İzmir Büyükşehir Belediyesi “yeniden kooperatifleşme” diyerek büyük bir adım attı.

Tire Süt Kooperatifi, Değerli Başkan Mahmut Eskiyörük öncülüğünde geleneksel yapısını güçlendirerek kurumsal yapısını yenilemesi ardından üreticilerin güvenle kooperatiflerine koşması ülke ekonomimiz açısından dönüm noktasıdır.

Siyasi iradenin elinde olan bir tercihtir rantın dağıtımı. Bir yaşam alanında oluşan ekonomik birikimin adil dağıtımını sağlamak gerek Bu sebeple tüm işletmeler türlerine göre dengeli olmalı.

İzmir’de sanayicilerin desteklendiği kadar bütünsel bir ekonomik gelişim için kooperatifler de desteklenirse bireysel kalkınma yerine bölgesel kalkınma öne çıkar. Öyle ki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geliştirdiği yerel kalkınma stratejisi “İzmir Modeli” tüm dünyaya örnek oluyor.

Ne Yapmalı?

İzmir’de yaşayan herkesin durumdan vazife çıkarması için soruyorum. İzmir Modeli, yerel kalkınma, yeniden kooperatifleşme konularını gündeme aldıysa kooperatifçiliğin desteklenmesi için herkesin sorumluluk alması gerekir. Kooperatifler, sermayesi insan olan işletmelerdir. Bu sözcükleri yan yana yazdığımızda cümle garip gelebilir ancak kapitalist düzen içerisinde ekonominin insan odaklı hale gelebilmesi için kooperatifler can simididir. Kooperatifler, maddi sermaye yerine manevi sermaye ile kurulur, işletilir. Dürüst ve birikimli kooperatifçilere destek vermek İzmir’de yaşayan herkesin ilk görevidir artık. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bütçe planı yaparken artık kooperatiflerden yapacağı satın almaları odağına koymuş durumda. Böyle olunca İzmir’in tüm köylerinde tarımsal kalkınma kooperatiflerinin canlanması, İzmir genelinde kırsal alanda yaşayan tüm üreticiler dayanışmaya katılmalıdır.

Bir köyde örgütlenmek kadar keyifli bir eylem olamaz. Köylerimiz sıcacık, doğal ve kültürel kimlikleriyle en yaşanabilir yerler. Özellikle 2014 sonrasında, büyükşehirlerde yer alan ve mahalleye dönüşen köyleri korumak için köy kooperatiflerini canlandırmaya ihtiyaç var.

Yeni Nesil Kooperatifçilik

Kooperatifçilik örgütlenmeyi gerektirir. Kooperatif işletmeler bünyesinde bir araya gelerek ortaklaşmak dayanışmadır. Kooperatif yönetim yapısı ne kadar güçlü olursa o kadar verimli olur örgütleme süreci. Şimdi artık teknoloji gelişti. Kooperatiflerin şeffaf yönetim yapısına kavuşması için teknolojiyi kullanabiliriz. Yenilenen mevzuatı tüm ayrıntılarıyla inceleyip kooperatiflerimizin üretkenliğini artırabiliriz. Şimdi her şey bizim elimizde. Kooperatifleri geleneksel yapısından kurtarmak için sorumluluk alma zamanındayız. Her alanda kooperatifleşmek mümkün. Ülkemizin kalkınması için kooperatiflerin ülke ekonomisindeki payını %25’e çıkarma hedefiyle her dakikamızı değerlendirmeliyiz. Bunun için tüm araçlar elimizde, harekete geçmek için şimdi www.gencisi.org’u ziyaret edebilirsiniz.

2015 yılında kurulan Genç İşi Kooperatif, 10 Şubat 2018’de üçüncü yaşını kutluyor. İzmir Modeli’nden ilham alan bir sosyal kooperatif olan Genç İşi, kooperatifçiliğin gelişmesi, gençlerin sürdürülebilir istihdama kavuşması için her gün daha fazla çaba harcıyor.

Bir sonraki yazımda kooperatiflerle belediyeler arası iş birliği modellerini anlatmaya devam edeceğim.