Mademki yaşamı savunuyoruz; sorun tüm canlı yaşamın sürdürülebilmesi, o zaman çözümü de birlikte arayacağız ve birlikte yazacağız. Yaşamı savunmak ne bir kişinin satırlarına bırakılacak ne de bir gurubun görüş ve önerileriyle sınırlandırılabilecek kadar basit olamaz. Doğalı, doğa gibi farklılıkları bir arada, dayanışma ve yardımlaşmayla yaşatabilir, sürdürebiliriz.

Bu köşe hepimizin, yaşamın sürdürülebilmesini savunanların köşesi olmalıdır. O zaman birlikte başarabiliriz. Tek ses ve tek görüşün iradesi doğaya aykırıdır. Farklılıklar, azınlıklar da önemlidir. Bunun için doğayı örnekleyerek yola koyulmalıyız. Sorunları bilimsel yöntemlerle tanımlamalı, çözümleri de uygulama yöntemleriyle birlikte önerebilmeliyiz. Doğalı ve doğanın ayrılmaz parçası olan insan topluluk ve toplumlarını birlikte düşünmeliyiz. Bunlar birbirlerinden ayrı olmadıkları gibi biri diğerine egemen de olamaz.

Kültürlerin, inançların da yaşamın önemli parçası olduğunu unutmadan yazabilmeliyiz.

Doğada savaş yoktur, yaşam mücadelesi vardır. Mülkiyet te yoktur. Vatan siyasal bir kavramdır ve mülkiyetçidir. Doğada siyasal sınırlar da yoktur. Yaşam alanları vardır, ekosistemler vardır.

Bu anlayış çerçevesinde yazılmasını düşünüyorum bu köşede. Ama siz itiraz edebilir farklı görüş, öneri, uyarı ve yol gösterici ve açıcı olabilirsiniz. Sonuçta sorun yaşamsal ve tüm yaşama aitse herkesin söz hakkı olmalıdır. Keşke karıncalar, balinalar, kutup ayıları ve tüm hayvanlar ve bitkiler de katılabilseler bu köşemize. Madenlerden, enerji yatırımlarının her türünden; orman yangınlarından, çölleşmeden; tüm suların ve toprakların kirletilmesinden nasıl olumsuz etkilendiklerini, yok edildiklerini anlatabilseler!

Yaşamın sürdürülmesi ve savunulması görevi hepimizin. O zaman haydi kalemlerinizi elinize alınız ve yazınız; kişiler, ekolojistler, ekoloji platformları. Bu köşe sizin!