Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir gündemini uzun süredir meşgul eden Buca Cezaevi tartışması billboardlara da taşındı. Geçtiğimiz aylarda yıkımı tamamlanan Buca Cezaevi’nin arazisi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan planların söz konusu alanı yapılaşmaya açtığına dair tepkiler sürerken planlara itiraz eden birçok kişi, kurum ve kuruluş yargıya da başvurdu.

Hukuki süreç ile ilgili henüz bir gelişme olmazken arazinin yeşil alan olması gerektiğini savunan; İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB), Buca Belediyesi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu, mücadeleyi kent geneline yaymak için bir kampanya başlattı. Kentin farklı noktalarındaki billboardlarda; Bakanlığın yaptığı planların görselleri ile İzBB ile diğer kurum ve kuruluşların alana ilişkin yeşil alan talebini içeren görseller sergilendi.

İKİ FARKLI PLAN YAN YANA

Kentin birçok yerindeki billboardlara İzBB’nin önerdiği plan ile Bakanlığın söz konusu alanı yapılaşmaya açtığı öngörülen plan yan yana sergilendi. Billboardlarda İzBB’nin, diğer kurum ve kuruluşların önerisi olan plan için ‘Bizim talep ettiğimiz’, Bakanlığın planı için ise ‘Bakanlık tarafından ilan edilene göre modellenmiştir’ ifadelerine yer verildi. Ayrıca Bakanlığın planının sergilendiği afişte ‘Buca Cezaevinin alanının yaklaşık yüzde 70'i bina yapılmak isteniyor’ bilgisi de yer aldı.

‘İZMİRLİLER İZİN VERMEZ’

Yapılan billboard çalışmasına ilişkin açıklamalarda bulunan TMMOB İzmir İl Koordinasyon (İKK) Sekreteri Aykut Akdemir, “Buca Cezaevi arazisinin Bakanlığın planlarıyla nasıl yapılaşmaya açıldığını İzmir halkının takdirine sunuyoruz. Bakanlığa sesleniyoruz; bu plandan vazgeçin, Buca Cezaevi alanı nitelikli yeşil alan olmalıdır, olacaktır. Bu konuda mücadelemiz hem hukuki hem de diğer alanlarda sürecektir. İzmirliler sokakta yürürken billboardlara dikkatlice baktıklarında bu planın rant planı olduğunu daha da yakından görecekler ve buna izin vermeyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

‘BU BAŞLANGIÇ DİYEBİLİRİZ’

Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu’ndan Savaş Candemir ise, “Cezaevi yıkılmaya başladığından bu yana alanın kamusal yeşil alan olmasıyla ilgili talepleri dile getirdik. Buca Cezaevi alanının yeşil alan olması, sadece Buca halkının değil, İzmir halkının ihtiyacı… Bu billboardlar da Buca Cezaevi ile ilgili verilen mücadelenin İzmir’in tamamına yayılması gerekliliğinden oluştu. Bu adım, mücadelemizin İzmir’in tamamına yayılmasının başlangıcı diyebiliriz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi