Obezite cerrahisi yani diğer adıyla bariatrik cerrahi, kilo kaybı operasyonlarına verilen isimlerin tümüdür. Egzersiz ve diyet tek başına sıklıkla, aşırı obeziteye sahip kişileri etkili bir şekilde tedavi edemez. Böyle kişilerin kilo vermelerine yardımcı olmak için yapılan bir ameliyattır. Kanıtlar, özellikle operasyondan sonra sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birleştiğinde, bariatrik cerrahinin şiddetli obezite hastalarında ölüm oranlarını düşürebileceğini önermektedir.

Obezite nedir?

Obezite, vücut kitle indeksi (VKE) 30 veya daha fazla olarak tanımlanmaktadır. Vücut kütlesi vücut ağırlığınızın boyunuza göre ölçümüdür. Sınıf 1 obezite 30 ila 35 BMI, Sınıf 2 obezite 35 ila 40 BMI ve Sınıf 3 obezite 40 veya daha fazla BMI anlamına gelir. Ağır obezite olarak da bilinen Sınıf 2 ve Sınıf 3, genellikle tek başına diyet ve egzersiz yapmakta zorlanmaktadır.

Bariatrik cerrahi, sindirim sisteminizi değiştirerek kilo vermenize yardımcı olan bir işlemdir. Bariatrik ameliyatların bazı türleri midenizi daha küçük yapar, böylece bir kerede daha az yemek yiyip içmenizi ve kendinizi daha erken doymuş hissetmenizi sağlar. Diğer bariatrik ameliyatlar, ince bağırsağınızı da değiştirir-vücudunuzdaki kalori ve besin maddelerini yiyecek ve içeceklerden emer.

Şiddetli obeziteye sahipseniz ve kilo veremiyorsanız veya yaşam tarzı tedavisi veya ilaçlar gibi diğer yöntemleri kullanarak kaybettiklerinizi geri kazanmamak için bariatrik cerrahi bir seçenek olabilir. Obeziteye bağlı olarak tip 2 diyabet veya uyku apnesi gibi ciddi sağlık sorunlarınız varsa bir seçenek olabilir.

Bariatrik cerrahi kilo vermeyi kesin olarak sağlar mı?

Çalışmalar, bariatrik ameliyat geçiren birçok kişinin, sahip olduğu ameliyat türüne bağlı olarak, başlangıç ​​ağırlığının yaklaşık yüzde 15 ila 30’unu kaybettiğini göstermektedir. Zamanla, bazı insanlar kaybettikleri ağırlığın bir kısmını geri kazanırlar. İnsanlar tekrar kilo miktarları değişebilir. Kilo geri kazanımı etkileyen faktörler, kişinin obezite seviyesini ve cerrahinin tipini içerebilir.

Obezite cerrahisi, sağlıklı alışkanlıkların yerini almaz, ancak daha az kaloriyi tüketmenizi ve fiziksel olarak daha aktif olmanızı kolaylaştırabilir. Ameliyattan önce ve sonra sağlıklı yiyecek ve içecek seçmek, daha fazla kilo vermenize ve uzun vadede bırakmanıza yardımcı olabilir. Cerrahiden sonra düzenli fiziksel aktivite de kilo vermeye yardımcı olur. Sağlığınızı iyileştirmek için, bir ömür boyu sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarına ve sağlık uzmanlarının tavsiyelerine uymalısınız.

Bariatrik cerrahinin prensipleri

Temel ilke, gıdaların alımını sınırlamak ve mide ve bağırsaklardaki gıdanın emilimini azaltmaktır. Sindirim süreci, gıdaların çiğnendiği ve tükürük ve diğer enzim içeren sekresyonlarla karıştırıldığı ağızda başlar. Yiyecekler mideye ulaşır ve sindirim suları ile karıştırılır ve böylece besin maddeleri ve kalorileri emilebilir. Besin, safra ve pankreas suyuyla karıştırılmış duodenuma (ince bağırsağın ilk kısmı) girdiğinde sindirim daha hızlı olur.

Bariatrik cerrahi, bu sindirim sürecini değiştirmek veya kesmek için tasarlanmıştır, böylece gıda normal bir şekilde parçalanmaz ve emilir. Emilen besin ve kalorinin miktarında bir azalma, hastaların kilo vermelerini ve obezite ile ilgili sağlık riskleri veya rahatsızlıkları için risklerini azaltmalarını sağlar.

Ameliyatın Türleri

Gerçekleştirilebilecek çeşitli bariatrik ameliyat türleri vardır. Ameliyat karnın kesilmesi veya laparoskopi ile cerrahi aletlerin yarım inç küçük yarıklarla karnın içine yönlendirildiği “açık” bir yaklaşımla yapılabilir. Bugünkü çoğu bariatrik cerrahi, laparoskopiktir çünkü açık cerrahi ile karşılaştırıldığında, daha az kesim gerektirir, nispeten az doku hasarına neden olur, daha az post-operatif komplikasyona yol açar ve daha önce hastaneye taburcu edilmesine izin verir.

Sunulan dört işlem türü vardır:

• Ayarlanabilir gastrik bantlama (AGB)

• Roux-en-Y gastrik bypass (RYGB)

• Duodenal anahtarı olan biyonopankreatik diversiyon (BPD-DS)

• Dikey sleeve gastrektomi (VSG)

Ameliyat türlerinin her birinin avantajları ve dezavantajları vardır ve çeşitli hasta faktörleri BMI, yeme alışkanlıkları, obezite ile ilişkili sağlık sorunları ve önceki mide ameliyatlarının sayısı dahil olmak üzere hangi prosedürün etkilendiğini etkiler. Hasta ve sağlayıcı, her ameliyatın avantaj ve riskleri göz önünde bulundurularak en uygun seçeneği tartışmalıdır.