İZ GAZETE - Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin yaptığı projeleri anlatırken çok çalıştıklarının altını çizdi. Yetişkin, "Örgütle birlikte hareket edildiği sürece başarı gelir diyorum" ifadelerini kullandı.

Seferihisar belediyesi kırtasiye ihalesinin alımını internet üzerinden yaptı. Çok yoğun bir ilgi vardı. Bundan sonra ki ihaleleri de canlı yayınlayacak mısınız?

Canlı yayınlayacağız çünkü seçim propaganda dönemimizde de zaten açıkça belirttik. Biz tamamen şeffaf belediye olacağız demiştik. Seferihisar belediyesinin daha önceden almış olduğu şeffaf belediyecilik ödülü var. Bu ödülü yine almak istiyoruz. Bizim halktan saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Neyimiz varsa her şey şeffaf bir şekilde. İhalemiz varsa ihalemiz ortadadır, yapılacak işimiz varsa her şey ortadadır. Halkın gözünün önünde halktan hiç bir şey saklamadan tamamen şeffaf şekilde devam edeceğiz bu konuda.

Seferihisar belediyesinde çalışan kadınlar erkek mesleği olarak bilinen birçok işi yaparak aslında ezber bozdu. Seferihisar belediyesinde kadın zabıta sayısı 2 iken 8 e çıkarıldı. Esnaf ve halk nasıl bakıyor bu duruma?

Hangi meslek olursa olsun büyükşehir belediye başkanımız göreve geldiği ilk anda ESHOT’a 100 kadın şoför almıştı. Bizim öyle bir imkânımız yoktu, ne yapalım diye düşünürken aklımıza kadın zabıtalar geldi ve yaptık. Kadının elinin değdiği yer farklı oluyor ve halktan çok güzel tepkiler aldık. Bizde çok memnunuz.

ÜRKMEZ KİMLİK KAZANDI

Ürkmez ve doğan beyliden 25km uzaklıkta her iki mahallenizde yeni bir hizmet binası açtınız. Haftanın kaç günü orada oluyorsunuz? Tunç Soyer dönemimizde de Ürkmez de biz çok büyük işler yaptık. Fakat bir türlü belediye hizmet binası olmadığından dolayı bunları ön plana çıkaramadık. Hep orada biz serzeniş vardı. Biz sadece o amaçtan dolayı belediyenin elini vatandaşa hissettirmek amaçlı belediye ek hizmet binası açtık. Doğan bey bölgesine hizmet etmek için. Aynı zamanda 25km uzun bir mesafe. Sadece numara almak için Ürkmez’li bir vatandaş Seferihisar’a kadar gelip tüm gününü heba ediyordu. Aynı şekilde doğan beyli vatandaşlarımızda büyük zaman kaybı yaşıyordu. Şimdi sorun yerin halloluyor. Ben de haftanın bir günü muhakkak pazartesi günleri ürkmezden ki ek binamıza giderim. Ürkmez bu konuda kimlik kazandı. Aynı zamanda da şikâyetler bitti. Halk birebir benimle görüşebiliyor, istek ve arzularını söylüyorlar. İnsanların hayatını kolaylaştırdık orada.

Daha önce Ürkmez de yeni tesisler kuracağınızı söylemiştiniz. Bunlar için hedeflediğiniz yıl aralığı nedir?

Bütün planımızı yaparken kısa, orta ve uzun vade şeklinde planladık. Bu söylediklerimiz orta vadedeki planlarımız. 2020 de planlar bitiyor zaten. 2021 gibi hayata geçireceğiz. Ayrıca o bölgeyle ilgili çevre ve şehircilik bakanlığı ile turizm bakanlığıyla görüşmelerimiz oldu. Orada Seferihisar belediyesine ait bir jeotermel kuyumuz var. Bu kuyumuzun ilk etap hattı döşendi. Çok kısa bir mesafe olduğu için kullanım hattı üzerinde sadece birkaç tane otel olduğu için çok kısıtlı verebileceğimiz noktada. Bakanlıklardan da sözlü olarak destek aldık. Hedefimiz o bölgedeki turizmi canlandırmak.

Destinasyon anlaşması imzaladık

Seferihisar belediyesi örnek bir projeye imza atarak vatandaşların daha ucuz gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla halk market açtınız. Halkın tepkisi nasıl ve kaç tane daha halk market açacaksınız?Seferihisar'da bir halk market açtık ama bunu sadece market olarak görmemek gerekiyor. Kavak dere mahallemizin kooperatifçiliğiyle çalışıyoruz. Ayrıca süt ürünlerinin belli bir kısmını Seferihisar'daki sütçülerden alıyoruz. Halk market hem halka hizmet ediyor hem de üreticiye hizmet ediyor. Yakın zamanda iki ek halk market daha açacağız.

Ata ekmeği ve Ar mola şenliği yaptınız. Katılım nasıldı? Ata ekmeğin özelliği nedir. Ar mola peyniri nerede üretiliyor ve özelliği nedir?

Ata ekmeğinden başlayalım. Şunu biliyorsunuz ki satılan tüm tohumlar hibrit tohumu üzerinden dikimler yapılıyor ve bu tohumlar üzerinden satış gerçekleşiyor. Bu tohumun bir hikâyesi var. Onu anlatmak isterim. Bizim bir tohum bankamız var. Tohum bankasında yerel tohumları biriktirmeye başladık. Onların arasında, bize Gödence Köyü'nden bir avuç buğday geldi. Bu buğday nedir diye sorduğumuzda Karakılçık Topan buğdayı dediler. O da yaşlı bir teyzenin çeyiz sandığından bir avuç çıktı. O bir avuç buğdayı aldık, geliştirdik, çoğalttık ve 500 dönümlük araziye bunu diktik. Bu buğdayın özelliği fazla doyurucu olması ve bayatlamaması sebebiyle tercih ediliyor. Bu yöreye ait özgü bir şey olduğu için yanına da yine buraya özgü çok lezzetli bir Armola peynirimiz var. Bu iki lezzet birleşince de enfes bir tat çıkıyor ortaya. Bu yüzden bu lezzeti herkesin tatmasını istedik. Onun için de Ata Ekmeği ve Armola Şenliği'ni düzenlemeye başladık. Şenliğimize katılım da her yıl artıyor.

M.Ö. 1200'lü yıllarda kurulan ve dünyayı şekillendiren İyonya Uygarlığını oluşturan antik kentlerin tanıtımı için Seferihisar ve Selçuk Belediyeleri öncülünde bir araya geliyorsunuz. Amaç nedir? Ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Selçuk Belediyesi ile bir araya geldiğimizde bir destinasyon anlaşması imzaladık. İlçemiz de 2 tane İyon kenti bulunuyor. Biri Teos diğeri ise Lebedos. Teos, yavaş yavaş gün yüzüne çıkarılan ve kazıları halen devam eden ve ortaya çıktıkça da hayranlık uyandıran bir antik şehir. Seferihisar'a birçok turist geliyor. Buranın tanıtımını yapmak ve Selçuk- Seferihisar arası turist akışını sağlamak için bir destinasyon anlaşması yaptık.

Seferihisar Belediyesi'nin 4.'sünü gerçekleştirdiği Lavanta Şenliği gerçekleştirdiniz. Yoğun bir ilgi vardı. Bundan sonra ne gibi şenlikler olacak?

Lavanta Şenliği Hakikaten çok büyük bir ilgi uyandırdı. Bundan sonrası için de bizim rutin şekilde yapığımız festivaller var. Mesela turuncu bayramımız diye nitelendirdiğimiz Mandalina Şenliğimiz var. O da büyük ilgi gören ve yoğun katılımın sağlandığı bir festivaldir.

Biraz da siyaset konuşalım. Öncelikle geçen 7-8 aylık süreyi nasıl değerlendirirsiniz?

Aslında geçen sürede bahsettiğim projeden, festivallerden Akarca'da bulunan bisiklet kamp yerine kadar birçok projeyi yaptık. Bütün projelerimizi kısa, orta ve uzun vade olarak ayırdık. Bundan sonra da sırasıyla vadettiklerimizi yapmaya çalışacağız.

Daha önce ilçe başkanlığı yaptınız. Şimdi de belediye başkanısınız. Önceki dönemde burada başkan olan Tunç Soyer de ezber bozarak Büyükşehire belediye başkanı oldu. Siz bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biliyorsunuz Tunç Başkan 43 bin nüfuslu bir şehirden çıktı ve Büyükşehir'e Belediye Başkanı oldu. Bunun nedeni de saydığımız tüm projelerin yaratıcısı olmasıdır. Bundan 10 yıl öncesine kadar Seferihisar kıyı kasabası olarak bilinen bir yerdi. Şimdi Sığacık çok büyük bir değer kazandı. Bununla beraber yerelde yaptığı çalışmalar, insanlara dokunuşunu birbirine bağlayınca elde ettiği başarı Büyükşehir'e Başkan yaptı. Sadece nüfusla elde edilecek bir şey olmadığını da burada kanıtladı. Genel Başkanımıza da çok teşekkür ediyorum. Bu bize verilmiş bir kredi. Bu yüzden çok çalışmak lazım. Örgüte de güvenmek gerekiyor. Örgütle birlikte hareket edildiği sürece başarı gelir diyorum.

Seferihisar şanslı bir şehir. İki tane belediye başkanları var. Birisi Tunç Soyer diğeri siz. Bu konudaki düşünceleriniz nedir? Tunç Başkan'dan pozitif ayrımcılık bekliyor musunuz?

Sağ olsun Tunç Başkan hemen hemen her platformda belirtiyor. Bize her türlü yardımı yapıyor. En güzel yanı şu; Seferihisar'ı tanıyarak, bilerek gitti. Onun için bizin aramızdaki diyalog da başkanlık çerçevesinden öte abi-kardeş, baba-oğul gibi bir ilişki var. Seferihisar bu konuda hakikaten çok şanslı. İki belediye başkanına sahip.

Önümüzdeki süreçte İl Kongresi var. Genel Başkanınız Kılıçdaroğlu ilk etapta uzlaşı bir aday olmasını istemişti. Ama görünen o ki uzlaşı aday olmayacak. Çoklu adayla bir seçime gidilecek. İl Kongresinde Tunç Başkan'ın destekledi bir aday olur ve devamında birkaç aday daha çıkarsa tavrınız ne olur?

Zaten demokrasinin olduğu yerde uzlaşı adayla seçime gidilmesi çok da olacak bir şey değil. CHP'yi kim bir adım öteye götürecekse bizim tavrımız ondan yana olur. O onun adamı, o onun çıkardığı liste değil de partimizi öne çıkaracak kişiyi destekleriz. Adamcılıkla alakası yok bizim seçimimizin. Seferihisar da her zaman bu şekilde düşünmüştür ve bu şekilde kararını almıştır. Orada da demokrasiyi sağlarız.

CHP'nin genelde iktidar olabilmesi için ilçe ve il belediye başkanlarına önemli bir sorumluluk düşüyor. Başarılı bir genel seçimin yol haritası nedir?

Yerel seçimde izlenen yol haritası müthişti. Herkes iki katı, üç katı efor sarf etti. En sade üyesinden tutun en üst düzeydeki yöneticisine kadar elinden gelenin fazlasını yaptılar. Burada düzgün adayların belirlenmesi gerekir. Aday belirlemeyi de örgüte bırakmalıdırlar. Örgütün içinden gelen birisi olmalı. Örgüt doğrusunu bilir, doğrusunu yapar. Ayrıca ortak ittifak olarak devam edebilirsek bence başarının gelmemesi için hiçbir sebep yok. CHP bugün iktidara en yakın partidir. İnsanlar sandıkta AKP'ye senin alternatifin var dediler. Bunu gördük. Bağlayıcı, bütünleyici söylemlerle yola çıkılırsa niye olmasın.

Sanat Sokağı dediniz. Öyle bir çalışmanız var sanırım.

Seferihisar'ın içerisinde Atatürk Parkı var. Bu park Seferihisar'ın göbeğinde yer alıyor. Orada yeşilliği kapatmayacak şekilde iki paralelinde yol var. Bu iki sokakta da zaten trafik kapalı. Amacımız bu iki sokağı güzelleştirmek ve tamamen şirin görünümlü ahşaptan kulübeler koyup el yapımı ürünlerin sergilendiği atölyeler yapacağız. İnsanlar orada yaptıklarını satabilecekler.

Aynı zamanda kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırmaya yönelik çalışmalar yapacağız. Örneğin, Seferihisar'da semercilik ölmüş bir meslek. Biz de bir tane semerci ustası bulup oraya dükkana yerleştireceğiz ve bu ürünlerin minyatürünü yapacak. Hem çalışıp para kazanacaklar hem de orada o mesleği sürdürmüş olacaklar. Ya da kaybolmaya yüz tutan hat sanatı gibi sanatları da unutturmamak için çalışmalar yapacağız. Tam parkın içerisine de Seferihisar'da figür olmuş kişilerin heykellerini yapıp, hatıra sokağı gibi bir şey düşünüyoruz. Bunlarla ilgil içalışmalarımız sürüyor.

Yeni yılda Seferihisar'ı ne bekliyor? Yeni yıl heyecanınızı nasıl paylaşırsınız?

Yeni yılda öncelikle az önce bahsettiğim projelerini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Mesela Turgut Köyü'nü nasıl lavanta sayesinde meşhur ettiysek, Düzyak Köyü'ne aynı şekilde ekinezya köyüne ilan ediyoruz. Burada birçok tarihi eser var, medreseler, eski hamamlar var. Her ne kadar onlara dokunamasak da tüm sokakları boyayacağız. Resimler çizeceğiz. Eski çeşmelerimiz var. Onları tamir edeceğiz. Ayrıca gençlerin gelmesini sağlayan kamp alanları olacak. Eski bir okul yerimiz var. Oraya gece yıldızları seyredebileceğimiz bir gökyüzü bilim merkezi kuracağız. Gruplar gelip kamp yapsın. Gökyüzüne ilgi duyan kişiler burada araştırmalarını yapsın istiyoruz. Yeni yılda tüm yenilikler Seferihisar'ı bekliyor.

JEOTERMALLE BULUŞACAK

Bir Kocaçay projemiz var. Büyükşehir ile birlikte yürüteceğiz. Önümüzdeki yılın içerisinde kesinlikle hayata geçecek. Jeotermalle ilgili ilk adım atılıyor. 100 odalı 207 yatak kapasiteli otel yapılıyor ilk kez. Jeotermal A.Ş. ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bu çalışmayı ortak yürütüyor. Şubat ayında ihalesi çıkacak. İhaleyle birlikte günübirlik kür merkezleri, günlük 500 kişiye hizmet verebilecek bir merkez açılacak. Seferihisar önümüzdeki ilk defa jeotermalle tanışacak, buluşacak.

Seferihisarlıların yeni yılını hangi mesajla kutlamak istersiniz?

Yeni yılın tüm Seferihisar halkına sağlık, sıhhat, mutluluk getirmesini, herkesin gönlünden geçenlerin gerçekleşmesi dileğiyle yeni yıllarını kutluyorum.

Editör: Haber Merkezi