaşımdır” dedi. Ayrıca HDP’nin oylarının arttığını da söyleyen Çelik, hedeflerinin yüzde 25-30 civarında olduğunu söylerken, AKP iktidarını ve zihniyetini değiştirmek isteyenlerin bu sürecin bir parçası olması gerektiğini de belirtti. 

‘GENÇLİK İÇİN EN UYGUN SEÇENEK BİZİZ’

Gençlerin geleceklerini kurtarmak için Emek ve Özgürlük ittifakına destek vermeleri gerektiğini söyleyen Evin, gençlik için en uygun seçenek olduklarını da belirtti. Evin, “Gerek Millet İttifakı gerek Cumhur İttifakı olsun gençliğe yönelik vaat edebilecek bir şeyleri yok. Gençliğin enerjisini toplumun genişlemesine ve ilerlemesine yönelteceğiz. Bunları yapacak bir siyasal sisteme ihtiyaç var ve bu sistemi savunan da biziz” diye konuştu.

‘LAİK EĞİTİM SAVUNULMALI’

Son olarak laik eğitim vurgusu yaparak öğrencilerin sorunlarına değinen Yılmaz, “Enes Kara’yı unutmayalım. Öğrencilerin sorunlarını çözebilecek bir ittifakız. Tarikatların eline bu çocuklar bırakılmamalı ve laik eğitim sonuna kadar savunulmalı”  şeklinde konuştu.

‘TOPLUMSAL MUHALEFETİ OLUŞTURACAĞIZ’

Kadınlar ve gençler ile birlikte toplumsal muhalefeti oluşturmak istediklerini ifade eden Yılmaz, “İlk defa oy kullanacak bir genç kuşak ve sürekli parti değiştiren, ekonomik bunalımdan dolayı asabı bozuk seçmenler var. Bu seçmenler sürekli arayış içerisinde. Bu insanların bize oy vereceğini düşünüyoruz. Ayrıca 120 bin sendikasız toplu sözleşmeyi imzalayan bir sürü genç arkadaş var. Bu arkadaşlarla beraber toplumsal muhalefeti örmeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
 

Editör: Haber Merkezi