CEREN DUMAN/TUĞÇE KAŞ-İZ GAZETE- MHP'li Aliağa Belediyesi bünyesinde çalışmakta olan 21 işçinin 18 Mayıs tarihinde iş akdinin belediye tarafından sonlandırılması dikkat çekmişti. Belediye 11 Haziran tarihinde de kadrolu pozisyonunda bulunan 99 işçinin iş akdini sonlandırarak işçi kıyımlarına devam etti. Aliağa Belediyesi’nde yapılan işçi çıkarmaları kamuoyu ve birçok sendika, siyasal bürokratlar tarafından tepkiyle karşılandı. İşçilerin yapmış oldukları basın açıklamalarına karşılık,Aliağa Belediye Başkanı  MHP’li Serkan Acar, belediye meclis toplantısında, ‘İstediğimi alırım, istediğimi almam. Sorgulayamazsın o benim yetkim’ sözleri de dikkat çekmişti.

Geçtiğimiz Perşembe günü işten çıkarılan emekçilerin sayısının 131’e ulaşırken, günlerde işten çıkarılan işçi sayısının  400’ü bulması bekleniyor.

Aliağa’da yapılan işçi kıyımlarına tepki olarak, Emek ve Demokrasi Güçleri , Haziran İşçi Direnişinin yıl dönümü olan bugünde Aliağa Demokrasi Meydanı'nda bir açıklamaya İzmir Barosu, Tabipler Odası, TMMOB İKK, Kesk Dönem sözcüleri, Eğitim Sen 2 nolu şube, Genel iş 1, 2 ve 5 No'lu Şube , Dikili Aliağa Emek ve Demokrasi sözcüleri katılım sağladı.

Ankara Eğitim Daire Başkanı M. Salih Doğru,  tarihi bir günde bir araya geldiklerini söyleyerek, "Birleşe birleşe güç oluşturarak başaracağız. Son sözümüzü daha söylemedik. Bu sorun sadece  Aliağa işçisinin sorunu değildir. İstanbulun Ankara'nın sorunudur. Mücadeleyi kazanacağız." dedi. 

Genel İş Ankara Örgütlenme Daire Başkanı Talat Şanlı emekçi işçilerin onurlu mücadelesini saygıyla karşıladığını vurgulayarak, "Bu ülkenin beka sorunu oldugunu söylüyorlar varsa bir beka sorunu. Bu ülkenin beka sorunu bu ülkede işçinin aşından eden belediye başkanları. Onlarca arkadaşımızı aşından, işinden, ailesinden ettiler. Bizler hangi siyasal görüşte olursak olalım işçi kıyamına sessiz kalmayacağız. Bu daha başlangıçtır. " dedi. 

"BU KAVGA EKMEK VE HÜRRİYET KAVGASIDIR" 

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ortak basın metnini okuyarak her zaman barış dilini kullanmaya çalıştıklarını ancak bu süreçten sonra uysal koyun olmayacaklarının altını çizdi.  Sarı, "On binlerce işçinin evi olan emekçi kenti Aliağa’da, bugünlerde tek adamlık anlayışının yerel bir örneğine şahit oluyoruz. Bu hafta itibariyle Aliağa Belediyesi bünyesinde farklı işkollarında çalışan, aralarında DİSK Genel-İş yönetici ve temsilcilerinin de bulunduğu 132 kadrolu işçi arkadaşımızın iş akitleri, belediye başkanının iki dudağının arasından çıkan sözlerle tek taraflı olarak ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek feshedildi." açıklamasında bulundu.
Mücadeleye onurla ve dirençle devam edeceklerini söyleyen Sarı,"Emekçilerin en büyük güvencesi örgütlü mücadeledir. Emek ve Demokrasi güçleri olarak, Aliağa Belediyesi’nin emek düşmanı politikaları karşısında örgütlü ve ortak duruşumuzla işçilerin yanında olduğumuzu tekrar vurguluyoruz. Başta Aliağa gibi emek yoğun bir kent olmak üzere bütün sınıf dostlarımızı bize omuz vermeye bu mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz." dedi. 

Basın açıklamasının ardından emekçilere birlikte alanda türküler söylenerek, halay çekildi.

Editör: Haber Merkezi