Şehirleri bazı isimler daha anlamlı kılar. Kentler ve kişiler, birbirini tamamladığında efsane kelimesi anlam bulur. İzmir ve Ahmet Piriştina örneğinde olduğu gibi. Ahmet Piriştina’nın İzmir için efsane olması;  sadece görevi başında hayatını kaybetmesinden kaynaklanmaz. Piriştina görev yaptığı süre içinde yaptıkları ve İzmir’e olan aşkı nedeniyle bugün efsanedir. İzmir’in tutkalıdır. Ezeli rakip, Göztepe ve Karşıyaka’nın üzerinde birleştiği tek isimdir. Siyasi görüşü ne olursa olsun, İzmir’de büyük çoğunluğun ismine saygı duyduğu nadir simalardan biridir. Behçet Uz, Osman Kibar ve İhsan Alyanak gibi başkanlarla birlikte Piriştina tarihteki yerini almıştır.

Ahmet Piriştina, 2.Dünya Savaşı sonrası Kosova’dan Türkiye’ye göç etmiş Arnavut bir ailenin çocuğu olarak Buca’da doğdu. Eğitim hayatını İzmir’de tamamladı. Piriştina, adını ilk olarak Yüksel Çakmur’un belediye başkanı olduğu dönemde, TANSA marketler zincirinin kuruluşuyla duyurdu. Sonradan adı TANSAŞ olacak olan bu marketleri kuran ve geliştiren kişi Ahmet Piriştina’dır. Piriştina’nın siyasetle tanışması 1994 yerel seçimleriyle başladı. Bu seçimlerde DSP’den İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyesi seçilir. 1995 seçimlerinde DSP’den İzmir Milletvekili seçilerek Ankara’nın yolunu tutar. 1999 yılında genel ve yerel seçimlerin aynı anda yapıldığı yarıştan galip çıkarak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilir. Piriştina o seçimlerde, Burhan Özfatura, Kutlu Aktaş ve Yüksek Çakmur gibi isimlere önemli bir fark atar. 2004 yerel seçimlerine bu sefer CHP’nin adayı olarak katılır ve ikinci kez İzmir’in başkanı olur.

PİRİŞTİNA İZMİR’DE NEDEN EFSANEDİR?

Ölümünün üstünden yıllar geçmesine rağmen Ahmet Piriştina unutulmuyor. Hala gönüllerde. İsmi, hep sevgi ve saygıyla anılıyor. Piriştina’yı bu kadar büyük yapan neydi? Size kendi siyasi hayatımda yaşadığım bir olayı anlatayım: Çiğli’den belediye başkan aday adayıyım. Bilimsel anketlerle Çiğli’nin sorun ve önceliklerini tespit etmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda anlaşma yaptığımız araştırma şirketi Çiğli’de birçok seçmen ile yüz yüze görüştü. Veriler topladı. Seçmenlere yöneltilen sorular arasında, “Bir belediye başkanı nasıl olmalı?” sorusu da var. Şıklar arasında olmayan bir cevap çıktığını görmüştük. Birçok Çiğlili bu soruya cevap olarak, “Ahmet Piriştina gibi olmalı” şıkkını doğal olarak kendisi eklemişti.

Son cümle: “Kolay efsane olunmuyor… Efsane olunca da unutulmuyor… Ahmet Piriştina gibi…”