Başlıkta yazan İtalyanca şarkı Türkçe'de “Çav Bella" olarak biliniyor. 1980'lerde Grup Yorum tarafından Türkçe sözleriyle söylenmiş ve büyük kitlelere ulaşmıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalyan partizanların, devrimci ve sosyalist grupların marşı olarak bilinmektedir. Şarkının Türkçe'deki anlam karşılığı "Elveda Güzelim" demektir. Şarkının söz yazarının kim olduğu bilinmiyor, melodisi ise eski İtalyan Halk şarkılarından "Po Valle" ile büyük benzerlik gösteriyor.

Bayramdan önceki hafta kirli eller tarafından İzmir'deki birkaç caminin merkezi sistemine girilerek hoparlörlerden bu şarkı çalındı ve haliyle yer yerinden oynadı. Meselenin İzmir'de olması ve bu şarkının seçilmesi gerçekten düşündürücü! Öncelikle, inanç kutsalına uzatılan bu kirli elleri lanetle kınıyorum, herkesin de kınaması gerektiğini düşünüyorum. Şarkının söz yazarı bilinmiyor ama bilinse eminim ki o bile bu saçmalığı kınardı.

Bu adiliği yapanların kim olduğu bulunamadı ama konuyla alakalı bir kişi tutuklandı ve geri salındı o da arkadaşımız Banu Özdemir…

Banu'yu uzun yıllardır tanırım iyi niyetinden gram şüphem yok. Banu için her şeyi diyebilirsiniz hırçın, hırslı, fevri... Ama asla herhangi bir inanç değerine ya da kutsalına el uzattı diyemezsiniz. Eğer derseniz, önce bunu delilleri ile ispat etmeniz ve sonra hukuken gereğini yapmanız gerekir... Madem böyle bir delil yok, hukuken de tutuklu kalmasını gerektirecek bir durum yok, öyleyse neden merkezi hoparlör sistemine sanki Banu girmiş ve bu şarkıyı o dinletmiş gibi bir hava oluşturuldu? Sırf bunu paylaştı diye genç bir insanın istikbali ve hatta konunun hassasiyeti bakımından canıyla oynanır mı?

Paylaşımı ben çok geç gördüm. İlk tepkim ise; "yanlış anlaşılacağını ve linçe maruz kalacağını nasıl düşünemedin be Banucan" oldu. Paylaşımdaki yazının sonunda bulunan nota emojisi Banu'nun konuyla eğlendiğini ya da dalga geçtiğini düşünenlerin başlattığı linç, tutuklanması ile sonuçlandı. Sanki camilere uzanan kirli ellerin Banu'ya ait olduğu algısının yaratılması ile de linçin boyutu katlanarak arttı. Ancak yaratılan bu algıya henüz bir bulgu çıkmadı!

Linç başladığı esnada meselenin yanlış anlaşıldığını, yaptığı paylaşımda müftülüğe soru sorduğunu dile getirerek durumdan incinen herkesten özür de dilemişti aslında. Ama bu hiç konuşulmadı neredeyse, bir kaç akil insan dışında. Kamu vicdanında halledilmesi gereken bir meselenin mahkeme koridorlarına taşınmasına çok şaşırıyorum ve bu tutuklamanın Banu'ya büyük haksızlık olduğunu düşünüyorum. Bunu yapan kirli eller ortaya çıkarılmadan Banu'ya hücum edilmesini, sanki meselenin planlayıcısı ya da faili gibi bir muamele görmesinin adaleti de şaşırtacağını düşünüyorum.
Bu ayıbı Banu'nun yaptığına dair ortada bir bulgu, bir delil varsa ortaya çıkarılsın, yoksa da üzerine atılmaya çalışılan bu algı hemen düzeltilsin.
Mesele başladığı andan itibaren konuyla alakalı tam bir milyon "tivit" atılmış!
Büyük bir bölümü trol ve trollerin kışkırttığı uyduruk ve anonim hesaplardan oluşan "tivitır" kullanıcıları… Hepsinde de hakaretin, küfrün bini bir para...

Onlara şöyle söyleyeyim, Banu'nun bir köpeği var, bak onun da adı Bella, epey de ünlü bir köpek. Banu'ya linçe girişenlerden daha çok takipçisi var Bella'nın. Ve Bella bir çoğundan daha edepli. Haftaya görüşmek üzere...