‘Hedefe kilitlenmek’ diye bir tabir vardır, iş odaklı olduğu zaman kabul edilir de, kişisel ikbal, gelecek kurgulama anlamında pek hayırlı değildir. Akıl, zekâ, muhakeme ile birleşmediğinde ‘hedef odaklı’ bireyler, kendisine, topluma ve hatta koydukları hedefe zarar verecek eylemler içinde olabilir.

Evet, anketlerde birinci çıkmak istiyor, en yakın rakibi Mansur Yavaş’ı geride bırakmak, Kılıçdaroğlu’na fark atmak istiyor. İmamoğlu, Başkan adaylığı hedefine kilitlenmiş durumda, bodoslama gidiyor. Bir telaş, bir ön alma gayretiyle, İstanbul dışına taşıyor, ülkeye yayılıyor. Amaç ne, adı öne çıksın, halkın desteği artsın, anketler patlasın, altılı masaya dayatma olsun ve hedefe nail olsun!..

Ne var ki, akıl ve muhakeme ile birleşmediği için büyük umutlarla yapılan geziden geriye kalan bir kadın gazeteci ve ‘akıllı olun’ uyarısıyla sallanan parmak oluyor!..

Üzüldüm doğrusu. Bu kadar hırslı ve hedef odaklı olmasa, soğukkanlı davranıp, popülist operasyonlarla anketlere oynamasa şansı olduğunu düşündüğüm bir isimdi. Şimdilik partisini de karşısına alıp kendisini yarıştan eledi. Mansur Yavaş’a yol verdi!...

****

Kendi bekası için hedefe kilitli bir başka siyasetçi de bilindiği gibi tek adam!.. Aynı koltuğa göz diken İmamoğlu’nun zararı kendine ama koltuğu korumak için neler yapabileceğini hayal bile etmek istemediğim tek adamın verdiği zararı tüm ülke karşılıyor.

Yarattığı yıkımın etkilerini başta ekonomi ve siyasallaşan yargı sistemi olmak üzere her alanda görüyoruz. Gelecek nesiller doğmamış bebeler borç yükü altında!..Ve gelecek nesilleri etkileyecek en önemli sorunlardan biri de elbette hesapsız, kayıtsız alınan mülteciler konusu.

Böyle önemli, vicdani ve sosyolojik boyutu yüksek bir olayda bile nasıl böyle ilkesiz olunabiliyor, pes yani!..‘Gönderiyoruz, yok göndermiyoruz, valla ne desem bilemedim ki..’ tavrıyla halkı ve mültecileri çileden çıkardığı yetmiyormuş gibi, bir de verdikleri sayılara inanmamızı beklemiyorlar mı?.. Sanki ülkedeki her mülteci sadece Suriyeli ve kayıtlı, sisteme dahilmiş gibi!..Enflasyon oranı ne kadar inandırıcısıysa, mülteci sayısı da o kadar inandırıcı!...

***

Ama sonu dönüşüyle yine bu insanlara kucak açan tek adam, belli ki bekası için mülteciler üzerinden yeni bir plan kurguluyor; dilden dile dolaşan tehlikeli oyunların malzemesi yapılmasalar bari!..2015 Haziran-Kasım seçimleri arasında yaşatılan acılar hala hafızalarda!...

Velhasıl, tehlikeli olan tek adamın koltuğunu korumak için yaptıkları/yapabilecekleri. Bu amaçla ülkeye verdiği zararın çok azını biliyoruz, zamanı geldiğinde fazlasını öğreneceğiz. Ama İmamoğlu’nun o koltuk için yaptığı hamleler kendisine zarar yazıyor, umuyorum hepimize parmak saylayıp ‘akıllı olun’ dediği gibi, kendisi de akıllı olur ve bunu görür.