PASSTEL AVM ve tütün depolarının bulunduğu alana yapılacak olan Zorlu Gökdelen’in geçmişi 2008 yılına dayanıyor. 2008’de Ali Muzzaffer Tunçağ’ın başkan olduğu dönemde Konak Belediyesi’ne yapılan başvuru, Belediye Meclisi’nden onay aldı.10 Kasım 2008’de sunulduğu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde imar planı onaylandı. Daha sonra Hakan Tartan ve Sema Pekdaş’ın başkanlıkları döneminde ise proje sessizliğe gömüldü ve şimdi yeniden kentin gündemine düştü.

TEPKİLERE NEDEN OLUYOR

Gökdelen’in Körfez silüetini bozarak 146 metre yüksekliğiyle Kadifekale’den bile yüksek görünüşü tepkilere neden oluyor.Gökdelen ile ilgili görüşünü aldığımız Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, projenin bir kent suçu olduğuna dikkat çekmişti. Özellikle üzerinde durdukları ayrıntının, alanın tam karşısında bulunan tescilli yapılar olduğunu söyleyen Kocaer, “Tescilli yapının karşısında olan parsellere ilişkin koruma kurulunun bazı kısıtlamaları var. Yani, şehrin siluetini bozmaması, tescilli yapının yüksekliğini geçmemesi gibi. Bu yönüyle ve bu alandaki trafik yükünü arttıracak ve parsel bazlı ayrıcalıklı bir imar hakkı getirilmesi gerekçeleri ile iptal edilmesi yönünde davalarımız oldu. İptal edildi ancak sonra tekrar plan değişikliği oldu. Bir de bu alan Alsancak bölgesinin 5 bin planları içerisinde kalan bir parsel. Üst ölçekte geçtiğimiz yıllarda Kültürpark’ın yanındaki Basmane çukurundaki gerçekleşecek plan projenin de içinde olduğu büyük bir alanın planları tekrar değişti. Bu alan da o plan içerisindeydi. O davamız sonuçlandı ve 2018 yılında iptal edildi. Sonrasında Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar bir 5 bin plan yapıldı. Şu anda planlar 2019 başından beri yürürlükte. Bu planın yürürlükte olması bir taraftan da ruhsat başvurularını gündeme getirmişti.” açıklamasını yapmıştı.

'İÇİME SİNMİYOR'

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise, Belediye Meclisi’nde konu ile ilgili ‘içime sinmiyor’ diyerek şöyle konuşmuştu; “İzmir’in kalbine saplanan bir hançer gibi. İzmir’de yüksek yapılar için ayrılmış bölgeler var. Yüksek projeler için bu bölgelerin kullanılması gerekiyor. Kaldı ki Konak’ın ne alt yapısı ne de trafiği bu yoğunluktaki bir projeyi kaldırmaz."demişti.

Konu ile ilgili gökdeleni yapacak şirketin CEO’su Ömer Yüngül de tartışmalara dahil oldu.Yüngül, 3 bin 532 metrekarelik alana inşa edileceği öğrenilen gökdelen projesi ile ilgili "Projenin her şeyi hazır. Ancak ne zaman başlayacağımız belli değil. Yapı 60 katlı değil. İster 150 kat yaparsın, istersen 2 kat yaparsın. Oradaki emsali uygulayacağız. Ama 60 kat diye bir şey yok" dedi.

İş insanı Kemal Zorlu da, bu arazinin kendilerinin olmadığını ancak isim benzerliğinden dolayı herkesin kendilerini aradığını fakat bu projeyle bir alakalarının bulunmadığını açıkladı.

TESCİLLİ YAPILAR RİSK ALTINDA

Proje, İzmir Büyükşehir Belediyesince hazırlanan ve çok katlı yapılaşmaları bünyesinde toplamayı amaçlayan Yeni Kent Merkezi İmar Planları çelişki yaratmakta, getirdiği yoğun yapılaşma ve kullanım kararları ile zaten yetersiz altyapıya sahip olan Alsancak bölgesindeki baskıyı arttırarak kötü emsal oluyor. Öngörülen yapı kitlesinin çok amaçlı kullanım yükü, alan içinde ve yakın çevresinde araç ve yaya trafik yoğunluğunu arttıracak. Söz konusu alanın, Kemeraltı Mimar Kemalettin ve Alsancak sevgi Yoluna uzanan aks üzerinde yer alması ve çevresinde Saint Policarp, Santa Maria Kiliseleri gibi özel konuma sahip tescilli yapıların yer alması da bu bölgedeki planlama kararlarının Nazım İmar Planı bütününde gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

Editör: Haber Merkezi